Εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές την επίσκεψη στην Ελλάδα του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν την χθεσινοβραδινή δήλωση του κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, με αφορμή τη συνέντευξη του κ. Ερντογάν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ , ότι “ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών”.

“Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη Ερντογάν να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη” τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Τζανακόπουλος.

Η επίσκεψη του τούρκου προέδρου που γίνεται στη χώρα μας ύστερα από έξι και πλέον δεκαετίες, πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο που η κατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ καθιστά σημαντική την αναβάθμιση του διμερούς διαύλου επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Aνατολή (Anadolu) : “Σήμερα, διερχόμαστε μια περίοδο με πολύ σημαντικές προκλήσεις τόσο στην ευρύτερη περιοχή μας όσο και στην Ευρώπη που σχετίζονται με την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, τη μετανάστευση και την οικονομία. Η Ελλάδα και η Τουρκία, ευρισκόμενες στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, χρειάζεται να είναι σε θέση τόσο να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις όσο και να αξιοποιούν τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικότερο από ποτέ να αναπτύξουμε τη διμερή διάσταση του διαλόγου και των σχέσεών μας” σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα.

“Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου, και όχι έντασης ή αντιπαράθεσης. Σε ό,τι αφορά στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και στις εμπλοκές αεροσκαφών, τα τελευταία χρόνια υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης με κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρά ατυχήματα. Είναι αναγκαίο να αναζωογονήσουμε τις συζητήσεις μας για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τις διερευνητικές επαφές”, επισήμανε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη του.

Η ελληνική πλευρά, επίσης, θα επιδιώξει να σταλεί μήνυμα υποστήριξης της επανέναρξης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο.

“Είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα υποστήριξης της επανέναρξης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αυτές οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν όταν οι δύο κοινότητες είναι έτοιμες και καλά προετοιμασμένες, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται θέματα για τη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών καθώς και θέματα για την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των επενδύσεων, του εμπορίου και των μεταφορών.

Τέλος, η ελληνική πλευρά αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας “οι Έλληνες θα υποστηρίζουμε πάντα τη δημοκρατία στην Τουρκία και μια Τουρκία προσανατολισμένη προς την Ευρώπη”.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ -ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × four =