Πρωτοφανής ενέργεια είναι ο αποκλεισμός της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας από τη συζήτηση σήμερα σε επιτροπή της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, που περιλαμβάνει και το θέμα της αδειοδότησης των ραδιοφώνων. Ο αποκλεισμός σημειώνεται, ενώ στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται την Δευτέρα, περιλαμβάνεται η διάταξη για την διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών, από την οποία δεν εξαιρούνται οι  17  δημοτικοί ρ/σ , μεταξύ αυτών και ο Επικοινωνία 94FM, παρότι οι δημοτικές τηλεοράσεις εξαιρούνται από τον αντίστοιχο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Παραλογισμό, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδος και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Αθήνα 9.84, Μιχάλης Κυριακίδης, το γεγονός ότι περιλαμβάνονται και οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών.

«Το νομοσχέδιο τιτλοφορείται  νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών. Εκεί μέσα βρισκόμαστε και εμείς. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση τα έχει μπερδέψει. Εμείς έχουμε το ίδιο νομικό καθεστώς όπως και η ΕΡΤ. Και βλέπουμε ξαφνικά το άλλο παράδοξο. Ενώ η ΕΡΤ εξαιρείται από αυτή τη διαδικασία εμείς δεν εξαιρούμαστε. Είναι ακατανόητο. Θέλω εδώ να καταγγείλω και κάτι ακόμη.Τη συμπεριφορά του υπουργείου. Ενώ ο γενικός γραμματέας στο συνέδριο που έγινε το καλοκαίρι είπε ότι “περιμένω τις προτάσεις σας και να συζητήσουμε”, αρνήθηκε να με συναντήσει. Πώς αντιλαμβάνεται το διάλογο αυτή η κυβέρνηση της λεγόμενης Αριστεράς; Η δε διαβούλευση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν μόλις πέντε ημέρες. Και εκεί αρνήθηκε να μας δει γιατί και τότε επεδίωξα να συναντηθούμε μαζί του και να του υποβάλλουμε τις προτάσεις μας. Τις υποβάλαμε στέλνοντας αυτές και από ότι φαίνεται τις αγνόησε» τόνισε – μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με την Νόνη Καραγιάννη , ενώ πρόσθεσε ότι η Ένωση δεν προσκλήθηκε στη συζήτηση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακίδη, «η πρόθεση της κυβέρνησης εντάσσεται σε ένα γενικότερο αλαλούμ όπου δεν λαμβάνει υπόψιν της σοβαρά όλη την κείμενη νομοθεσία». «Και στην πρόταση που έχουμε καταθέσει έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία και απο την ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία που υπάρχει σε σχέση με τη λειτουργία των δημοτικών σταθμών και του ανταγωνισμού αλλά και την ελληνική νομοθεσία. Αναρωτιέμαι δεν μπορεί να το δει αυτό η κυβέρνηση και πρέπει εμείς να το υποδεικνύουμε;» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κυριακίδης εξήγησε ότι ο Αθήνα 9.84 είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και περιλαμβάνεται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.  Οι λογαριασμοί του Αθήνα 9.84 κινούνται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών ενώ και η παραμικρή συναλλαγή του δημοσιεύεται στην Διαύγεια. Ο Αθήνα 9.84 διέπεται σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του από τους κανονισμούς που αφορούν τους δημοσίους φορείς .

ΠΑΣΟΚ: Οι ρυθμίσεις του Πολυνομοσχεδίου οδηγούν στο κλείσιμο των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών

Την εκτίμηση ότι αν συμπεριληφθούν και τα δημοτικά ραδιόφωνα στη διαδικασία αδειοδότησης ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών μέσω δημοπράτησης, τότε θα οδηγηθούν στο κλείσιμό τους, επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του.

Το σοβαρότερο πρόβλημα, σημειώνεται στην ανακοίνωση είναι ότι: «Το πλέγμα δημοσιονομικών, διαχειριστικών και διοικητικών ρυθμίσεων που εφαρμόζονται υποχρεωτικά στους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, καθιστά πρακτικά αδύνατη και την υποθετική έστω συμμετοχή τους σε μια τέτοια διαδικασία δημοπράτησης».

