Μαίρη Αρώνη: «Τα δημοτικά ραδιόφωνα είναι εδώ»

Σε μια εποχή που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συρρικνώνονται ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής , πιστεύει και επενδύει  στον πολύπλευρο και πολυσήμαντο ρόλο που μπορούν και έχουν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, αναβαθμίζοντας τόσο στις υποδομές όσο και στο πρόγραμμά του , τον «ιστορικό» ραδιοσταθμό του Δήμου του αλλά και όλης της αυτοδιοίκησης της Αττικής, «Επικοινωνία 94FM». Η πρόεδρος του «Επικοινωνία 94FM», Μαίρη Αρώνη, στη συνέντευξή της, που παραχώρησε στο Πρακτορείο ΟΤΑ, αναφέρεται εκτενώς στα σημαντικά βήματα που έγιναν τα τελευταία 2,5 χρόνια για την αναβάθμιση του σταθμού αλλά και στις προσπάθειες συντονισμού μεταξύ των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών όλης της χώρας, για πρώτη φορά από την ίδρυσή τους, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

ΕΡ: Κυρία Αρώνη, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Νίκος Μπάμπαλος σας εμπιστεύτηκε τη διοίκηση του δημοτικού ραδιοφώνου «Επικοινωνία 94FM». Βρισκόμαστε στα μέσα της θητείας, μπορείτε να μας κάνετε έναν απολογισμό του έργου σας;
ΑΠ: Σας ευχαριστώ πολύ, που μου δίνετε τη δυνατότητα να παρουσιάσω τις πρωτοβουλίες που λάβαμε ως διοίκηση, προκειμένου να βάλουμε στις ράγες το τρένο του Επικοινωνία 94FM και να αποσοβήσουμε τον εκτροχιασμό. Άμεσος σκοπός της νέας διοίκησης ήταν η αναδιάρθρωση του δημοτικού μέσου με ταχύτατες κινήσεις. Και αυτό, γιατί παραλάβαμε μια επιχείρηση, με ανενεργό διαφημιστικό τμήμα, με απομόνωση από την επαφή με τον πολίτη και οργάνωση η οποία είχε εναποτεθεί στην καλή διάθεση και τις πρωτοβουλίες των ίδιων των εργαζομένων οι οποίοι επέλεξαν να στηρίξουν το μέσο στα χρόνια της κρίσης, που του επέβαλαν οι τελευταίες διοικήσεις του. Στις πρώτες κινήσεις μας, η διευθέτηση των εργασιακών του δυναμικού του σταθμού, με τη δρομολόγηση και εφαρμογή της αποπληρωμής της τρέχουσας (τουλάχιστον) μισθοδοσίας, κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα, και με προοπτική σταδιακά να αποπληρώνονται και οι οφειλές των προηγούμενων διοικήσεων. Σε δυόμιση χρόνια καταφέραμε να μειώσουμε τις οφειλές προς τους εργαζόμενους από τους 13 μήνες στους 5 και ευελπιστούμε πως μέχρι το τέλος του 2017 θα έχουμε εξοφλήσει πλήρως το χρέος που παραλάβαμε.

