Έκκληση για διάλογο και αμοιβαία κατανόηση – χωρίς να πέσουν στην παγίδα τις κόντρας και του πείσματος – κάνει σε όλους τους εμπλεκόμενους της συζήτησης και των αποφάσεων για τις αλλαγές, που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει σήμερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, Νίκος Μπάμπαλος , σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον δημοσιογράφο, Δημήτρη Βέλλα.

«Πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, χωρίς όμως προαπαιτούμενα και αδιάλλακτες προϋποθέσεις» τονίζει χαρακτηριστικά ο Νίκος Μπάμπαλος.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, κάνει αναφορά στο μέχρι τώρα έργο της δημοτικής αρχής επικεντρώνοντας στις παρεμβάσεις βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, στην διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας της κοινωνίας από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά και για το άνοιγμα των μεγάλων θεμάτων και την δρομολόγηση των φιλόδοξων έργων που θα λύσουν χρόνια προβλήματα της πόλης.

«Θα συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε έως τώρα», σχολιάζει ο Νίκος Μπάμπαλος για το επόμενο διάστημα της δημαρχιακής του θητείας: «έργο παντού, στήριξη σε όσους μας έχουν ανάγκη, παρεμβάσεις για να γίνει το Ηράκλειο ακόμα καλύτερο. Πιστεύω ότι οι Ηρακλειώτες έχουν, πια, καταλάβει τη διαφορά που προσπαθούμε να κάνουμε στην πόλη. Πιστεύω θα συνεχίσουν να είναι στο πλευρό μας…».

Ολόκληρη η συνέντευξη του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου:

(http://www.praktoreio-ota.gr/articleview.php?id=2331)

ΕΡ : Βρισκόμαστε στη μέση της τρέχουσας δημοτικής περιόδου. Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι έχετε «πιάσει» τους προεκλογικούς σας στόχους;

ΑΠ: Δύο ήταν οι άξονες πάνω στους οποίους στηρίξαμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα και – έπειτα από το νικηφόρο αποτέλεσμα των προηγούμενων δημοτικών εκλογών – την πολιτική μας, πλέον, ως διοίκηση.

Αφενός, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη μέσα από παρεμβάσεις, μικρές και μεγάλες, που βελτιώνουν την καθημερινότητα του Ηρακλειώτη. Έργα που έλειπαν από τις υποδομές του Ηρακλείου ή υποθέσεις που εκκρεμούσαν χρόνια μπήκαν μπροστά και είτε ολοκληρώθηκαν, είτε προχωράνε με ικανοποιητικούς ρυθμούς: πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις, αναπλάσεις όλων των παιδικών χαρών, απόκτηση και αξιοποίηση ελεύθερων χώρων, διανοίξεις οδών, δίκτυο αποχέτευσης όμβριων υδάτων, προμήθεια νέων οχημάτων για τον στόλο της καθαριότητας, είναι μόνο μερικές από τις χαρακτηριστικές κινήσεις που κάναμε για να κάνουμε καλύτερη την πόλη μας, για να δώσουμε δομές και ζωή σε περιοχές του Ηρακλείου που είχαν αφεθεί στην τύχη τους. Προσέξτε… Όλα αυτά από τους πρώτους μήνες της θητείας μας και όχι, όπως είθισται, στην κακώς εννοούμενη ελληνική, πολιτική παράδοση, κατά τους προεκλογικούς χρόνους!

ΕΡ: Ο δεύτερος άξονας;

ΑΠ: Ο δεύτερος άξονας είναι η υποστήριξη της κοινωνικής συνοχής. Στην περίοδο της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, να απλώσουμε μεγαλύτερη την ομπρέλα προστασίας προς τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Σε αυτήν την κατεύθυνση, αυξήσαμε τις δομές κοινωνικής πρόνοιας, διευρύναμε τα προγράμματα στήριξης των αδυνάτων ενώ, είτε με ίδιες δυνάμεις, είτε με συνέργειες, προσπαθούμε να δώσουμε πίσω στους Ηρακλειώτες υπηρεσίες και απαραίτητα, που τους στέρησε η κρίση. Ενδεικτικά, απαλλάξαμε πλήρως ή μειώσαμε δραστικά τα δημοτικά τέλη για τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (μακροχρόνια άνεργους, μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, ΑμΕΑ κτλ) ενώ καθιερώσαμε εκπτώσεις για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, μειώσαμε τα τροφεία για όλους τους Ηρακλειώτες που φιλοξενούν τα παιδιά τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

