Λύση για τα γλυπτά του Παρθενώνα ζητά η UNESCO

Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτυπώθηκε σε δύο κείμενα που υιοθετήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης ή την Αποκατάστασή τους σε περίπτωση Παράνομης Ιδιοποίησης . που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, σε απόφαση σχετική με την έκθεση της γραμματείας της UNESCO, η Επιτροπή εκφράζει τη συνεχιζόμενη ανησυχία της για το ζήτημα των Γλυπτών και καλεί τις δύο πλευρές να βρουν μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση.
Παράλληλα, σε Σύσταση, η οποία υιοθετήθηκε ειδικά για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, η Επιτροπή σημειώνει, μεταξύ άλλων, το σκεπτικισμό της για την απόρριψη από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βρετανικό Μουσείο της πρότασης της Ελλάδας για παραπομπή του ζητήματος στη διαδικασία Διαμεσολάβησης της UNESCO και καλεί τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη ικανοποιητικής λύσης στο μακροχρόνιο αυτό ζήτημα.
Στη συνάντηση, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή και τη Νομικό Σύμβουλο Α’ της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ, Άρτεμη Παπαθανασίου, οι οποίοι είναι μέλη της τριμελούς Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, που έχει συσταθεί από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού με πρόεδρο τον Χριστόφορο Αργυρόπουλο.

Leave a Comment

1 × 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.