ΕΡ: Το πρόγραμμα και η φυσιογνωμία του σταθμού έχει αλλάξει;
ΑΠ: Όσον αφορά το πρόγραμμα, οι εργαζόμενοι που ήταν εκτός ραδιοφώνου, ελέω απεργιακής κινητοποίησης, επέστρεψαν, άρθηκαν δε και τα κατασχετήρια, προκειμένου πλέον όλο το ανθρώπινο δυναμικό του ραδιοφώνου να είναι διαθέσιμο. Έτσι, στελεχώθηκαν εκ νέου οι εκπομπές της δημοσιογραφικής ζώνης του σταθμού, επανήρθε σε λειτουργία η βάρδια ειδήσεων, οργανώθηκε το πρόγραμμα ηχοληπτών. Παράλληλα, επιδιώχθηκε η εξωστρέφεια του δημοτικού μέσου και η επαφή  του, κυρίως, με τους κατοίκους του Ηρακλείου. Δραστηριοποιήθηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επαναλειτούργησε η ιστοσελίδα του σταθμού (η οποία είχε παύσει λόγω της μη απόδοσης των κωδικών διαχείρισης από τον προηγούμενο διαχειριστή), ο σταθμός άνοιξε σε φορείς και συλλόγους με την ένταξη εβδομαδιαίας εκπομπής «Αγκαλιάζοντας την Ελλάδα μέσα από την παράδοση», ενώ επανήλθαν εκπομπές όπως τα Σχολικά Παράσιτα, που δίνουν βήμα στα παιδιά των σχολείων της πόλης. Με τα όποια μέσα διαθέταμε, ξαναζωντάνεψε το διαφημιστικό τμήμα με προτάσεις, κυρίως, στην αγορά του Ηρακλείου και των όμορων δήμων, αλλά και φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, αναπτύξαμε στενή συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο της πόλης μας, με παράλληλες δράσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα.

 

ΕΡ: Πριν από μερικά χρόνια, ως επισκέπτης του σταθμού σας, μου έκανε εντύπωση η εικόνα διάλυσης των studios. Κάνατε κάτι για τη βελτίωση της εικόνας, αλλά και των συνθηκών εργασίας;
ΑΠ: Ασφαλώς, τον Δεκέμβρη του 2015 ανακαινίσαμε σε μεγάλο βαθμό τις εγκαταστάσεις του σταθμού. Και όλα αυτά, για να προσφέρουμε ένα φιλικότερο περιβάλλον για τους εργαζόμενους, τους καλεσμένους και τους επισκέπτες. Τα παραπάνω εκτελέστηκαν με την παρουσία και την καθημερινή επαφή της διοίκησης με τους εργαζόμενους και τους καλεσμένους του ραδιοφώνου. Ενδεικτικό, ότι το γραφείο της προέδρου είναι  πλέον – και έπειτα από χρόνια – στον χώρο του ραδιοφώνου για να επιλύονται άμεσα όποια θέματα προκύπτουν, να υπάρχει εικόνα για το πρόγραμμα του σταθμού αλλά και αντίστροφη εικόνα των καλεσμένων των εκπομπών ότι ο Δήμος είναι παρών για το ραδιόφωνο.

ΕΡ: Θεωρείτε πως πλέον ο σταθμός λειτουργεί  πολύ ικανοποιητικά;
ΑΠ: Ο σταθμός πλέον λειτουργεί, όχι ιδανικά, αλλά με τους στοιχειώδεις κανόνες κάθε ραδιοφώνου: πρόγραμμα – διαφημιστικό τμήμα – εξωστρέφεια. Στο δημοσιογραφικό κομμάτι διατηρήθηκαν οι εκπομπές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δημοτικές Διαπλοκές), για τον Πολιτισμό (Dolce Vita), εντάχθηκε εκπομπή για την εθελοντική αιμοδοσία (Είναι στο χέρι σου σώσε μια ζωή), πρωινό μαγκαζίνο (Με το Καλημέρα), εκπομπή των φιλάθλων του ΠΑΟ (Green Voice) και γενικότερα, αναβαθμίσαμε το πρόγραμμα ανοίγοντας τους ορίζοντες και δίνοντας βήμα σε πολλούς τομείς της κοινωνίας.
Παράλληλα, συνέχισαν οι εκπομπές, των Ποιητών, των Σχολείων της πόλης, καθώς και αυτή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Στο μουσικό κομμάτι, επιλέγονται playlists πέραν από αυτές που αναπαράγονται από τα άλλα μέσα (οι οποίες συνήθως είναι περιορισμένες και υπαγορευμένες), προκειμένου να αποτελέσει ο Επικοινωνία σταθμό για όσους ζητούν ποιοτική μουσική εκτός τετριμμένων.

