Δύο νέες δομές κοινωνικής φροντίδας στο Δήμο Βύρωνα

Δύο νέες δομές κοινωνικής φροντίδας λειτουργούν στο Δήμο Βύρωνα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας φτώχειας αλλά και την ενημέρωση και υποστήριξή των ανήμπορων πολιτών, με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Οι δομές χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
Συγκεκριμένα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» και  αφορούν στην Παροχή Βασικών Αγαθών μέσω του  «Κοινωνικού Παντοπωλείου» και στη δομή του Κέντρου Κοινότητας που σχεδιάστηκε από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την   υποδοχή και ενημέρωση και υποστήριξή των πολιτών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Σκοπός του πρώτου είναι η κάλυψη βασικών αναγκών επιβίωσης όσων πλήττονται από τις συνέπειες της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά για την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι  άτομα/νοικοκυριά που διαμένουν στο Δήμο, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμα διαμενόντων στη χώρα, καθώς και οι δικαιούχοι / αιτούντες διεθνούς προστασίας.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο διασφαλίζει τη σταθερή τροφοδοσία στους ωφελούμενους της δομής αλλά συνάμα διαθέτει τα προϊόντα με τρόπο που να εξασφαλίζεται η ισονομία και η αξιοπρέπειά τους.
Το Κέντρο έχει δύο Κοινωνικούς Λειτουργούς και έναν  Ψυχολόγο και οι παρεχόμενες υπηρεσίες αναπτύσσονται  σε  τρεις κεντρικούς άξονες της :
— Ενημέρωσης – Υποστήριξης των πολιτών
– Συνεργασίας με Υπηρεσίες, Φορείς και Δομές παροχής υπηρεσιών  κοινωνικής προστασίας
– Παροχής Υπηρεσιών  που  αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη τους.
Οι  κοινωνικοί λειτουργοί αναλαμβάνουν την  διαχείριση περιστατικών (εξυπηρέτηση κοινωνικών, οικονομικών, κ.α. αιτημάτων), καταγραφή αιτημάτων πληθυσμού.. Επίσης την καταγραφή, διερεύνηση και αξιολόγηση των κοινωνικών αναγκών του οικισμού και της ομάδας στόχου με έμφαση σε ειδικά προβλήματα/ανάγκες των ατόμων
Ο ψυχολόγος αναλαμβάνει την υποδοχή & διαχείριση περιστατικών που χρήζουν ψυχολογικής στήριξης, μέσα από ατομικές συνεδρίες σε παιδιά / εφήβους και στις οικογένειες τους. Επίσης παραπέμπει τους ωφελούμενους σε αρμόδιους φορείς όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο και ασχολείται με τη μαθησιακή στήριξη για τις ανάγκες των ομάδων των παιδιών .

Leave a Comment

five × two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.