ΕΡ: Ποιες οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα;

ΑΠ: Δημοπρατήσαμε και ξεκινάμε την ανέγερση ενός ακόμα δημοτικού σταθμού για την περιοχή του Παλαιού Ηρακλείου, ο οποίος θα έρθει να προστεθεί στους πέντε που ήδη λειτουργούν, συμπεριλαμβανομένου και του παιδικού σταθμού στην περιοχή Ψαλίδι, τον οποίο εγκαινιάσαμε πριν από λίγους μήνες. Είμαστε στα τελικά βήματα για να ξεκινήσουμε την ανάπλαση της λεωφόρου Ηρακλείου, ενός σημαντικού οδικού κόμβου όχι μόνο για την πόλη αλλά για την ευρύτερη περιοχή των Βορείων Προαστίων. Και βέβαια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής προετοιμάζουμε ένα έργο που, πιστεύουμε, θα ανακουφίσει αρκετά το Ηράκλειο από τη διαμπερή κυκλοφορία οχημάτων, την υπογειοποίηση της οδού Μελίνας Μερκούρη.

ΕΡ: Πώς, όμως, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής προχώρησε σε τόσες παρεμβάσεις δεδομένου ότι και οι δήμοι έχουν υποστεί τις συνέπειες της λιτότητας; Να υποθέσουμε ότι τα οικονομικά σας είναι σε καλή κατάσταση;

ΑΠ: Όντως, έχουμε καταφέρει ο Δήμος να βρίσκεται σε μια κατάσταση που στέκεται γερά στα πόδια του. Δεν θα πω το γνωστό «λεφτά υπάρχουν», θα πω όμως ότι έχουμε φτιάξει ένα γερό ταμείο που μας επιτρέπει, όχι μόνο να αντιμετωπίζουμε τα όποια προβλήματα προκύπτουν, αλλά και να κάνουμε ουσιαστικό έργο. Μην γελιέστε πάντως. Για να τα καταφέρουμε προχωρήσαμε σε γενναίες αποφάσεις. Αναχρηματοδοτήσαμε τα δάνεια του Δήμου, οργανώσαμε τις υπηρεσίες μας ώστε να λειτουργήσει σωστά και ωφέλιμα η κίνηση εσόδων και εξόδων, ενώ διεκδικήσαμε πόρους που οι προηγούμενες διοικήσεις αγνοούσαν. Μόνο από τη διεκδίκηση αντισταθμιστικών πόρων από ΣΤΑΣΥ και ΟΣΕ (για τη διέλευση από την πόλη ηλεκτρικού και προαστιακού αντίστοιχα), βάλαμε στο ταμείο του Δήμου περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ! Πού μας έχουν οδηγήσει όλα αυτά; Πλέον ο Δήμος δεν χρωστάει ούτε ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ίδια στιγμή που όλοι οι προμηθευτές του πληρώνονται σε εύλογο διάστημα.

Και, ξέρετε, αυτή η εικόνα μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την οικονομία ενός δήμου. Αποκαθιστώντας τη φερεγγυότητα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, πλέον αποτελούμε πόλο έλξης για προμηθευτές και εργολάβους, με αποτέλεσμα στους διαγωνισμούς που διεξάγουμε για την αγορά υλικών ή την εκτέλεση έργων, να πετυχαίνουμε γενναίες εκπτώσεις που, εν τέλει, εξοικονομούν χρήμα του Δήμου, χρήμα του Ηρακλειώτη…

ΕΡ: Αυτήν την περίοδο οι δήμαρχοι συζητούν για το εάν θα… συζητήσουν με το Υπουργείο Εσωτερικών την πρόταση της Επιτροπής για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα πεδίο που έχει ήδη προκαλέσει τριβή ανάμεσα σε ΚΕΔΕ και Υπουργείο. Έχετε διαβάσει την πρόταση; Ποια είναι η δική σας θέση;

