Ο ένας υπερασπίζεται το σλόγκαν «Πρώτα η Αμερική» και ο άλλος το «μη αναστρέψιμο» κύμα της παγκοσμιοποίησης: Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, οι ηγέτες των δύο κυρίαρχων οικονομιών του πλανήτη, παρουσίασαν με απόσταση λίγων λεπτών σήμερα από το βήμα της συνόδου κορυφής των χωρών Ασίας-Ειρηνικού στην πόλη Ντανάνγκ του Βιετνάμ δύο εκ διαμέτρου αντίθετα οράματα για το μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου.

Καταγγέλλοντας «χρόνιες εμπορικές παραβιάσεις», τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται πλέον «να ανεχθούν», κατακεραυνώνοντας τις διεθνείς πολυμερείς συμφωνίες «που δένουν τα χέρια» της χώρας του, ο Ντόναλντ Τραμπ εκφώνησε μία ομιλία σε τόνους ακραίου απομονωτισμού.

«Θα βάζω πάντοτε πρώτα την Αμερική με τον ίδιο τρόπο που, ελπίζω, ο καθένας από εσάς σε αυτήν την αίθουσα θα δίνει πάντα την προτεραιότητα στη χώρα του», είπε επαναλαμβάνοντας το πολύ επιτυχημένο , όπως αποδείχθηκε τελικά, σύνθημα που κυριάρχησε στην προεκλογική του εκστρατεία και δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τον Σεπτέμβριο και από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Κίνας, ενισχυμένος από το πρόσφατο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, εμφανίσθηκε ως απόλυτος υπερασπιστής της παγκοσμιοποίησης.

Οι ανταλλαγές πρέπει να αναθεωρηθούν «για να είναι περισσότερο ανοικτές, περισσότερο ισορροπημένες, περισσότερο ισότιμες και επωφελείς για όλους», εξήγησε ο Σι Τζινπίνγκ.

«Οφείλουμε να υποστηρίξουμε το ελεύθερο εμπόριο και να εφαρμόσουμε μία ανοικτή περιφερειακή πολιτική για να επιτρέψουμε στις αναπτυσσόμενες χώρες να επωφεληθούν περισσότερο από το εμπόριο και τις διεθνείς επενδύσεις», πρόσθεσε ο Σι.

Σε μία κίνηση τακτικής, είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της πρόθεσης του Πεκίνου να διευρύνει την πρόσβαση των ξένων επιχειρήσεων στον κινεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα, βάζοντας τέλος στους περιορισμούς που έχουν τόσο επικριθεί από τους εταίρους της Κίνας.

Οι ηγέτες που συμμετέχουν τη σύνοδο κορυφής του Apec ανυπομονούσαν να ακούσουν τις ομιλίες των δύο ηγετών, κυρίως του αμερικανού προέδρου, ο οποίος προκάλεσε σοκ με την αιφνίδια απόφαση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού (TPP) μόλις τρεις ημέρες μετά την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − 2 =