Και συνεχίσει η ανακοίνωση: «Οι φωνές που υψώθηκαν σε ολόκληρη τη Χώρα τις προηγούμενες εβδομάδες, με αφορμή την ανάρτηση του ν/σ σε δημόσια διαβούλευση, αγωνίστηκαν να καταστήσουν σαφές το αυτονόητο. Μάταια όμως. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ αμετανόητοι κατέθεσαν το νομοσχέδιο χωρίς αλλαγή. Χωρίς προσθήκη της παραμικρής μέριμνας για τους εκατοντάδες εργαζομένους που κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα.

Άγνοια και αδυναμία κατανόησης ;Κυνική αδιαφορία; Ή μήπως σκόπιμη πολιτική επίθεση για την εξόντωση των ενημερωτικών φωνών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εντασσόμενη στο εξελισσόμενο κυβερνητικό σχέδιο εναντίον του θεσμού της τοπικής δημοκρατίας που ως Τομέας Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης έχουμε επανειλημμένως αναδείξει;

Όποια και εάν είναι τα κίνητρα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η παράταξή μας απαιτεί να σεβαστούν επιτέλους την Τοπική Αυτοδιοίκηση. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ από το πολυνομοσχέδιο, με ρητή δικλείδα ασφαλείας για την αδιάκοπη λειτουργίας τους και για τους εργαζομένους τους».

O εμπαιγμός των Δημοτικών Ραδιοφώνων από την κυβέρνηση

Για εμπαιγμό των Δημοτικών Ραδιοφώνων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τις ρυθμίσεις αυτές επιχειρεί να «ρίξει μαύρο» στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Παράλληλα, καλεί τους βουλευτές να ζητήσουν την εξαίρεση των Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών από την διαγωνιστική διαδικασία και να καταψηφίσουν την σχετική διάταξη

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα και το νσ για την αδειοδότηση των Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Ψηφιακής Ευρυεκπομπής Ελεύθερης Λήψης, στο οποίο παραβλέπεται η ιδιαιτερότητα των Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Στο ν/σ μάλιστα προβλέπεται ότι οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί θα μπουν σε διαγωνιστική διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών και συχνοτήτων και μάλιστα σε πολλαπλούς κύκλους, «τζογάροντας» μαζί με ιδιώτες, ενώ εξαιρείται η ΕΡΤ.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αρνήθηκε οποιαδήποτε διάλογο με την Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας και αγνόησε τις προτάσεις μας που είναι τεκμηριωμένες με βάση την ευρωπαϊκή νομολογία και το εθνικό δίκαιο.

Η στάση αυτή του υπουργείου είναι απαράδεκτη και ύποπτη, καθώς αν και είχε υποσχεθεί από το καλοκαίρι του 2017 διάλογο με τους εκπροσώπους των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών μέσων, αρνήθηκε την τεκμηρίωση που μας ζητήθηκε στο συνέδριό μας και αρνείται οποιαδήποτε συνάντηση μαζί μας.

Οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί Σταθμοί πρέπει να εξαιρεθούν από την διαδικασία δημοπράτησης των Ραδιοφωνικών συχνοτήτων, καθώς αποτελούν δημόσια ραδιοφωνική τηλεοπτική υπηρεσία τοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για ζητήματα, που αφορούν τις τοπικές υποθέσεις, την προώθηση της τοπικής αγοράς, την παροχή ποιοτικών ( βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών ) προγραμμάτων, που σχετίζονται με τον πολιτισμό, την τέχνη, την παιδεία και τις δομές του δήμου.

Η ρύθμιση αυτή  αντιβαίνει στο εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως προκύπτει από την σχετική νομολογία, τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Πρωτόκολλο του Άμστερνταμ.
Όσον αφορά στο εθνικό δίκαιο, οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί διέπονται από το ίδιο νομικό καθεστώς όπως και οι ΕΡΤ, είναι ΝΠΙΔ και ανήκουν στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Είναι ως εκ τούτο παράδοξο να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο απ΄ότι η ΕΡΤ και να συγκαταλέγονται στους ιδιωτικούς ΡΣ. Την θέση αυτή στηρίζει και η ΚΕΔΕ, με ψήφισμά της στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριό της.

