“Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση” υποστηρίζει ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αναφερόμενος στη σκληρή του στάση έναντι των οπαδών της απόσχισης στη διαμάχη για την Καταλονία.

Ο κ. Ραχόι θεωρεί ?θεμελιώδους σημασίας? την υποστήριξη της ΕΕ στο θέμα της διαμάχης με επίκεντρο την Καταλονία. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το κίνημα της ανεξαρτησίας δεν στρέφεται μόνον εναντίον της Ισπανίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης ?διότι βασικά παραβιάζει τι ευρωπαϊκές αξίες όπως αυτή της αρχής του κράτους δικαίου?.

Μιλώντας για την πορεία των εξελίξεων της κρίσης στην Καταλονία, εμφανίζεται αισιόδοξος για την επιστροφή της ηρεμίας στην περιοχή και την έναρξη μίας νέας εποχής καλής συνύπαρξης μεταξύ των πολιτών. Θεωρεί επίσης ότι οι άνθρωποι στην Καταλονία έχουν αντιληφθεί ότι οι υπέρμαχοι της απόσχισης δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους και δηλώνει πεπεισμένος ότι οι Καταλανοί θα αποτυπώσουν αυτήν την άποψη και στην ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου. Ο κ. Ραχόι υποστηρίζει ότι δεν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι όλες οι υποστηρικτικές δραστηριότητες προς το αποσχιστικό κίνημα στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης κινούνται στους ίδιους διαύλους με άλλα σημαντικά αντιευρωπαϊκά κινήματα όπως αυτό υπέρ του Brexit ή του ακροδεξιού λαϊκισμού.

Αναφορικά με την άνοδο των δεξιών λαϊκιστικών κινημάτων στην Ευρώπη, ο Ισπανός πρωθυπουργός δηλώνει ότι είναι αισιόδοξος καθώς βρίσκονται σε υποχώρηση στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, παρά τις όποιες επιβλαβείς τους επιδράσεις, όπως αυτή της απόφασης για το Brexit, και διατυπώνει την άποψη ότι η Ευρώπη σταθεροποιείται τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και δηλώνει τη στήριξή του στα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. ?Μεσοπρόθεσμα χρειαζόμαστε τον δικό μας προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη και έναν Υπουργό Οικονομικών για αυτήν?, ενώ προσθέτει ότι μακροπρόθεσμα τάσσεται υπέρ και της έκδοσης ευρωομολόγων ? κάτι που η Γερμανία απορρίπτει σθεναρά μέχρι σήμερα.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × 1 =