Η «Φροσύνη» του Παύλου Καρρέρ στο Μέγαρο μετά από έναν αιώνα σιωπής

Χωματερή Άνω Λιοσίων 1992. Ένας ρακοσυλλέκτης βρίσκει ένα σωρό από χειρόγραφες παρτιτούρες. Άθελά του είχε κάνει μιαν ιστορική ανακάλυψη… Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μέρος του οπερατικού αριστουργήματος «Φροσύνη» του Επτανήσιου συνθέτη Παύλου Καρρέρ!

Η όπερα «Φροσύνη» ή Τραγικόν μελόδραμα εις τέσσαρας πράξεις ή Μια εκδίκηση του έθνους γράφτηκε το 1868 σε λιμπρέτο του Ελισαβέτιου Μαρτινένγκου και πρωτοπαρουσιάστηκε στις 16 Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς στο Θέατρο Απόλλων Ζακύνθου. Ο Μαρτινένγκος άντλησε την έμπνευσή του από το ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «η Κυρά Φροσύνη»  γραμμένο το 1859.

Η τραγική ιστορία της Ευροσύνης Βασιλείου.

Η Ευφροσύνη Βασιλείου (1773-1801), που θα έμενε στην ιστορία ως «κυρά Φροσύνη», ήταν σύζυγος του μεγαλεμπόρου των Ιωαννίνων Δημητρίου Βασιλείου και μητέρα δύο παιδιών. Ο Βασιλείου έλειπε συχνά σε ταξίδια λόγω της δουλειάς του και φαίνεται πως σε ένα από αυτά, η Φροσύνη συνδέθηκε ερωτικά με το γιο του Αλή Πασά, τον Μουχτάρ. Εκείνος, ήταν επίσης παντρεμένος. Και η γυναίκα του, κόρη του Πασά του Βερατίου, όταν έμαθε για την εξωσυζυγική σχέση, ζήτησε ακρόαση από τον Αλή Πασά στην οποία τον έπεισε να παρέμβει. Η συνέχεια είναι γνωστή. Η Φροσύνη συνελήφθη και πνίγηκε στη λίμνη με άλλες 17 «μοιχαλίδες». Λέγεται πως και ο ίδιος ο Αλη Πασάς ήταν ερωτευμένος μαζί της…

Η όπερα «Φροσύνη» του Παύλου Καρρέρ στο Μέγαρο

Το έργο, δεν έχει παρουσιαστεί σκηνικά για πάνω από έναν αιώνα! Το εγχείρημα αναλαμβάνει τώρα η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή και παρουσιάζει τη «Φροσύνη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 14, την Κυριακή 15 και τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας. Με την ομάδα συμπράττουν η σκηνοθέτις – χορογράφος Ζωή Χατζηαντωνίου και ο εικαστικός Πέτρος Τουλούδης. Η ενορχήστρωση και η μουσική διεύθυνση είναι του Μιχάλη Παπαπέτρου.

Leave a Comment

20 − sixteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.