Δεν αναμένει να υπάρξει σύντομα ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία θα δημοσιευτεί σήμερα, λίγες ώρες πριν συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στην συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ευρωομάδας δηλώνει ότι δεν αναμένει η τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης να ολοκληρωθεί γρήγορα και προσθέτει ότι δεν θεωρεί ότι οι θεσμοί θα την ολοκληρώσουν πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα τον Απρίλιο.

Ο ESM να μετατραπεί σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Ντάισελμπλουμ εκφράζει την εκτίμηση ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει τελικά να μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Νομίζω πως θα ήταν λογικό το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο ESM, να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό ΔΝΤ μεσο-μακροπρόθεσμα», είπε πρόεδρος του Eurogroup και εξέφρασε την άποψη ότι η «τρόικα» των δανειστών της Ελλάδας θα έπρεπε να διασπαστεί μακροπρόθεσμα.

«Η ΕΚΤ αισθάνεται ολοένα και πιο άβολα στον ρόλο της στην τρόικα και δικαίως νομίζω», σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλες «σημαντικές εργασίες» στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθεί.

Όπως είπε, ο ESM θα πρέπει να «αποκτήσει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη που μόνο το ΔΝΤ έχει αυτή τη στιγμή»

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, οι θεσμοί θα πρέπει να διατηρήσουν τους ρόλους τους για το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ενώ σημείωσε πως εξακολουθεί να περιμένει το ΔΝΤ να αποφασίσει για ένα νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας πως θα ήταν «καλοδεχούμενο» αν αυτό συνέβαινε μέχρι το καλοκαίρι.

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 3 =