Η Ρώμη κατήγγειλε για άλλη μια φορά την έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης όσον αφορά την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων, παρά τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης από μέρους του Παρισιού και του Βερολίνου στην τριμερή σύνοδο κορυφής στην Τεργέστη.

«Η Ιταλία συνεισέφερε και θα συνεχίσει να συνεισφέρει αυτό που της αναλογεί στη διάσωση και στην υποδοχή (σ.σ. προσφύγων και μεταναστών). Όμως δίνει ταυτόχρονα μια μάχη προκειμένου η πολιτική για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης να μην περιορίζεται σε μερικές χώρες μόνο, αλλά να τη μοιράζεται όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Πάολο Τζεντιλόνι.

Εδώ και πολλές εβδομάδες, η Ιταλία πολλαπλασιάζει τις εκκλήσεις προς τους εταίρους της για βοήθεια, ζητώντας τους να κάνουν μια «σθεναρή συμβολή» για να ανασχεθεί το κύμα των μεταναστών που αναχωρούν από τις ακτές της Λιβύης αλλά κυρίως να ανοίξουν τα λιμάνια τους σε αυτούς που διασώζονται στη Μεσόγειο κάτι που αρνούνται πάντα να κάνουν.

Πάνω από 3.500 μετανάστες διασώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, που ήλθαν να προστεθούν στους 85.000 που έχει υποδεχθεί ήδη η Ιταλία φέτος. Το ζήτημα κυριάρχησε στη συζήτηση ανάμεσα στον Τζεντιλόνι, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Η ροή προσφύγων και μεταναστών που καταγράφει ρεκόρ τους τελευταίους μήνες θέτει την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Τζεντιλόνι υπό μεγάλη πίεση από τη λαϊκιστική δεξιά αντιπολίτευση, ενώ οι βουλευτικές εκλογές πλησιάζουν: θα διεξαχθούν το αργότερο στις αρχές του 2018.

Ο Τζεντιλόνι απηύθυνε έκκληση να εφαρμοστεί μια «κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό, όλο και περισσότερο μοιρασμένη» με τους εταίρους της Ιταλίας. Πτυχές της θα είναι μια οικονομική «επέμβαση στην Αφρική», ο «συντονισμός στη Μεσόγειο και τη Λιβύη», αλλά και ένα «κοινό έργο για να προσανατολιστεί η δράση των ΜΚΟ» οι οποίες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης των μεταναστών στη θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + eleven =