ΕΡ: Ποια είναι τα σχέδιά σας για την επόμενη χρονική περίοδο;
ΑΠ: Στα σχέδια του αμέσως επόμενου διαστήματος είναι η τόνωση των προσπαθειών για περαιτέρω οργάνωση του δημοτικού ραδιοφώνου, με ενίσχυση του προγράμματος (δημοσιογραφικού και μουσικού) με τη χρήση του υφιστάμενου και αμειβόμενου , πλέον, προσωπικού του. Επίσης, έχει  προχωρήσει η αντικατάσταση του φθαρμένου (ίσως και ντροπιαστικού) εξοπλισμού στο studio του ραδιοφώνου, προκειμένου ο Επικοινωνία να εντατικοποιήσει την προσπάθεια για εξωστρέφεια, με ελεύθερο βήμα προς φορείς, συλλόγους, παρατάξεις, νεολαία, με προτεραιότητα την πόλη του Ηρακλείου.

ΕΡ: Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία κινητικότητα και μια προσπάθεια συντονισμού των ελάχιστων πλέον δημοτικών ΜΜΕ, που έχουν απομείνει σε λειτουργία. Εσείς συμμετέχετε σε αυτήν την προσπάθεια;
ΑΠ: Ασφαλώς και συμμετέχουμε… Πέρυσι τον Ιούλιο  πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη το Α’ Πανελλήνιο συνέδριο των Δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης. Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Τρίπολης, που έδωσε την ευκαιρία για πρώτη φορά μετά από τα 30 χρόνια λειτουργίας τους, να συγκεντρωθούμε οι εκπρόσωποι 10 ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών απ’ όλη τη χώρα να συζητήσουμε για τα προβλήματα, αλλά και το μέλλον των δημοτικών ΜΜΕ. Να τονίσουμε τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορούν να παίξουν στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία των δημοτών και των πολιτών γενικότερα. Το Α΄ Πανελλήνιο συνέδριο της Τρίπολης ήταν μια νέα αρχή για τα δημοτικά ΜΜΕ. Συγκροτήσαμε, επίσης, Συντονιστικό Όργανο που θα προετοιμάσει τα επόμενα βήματα, τόσο για τη βελτίωση των όρων λειτουργίας, όσο και για την καλύτερη συνεργασία μεταξύ μας με στόχο να τονίσουμε την ξεχωριστή παρουσία των δημοτικών ΜΜΕ στην ενημέρωση και προβολή της  πολιτιστικής ζωής των τοπικών κοινωνιών και όχι μόνο. Τα δημοτικά ΜΜΕ είναι εδώ. Και έχουν πολλά ακόμη να προσφέρουν στην ποιότητα της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, μέσα σε ένα ραδιοτηλεοπτικό πεδίο που καταρρέει. Πρόσφατα, εξάλλου, πραγματοποιήσαμε σύσκεψη και αποφασίσαμε:
1.    Να παρακολουθήσουμε την πορεία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για θέματα που αφορούν στα δημοτικά ΜΜΕ και τις προτάσεις που υποβάλαμε.
2.    Να εξεταστεί το υπό διαμόρφωση πλαίσιο αδειοδότησης των ΡΣ και να διαμορφωθούν οι προτάσεις των δημοτικών ΜΜΕ
3.    Να εξουσιοδοτηθεί ο αντιπρόεδρος του Αθήνα 9.84 Μιχ. Κυριακίδης για να διαπραγματευτεί εκ μέρους των δημοτικών ΜΜΕ το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων με ΑΕΠΙ, GEA, και «Αυτοδιαχείρηση».
4.    Να αναλάβει το νομικό τμήμα της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης και Επικοινωνίας Θεσσαλονίκης την κωδικοποίηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των δημοτικών ΜΜΕ.

Δ. Βέλλας

Leave a Comment

four × four =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.