Αρχίζει ο αγώνας για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία, με τους Φιλελεύθερους του Μαρκ Ρούτε, οι οποίοι διαθέτουν τις 33 από τις 76 απαιτούμενες έδρες, να αναζητούν κυβερνητικούς εταίρους. Με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 5 έως 7 μήνες. Η κατάρρευση των συγκυβερνώντων Εργατικών, από τους οποίους προέρχεται ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δημιουργεί και εύλογα ερωτήματα για το μέλλον του ως επικεφαλής του Eurogroup. Κι αυτό όχι γιατί δεν υπάρχει νομική φόρμουλα για την παραμονή του, ακόμη και αν αποχωρήσει από το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών. Αλλά κυρίως επειδή πιθανόν να τεθεί ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης του σε μια τόσο κομβική θέση.

Πάντως, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ, το θέμα θα εξεταστεί μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία, δηλαδή μετά από μήνες, ενώ η θητεία του στην προεδρία του Eurogroup λήγει τον Ιανουάριο του 2018. Άλλο μείζον θέμα, το εάν μπορεί να θεωρηθεί ήττα της Ακροδεξιάς το γεγονός ότι το κόμμα της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς, δεν βγήκε μεν πρώτο, αλλά λαμβάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και πολλοί αναλυτές έσπευσαν να επισημάνουν ότι δεν δικαιολογούνται πανηγυρισμοί ή εφησυχασμός στην ΕΕ. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο φιλελεύθερος Μαρκ Ρούτε αναγκάστηκε να κάνει επίδειξη έστω και μετριοπαθών αντιισλαμικών αντανακλαστικών κατά την προεκλογική περίοδο (τακτική στην οποία τον διευκόλυνε και ο Ταγίπ Ερντογάν), υιοθετώντας μέρος της ατζέντας Βίλντερς.

Το άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί τον γερμανικό τύπο είναι οι ολλανδικές εκλογές και ποιες θα είναι οι εξελίξεις από εδώ και πέρα. Συγκεκριμένα η Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει άρθρο το οποίο αναφέρεται στο πολιτικό μέλλον του υπ. Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Θα παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup», διερωτάται στη διαδικτυακή της έκδοση η FAZ;

«Και τώρα; Μεγάλος χαμένος των ολλανδικών βουλευτικών εκλογών αναδείχθηκε το Εργατικό Κόμμα PvDA. Ως συνέπεια ενδέχεται να υπάρξει μια σημαντική αλλαγή στο προσωπικό της νομισματικής ένωσης και συγκεκριμένα στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup. Πρόκειται για το πρόσωπο που συντονίζει τις συναντήσεις της άτυπης ομάδας της νομισματικής ένωσης, που αποφασίζει, για παράδειγμα, για την εκταμίευση των δόσεων για την Ελλάδα.

Επικεφαλής είναι αυτή τη στιγμή ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ που ανήκει στο PvDA. Ήδη πριν από τις εκλογές υπήρχαν φωνές που υποστήριζαν ότι ίσως θα αναγκάζονταν να παραιτηθεί, εάν δεν παρέμενε υπουργός Οικονομικών», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Παρότι, όπως επισημαίνεται, το πρωτόκολλο δεν προβλέπει απαραίτητα κάποιον υπουργό Οικονομικών στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, οι υπουργοί της Ευρωζώνης εκφράζουν την προτίμηση τους σε κάποιον που κατέχει το συγκεκριμένο αξίωμα στη χώρα του.

«Μετεκλογικά βάσανα» είναι ο τίτλος ανάλυσης του Spiegel Online αναφορικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία. «Πριν ξεκινήσει την τρίτη πρωθυπουργική θητεία του θα πρέπει να βρει πρώτα εταίρους με τους οποίους θα συνεργαστεί. Με τις 33 από τις 150 έδρες που απέσπασε το κόμμα του, το VVD, απέχει παρασάγγας από την πλειοψηφία» εξηγεί ο αρθρογράφος και προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα τόσο σύντομα. «Ο Ρούτε χρειάζεται τώρα νέους εταίρους και μάλιστα τρεις, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να πετύχει την πλειοψηφία των 150 βουλευτών. Αυτό ακούγεται περίπλοκο και ο νικητής των εκλογών ανακοίνωσε ήδη ότι θα υπάρξουν μακρές διαπραγματεύσεις».

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × five =