Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε επισήμως τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο των Απομάχων, σηματοδοτώντας την έναρξη της διήμερης επίσκεψης του Ρεπουμπλικανού προέδρου στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παραστεί αύριο το πρωί στους εορτασμούς για την εθνική γιορτή της 14ης Ιουλίου.

Η θωρακισμένη λιμουζίνα του προέδρου Τραμπ πέρασε στις 17.35 (ώρα Ελλάδας) τη βόρεια πύλη του κτιρίου που οικοδομήθηκε τον 17ο αιώνα, επί Λουδοβίκου ΙΔ΄, για τους βετεράνους τραυματίες των πολέμων.

Οι πρόεδροι Μακρόν και Τραμπ συμφώνησαν να προωθήσουν το «δίκαιο εμπόριο»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα, στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να προωθήσουν το “ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο”.

Αναφερόμενος στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι “σέβεται την απόφαση” του Ρεπουμπλικανού προέδρου να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο ίδιος “παραμένει δεσμευμένος” σε αυτή τη συμφωνία.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι συμφώνησε με τον Τραμπ να αναλάβουν οι δύο χώρες κοινή δράση για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος και της προπαγάνδας μέσω του διαδικτύου.

Σχετικά με τη Συρία, τόνισε ότι η Γαλλία θέλει εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων να υπάρξει μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την επίλυση της κρίσης.

Οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Παρίσι είναι «αναλλοίωτες», διαβεβαιώνει ο Ντόναλντ Τραμπ

Η σχέση των ΗΠΑ με τη Γαλλία είναι «αναλλοίωτη» διαβεβαίωσε σήμερα από το Παρίσι και το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι κάτι θα μπορούσε να γίνει με σεβασμό στην συμφωνία του Παρισιού και σημείωσε «θα δούμε τί θα συμβεί».

Τόνισε επιπλέον ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να ηγηθούν στις προσπάθειες της προστασίας του περιβάλλοντος.

Για το θέμα της ασφάλειας, ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμανε ότι συζήτησε με τον Εμανουέλ Μακρόν τους τρόπους που οι ΗΠΑ και η Γαλλία μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε αυτόν τον τομέα.

Σχετικά με το Ιράκ και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της πρέπει να εργαστούν από κοινού για να διασφαλίσουν ότι η νίκη στη Μοσούλη θα παραμείνει νίκη.

Επιπλέον, ο Τραμπ ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός που εφαρμόζεται στη Συρία αποδεικνύει ότι ο συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστούν μια επιτυχία. Όπως σημείωσε, ο ίδιος εργάζεται για να τεθεί σε ισχύ μια νέα κατάπαυση του πυρός και σε άλλη περιοχή της Συρίας.

Αναφορικά με το εμπόριο, ο Ρεπουμπλικάνος δήλωσε ότι ΗΠΑ και Γαλλία πρέπει να επιδιώξουν τη σύναψη συμφωνιών που είναι «αμοιβαίες και δίκαιες».

Για την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι εργάζεται για την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών με το Πεκίνο, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι ο πρόεδρός της Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε πιθανόν να κάνει περισσότερα για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας.

ΗΠΑ και Γαλλία σχεδιάζουν μια πρωτοβουλία για το μέλλον της Συρίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι “σέβεται την απόφαση” του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Τόνισε όμως, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, ότι ο ίδιος παραμένει “δεσμευμένος” στη συνθήκη αυτή.

“Σέβομαι την απόφαση του προέδρου Τραμπ. Από την πλευρά μου, παραμένω δεσμευμένος στη συμφωνία του Παρισιού και στη βούλησή μου να ακολουθήσω το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας και να προχωρήσω, βήμα προς βήμα, σε αυτά που προβλέπει”, είπε ο Μακρόν. Σημείωσε εξάλλου ότι θα συνεχίσει να συζητά με τον Τραμπ για τη συμφωνία του Παρισιού, παρά τις διαφορές μεταξύ τους στο συγκεκριμένο θέμα.

Για τη Συρία, ο Μακρόν είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τραμπ έχουν ζητήσει από τους διπλωμάτες των χωρών τους να σχεδιάσουν εντός των επόμενων εβδομάδων μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία που θα προετοιμάζει το μέλλον της χώρας.

“Αναφορικά με την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία, ιδίως στην οικοδόμηση ενός οδικού χάρτη για τη μεταπολεμική περίοδο” είπε. Ωστόσο, τόνισε ότι η Γαλλία δεν θεωρεί πλέον “την αποχώρηση και την καθαίρεση του Μπασάρ αλ Άσαντ ως αναγκαία προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Γαλλίας” στις συζητήσεις για τη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

one + 18 =