ΑΠ: Εκ των πραγμάτων έπρεπε να την διαβάσω, καθώς αναμένεται να είναι το κορυφαίο ζήτημα που θα απασχολήσει την επόμενη περίοδο την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ στην οποία μετέχω.  Θα πω μόνο τούτο και το απευθύνω και στις δύο πλευρές: με πείσμα και κόντρα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Μόνο με διάλογο και αμοιβαία κατανόηση μπορεί να προχωρήσει η όποια ουσιαστική μεταρρύθμιση τη στιγμή που όλοι, νομίζω, συμφωνούμε, ότι ο Καλλικράτης πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, χωρίς όμως προαπαιτούμενα και αδιάλλακτες προϋποθέσεις. Αυτή καθ’ αυτή η πρόταση, που πήραμε στα χέρια μας πριν από λίγες ημέρες από την αρμόδια Επιτροπή του ΥΠΕΣ, αποτελεί μια βάση συζήτησης, αρκεί να ισχύει αυτό που λέει ο υπουργός, ότι, δηλαδή, είναι πρόθυμοι να τα συζητήσουν όλα και, βεβαίως, εφόσον έχει και ο ίδιος διαμορφώσει και καταθέσει τη δική του πρόταση. Πάντως, όπως και να έχει, όλες αυτές οι διεργασίες είναι γράμμα κενό εάν δεν λυθεί το μέγιστο πρόβλημα που, κατά τη γνώμη μου, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Αυτοδιοίκηση.

ΕΡ: Τι εννοείτε;

ΑΠ: Μιλάω φυσικά για την απαγόρευση των προσλήψεων στους δήμους, η οποία συνεχίζεται για έκτη, πλέον, χρονιά και έχει οδηγήσει τους περισσότερους δήμους σε οριακό σημείο υποστελέχωσης. Υπάρχουν δήμοι, νησιωτικοί κυρίως, που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο πια. Αλλά και εμείς, στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής, έχουμε το χαμηλότερο αριθμό εργαζομένων που είχε ποτέ ο Δήμος στη σύγχρονη ιστορία του! Καταλαβαίνω να «παγώσει» κάποιος τις προσλήψεις για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής, για να εξοικονομήσει χρήματα, δηλαδή, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως, στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, εκεί που πληρώνει απευθείας ο κάτοικος και ο επαγγελματίας και απαιτεί – και σωστά – την ανταπόδοση σε υπηρεσίες καθαριότητας, γιατί δεν μπορούν να απελευθερωθούν; Στο Ηράκλειο Αττικής το υφιστάμενο προσωπικό καταβάλλει καθημερινά, υπεράνθρωπες προσπάθειες για να υλοποιήσουμε μαζί το σχέδιό μας για μια καλύτερη πόλη – και θέλω να τους ευχαριστήσω θερμά για αυτό.

Όμως, ας μην γίνει αυτή η υπερπροσπάθεια άλλοθι για να μην προχωρήσει αυτό που πρέπει να γίνει: απελευθέρωση προσλήψεων έστω στις ανταποδοτικές υπηρεσίες άμεσα.

ΕΡ: Πλέον έχουμε δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Θα είστε υποψήφιος και, εάν ναι, πότε θα μπείτε σε… προεκλογικούς ρυθμούς;

ΑΠ: Από την αρχή που ξεκινήσαμε τον προεκλογικό μας αγώνα είπαμε ότι το πρόγραμμα και το σχέδιο που έχουμε για την πόλη του Ηρακλείου Αττικής αφορά δύο θητείες. Έτσι, έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει στους Ηρακλειώτες ότι ο συνδυασμός μας, Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη, αλλά και εγώ προσωπικά, θα διεκδικήσουμε να ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν το 2014 και το 2019. Τώρα, όπως σας τόνισα και προηγούμενα, εμείς δεν κρίνουμε βάση «προεκλογικών ρυθμών» και σχεδίου. Ανοίξαμε θέματα του Δήμου, φακέλους υποθέσεων που έμεναν κάτω από το χαλί, προχωρήσαμε σε έργο και παρεμβάσεις από την αρχή κιόλας της θητείας μας χωρίς να κρατάμε «κάβα» για την προεκλογική περίοδο. Νομίζω ότι ο κόσμος, πλέον, ξέρει καλύτερα να ξεχωρίζει το ουσιαστικό έργο από τα έργα βιτρίνας, αυτά που γίνονται για να βελτιωθεί πραγματικά η πόλη και εκείνα χάριν… εντυπωσιασμού.

Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, αυτό που κάνουμε έως τώρα: έργο παντού, στήριξη σε όσους μας έχουν ανάγκη, παρεμβάσεις για να γίνει το Ηράκλειο ακόμα καλύτερο.  Πιστεύω ότι οι Ηρακλειώτες έχουν, πια, καταλάβει τη διαφορά που προσπαθούμε να κάνουμε στην πόλη και θα συνεχίσουν, πιστεύω, να είναι στο πλευρό μας…

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

nine − three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.