Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια της εργαζόμενης του δήμου Πύργου, η οποία έχασε τη ζωή της εν ώρα εργασίας, εκφράζει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Με αφορμή το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, αλλά και λόγω της συχνότητας και της σοβαρότητας των εργατικών ατυχημάτων, ειδικά του τελευταίου χρονικού διαστήματος σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών, θεωρώντας δεδομένη και αυτονόητη την ευαισθησία και το ενδιαφέρον τους, καλεί σε εγρήγορση τις δημοτικές Αρχές προκειμένου να λαμβάνονται επιμελώς και με συνέπεια όλα τα προβλεπόμενα και αναγκαία μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων κατά την άσκηση της εργασίας τους, με σκοπό την αποφυγή νέων ατυχημάτων.

«Η διαμόρφωση ενός περισσότερου ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας για τους εργαζόμενους στους δήμους, ανεξάρτητα από τη σχέση και το αντικείμενο εργασίας, είναι μια διαρκής υποχρέωση και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Σκουρλέτης.

Επίσης ο υπουργός στην ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι πρόσφατα θέσπισε με τον ν.4483/17 συγκεκριμένες ρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των όρων προστασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε συνεννόηση με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να ενταθούν οι παρεμβάσεις του, ώστε να ενισχύσουν τις ανάλογες προσπάθειες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα το άρθρο 97 του ν.4483/17, προβλέπει τρεις κύριες παρεμβάσεις:

  • Επεκτείνει στους εργαζόμενους καθαριότητας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου το δικαίωμα να τους χορηγούνται Μέσα Ατομικής Προστασίας
  • -Διευρύνει τις αρμοδιότητες παρέμβασης της Επιθεώρησης Εργασίας. Πλέον, δεν περιορίζεται στην υποβολή έκθεσης όταν διαπιστώνει κενά σε ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας στους ΟΤΑ, αλλά – για πρώτη φορά- εισηγείται και την επιβολή προστίμου.

Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση με τις υποδείξεις της, το πρόστιμο σε βάρος του εκάστοτε παραβάτη εκτελείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και παρακρατείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, οι οποίοι αφορούν την τακτική χρηματοδότηση των ΟΤΑ.

  • Ορίζει ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, συγκροτείται Επιτροπή με αντικείμενο την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας και τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους ΟΤΑ και την υποβολή πρότασης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του. Στην Επιτροπή θα εκπροσωπούνται φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων.

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − six =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.