Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία η χτεσινή συνάντηση με τους θεσμούς – σήμερα η συνέχεια….

Νέα συνάντηση θα έχουν στις 3 μετά το μεσημέρι της Τρίτης το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών. Αργά το βράδυ της Δευτέρας μετά τη συνεργασία των δυο πλευρών, κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε «αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, γίνονται συγκλίσεις, οπότε αυτό είναι καλό».

Ο ίδιος, ανέφερε ότι τέθηκαν και τα θετικά μέτρα που θέλει να λάβει η κυβέρνηση (και στο σκέλος της φορολογίας και στο σκέλος των δαπανών και μέτρα με αναπτυξιακή και με κοινωνική χροιά) και υπήρξε σύγκλιση. Παρόλο, όπως πρόσθεσε, οι θεσμοί επιζητούν τα μέτρα να έχουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή χροιά, ενώ η κυβέρνηση περισσότερο κοινωνική. Επίσης «πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένα και να πιάσουν τόπο» δήλωσε ο ίδιος, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας.

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι ελάχιστη πια η διαφορά με τους θεσμούς και πως ξεπεράστηκε ο σκόπελος για τον ΦΠΑ και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, χωρίς πάντως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Μικρή πρόοδος σημειώθηκε στη συζήτηση για το ασφαλιστικό που ολοκληρώθηκε περίπου στις 10:30 το βράδυ (της Δευτέρας), μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, της Έφης Αχτσιόγλου και των επικεφαλής των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, δεν υπήρξε συμφωνία για το ύψος των απαιτούμενων μέτρων, αν δηλαδή θα είναι 1% του ΑΕΠ όπως ζητά το ΔΝΤ ή 0,75% του ΑΕΠ που φέρεται να αντιπροτείνει η κυβέρνηση. Παράλληλα, ανοικτό παραμένει και το θέμα του έτους εφαρμογής των μέτρων, αν δηλαδή αυτά θα εφαρμοστούν από το 2019 ή από το 2020.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος επανέλαβε ότι ποτέ δεν τέθηκε θέμα για το 2018.

Leave a Comment

18 − four =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.