Με τις ρυθμίσεις αυτές η κυβέρνηση επιχειρεί να «ρίξει μαύρο» στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ.

Καλούμε την κυβέρνηση, να δείξει την ανάλογη ευαισθησία όπως με το «μαύρο» της ΕΡΤ και έστω την τελευταία στιγμή να αποσύρει την σχετική διάταξη από το νσ.

Καλούμε τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ζητήσουν την εξαίρεση των Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών από την διαγωνιστική διαδικασία και να καταψηφίσουν την σχετική διάταξη.

Γ. Καμίνης: Δεν συζητάω το ενδεχόμενο να κλείσει ο σταθμός – Θα τους αναγκάσουμε να υποχωρήσουν

«Πάνε να βάλουν τον Αθήνα 9.84 και τους δημοτικούς σταθμούς σε δημοπρασία» δήλωσε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη, με αφορμή τις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου για αδειοδότηση και των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών.

«Η πρόταση αυτή πάσχει. Γιατί δεν βάζουν και τη συχνότητα της ΕΡΤ σε δημοπρασία, να την διεκδικήσουν ιδιώτες; Ή θα δεχθούμε ότι υπάρχουν δημοτικοί ραδιοσταθμοί και μάλιστα τόσο μεγάλης ιστορικής εμβέλειας, όπως ο Αθήνα 9.84, που θα πρέπει να κρατήσουν το δημοτικό τους χαρακτήρα ή το αρνούμαστε αυτό. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση, παρά τις προηγούμενες εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αν δεν ήταν κυβέρνηση θα διερρήγνυε τα ιμάτια του αν έβλεπε να συμβαίνει κάτι τέτοιο κάνει πίσω. Αλλά σε αυτά μας έχουν συνηθίσει πια. Ή υπάρχει δημοτικό ραδιόφωνο που εξυπηρετεί δημοτικούς σταθμούς, δηλαδή τα συμφέροντα της πόλης ή μιλάμε για μια πλήρη ιδιωτικοποίηση των πάντων», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν διακρίνει πολιτική σκοπιμότητα ο κ. Καμίνης είπε: «Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση κάνει κάποιες κινήσεις οι οποίες εξυπηρετούν ένα στενά εννοούμενο, δικό τους, κομματικό συμφέρον» και επεξήγησε: «Εννοώ αυτήν την πολύπλευρη επίθεση που κάνει στους δήμους, είτε αυτό αφορά στην εισαγωγή της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές προκειμένου να αποκτήσει μια κάποια πολιτική ισχύ εκεί που της στερείται παντελώς, είτε αφορά αυτήν την ιστορία με τους δημοτικούς ραδιοσταθμούς. Εγώ θα μπορούσα να πω ότι ναι, υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα».

Ειδικά για τον Αθήνα 9.84 ο κ. Καμίνης εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο να κλείσει ο σταθμός. «Ούτε που το συζηταω το ενδεχόμενο να κλείσει ο Αθήνα 9.84. Εγώ πιστεύω ότι σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο θα προασπιστεί τον δημοτικό χαρακτήρα του. Πιστεύω, ότι θα τους αναγκάσουμε σε αυτό να υποχωρήσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Γ. Πατούλης: Να εξαιρεθούν τα δημοτικά ραδιόφωνα από τη διαδικασία δημοπράτησης

Την πάγια θέση της ΚΕΔΕ να εξαιρεθούν από την διαδικασία δημοπράτησης ραδιοφωνικών συχνοτήτων οι ΟΤΑ, γιατί αποτελούν δημόσια ραδιοφωνική υπηρεσία τοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για ζητήματα που αφορούν τοπικές υποθέσεις, επανέλαβε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στη Βουλή, κατά την ακρόαση των φορέων για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Σημείωσε δε ότι η ρύθμιση αυτή δεν αντιβαίνει στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × 3 =