Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης συναντάται με την ΠΟΕ-ΟΤΑ , Τρίτη 20 Ιουνίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Εξασφάλιση των δεδουλευμένων των συμβασιούχων, διακοπή των συμβάσεων που έχουν παραταθεί, νέες δίμηνες συμβάσεις για να μην υπάρξει πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων και δρομολόγηση μόνιμων προσλήψεων τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα, είναι το τετράπτυχο της λύσης που δρομολογεί η Κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο  υπουργός  Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Διοίκησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα θέμα των συμβασιούχων, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου  που κρίνει αντισυνταγματική την παράταση των οκτάμηνων συμβάσεων στην καθαριότητα των δήμων.

«Θέλω να σας πω και είναι απολύτως σαφές, ότι η Δικαστική Εξουσία στην Ελλάδα είναι μία διακριτή Εξουσία, η οποία έχει την δική της αυτονομία. Κατά συνέπεια, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τις όποιες αποφάσεις της και να κάνουμε αυτό που πρέπει έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε και την αποκομιδή των σκουπιδιών, αλλά προφανώς να μετριάσουμε και τις όποιες επιπτώσεις από την  συγκεκριμένη απόφαση», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλετης υπογράμμισε ότι μετά την εισήγηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου,  «η κυβέρνηση σκοπεύει να απαντήσει σε αυτή την κατάσταση πρώτα από όλα με τη δρομολόγηση μόνιμων προσλήψεων τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα» και ότι «ήδη έχουν δρομολογηθεί

τέτοιες προσλήψεις, περίπου 2.500 ατόμων και περιμένουμε και τα επιπλέον αιτήματα από τους Δήμους, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά».

Ωστόσο δεν διευκρινίστηκε πότε και πώς θα γίνουν οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί ή διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου  μεσοπρόθεσμου, το 2018 και το 2019, οι προσλήψεις στους δήμους είναι μηδενικές. Επίσης αναπάντητο είναι προς το παρόν αν σ΄ αυτούς τους διαγωνισμούς θα μπορούν να λάβουν μέρος με αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους οι απολυμένοι συμβασιούχοι.

Διευκρίνισε ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν σχετίζεται με άλλες κατηγορίες συμβασιούχων». Επανέλαβε ότι «ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης ότι αναζητά μία ρύθμιση για τους συμβασιούχους,  οι οποίοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια δουλεύουν σε διάφορα Προγράμματα είτε σε νοσοκομεία είτε σε Πανεπιστήμια ή και στους δήμους».

Σε ότι αφορά στο θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων από τους δήμους παρέπεμψε στη λύση των δίμηνων συμβάσεων για να μην υπάρξει πρόβλημα. «Θα κοιτάξουμε, είπε, να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις του μόνιμου, τακτικού προσωπικού. Υπάρχουν δυνατότητες για δίμηνες συμβάσεις, για να μην υπάρχει κανένα ζήτημα».

Τέλος, στο  πολύ σοβαρό θέμα της πληρωμής των δεδουλευμένων των  εργαζομένων στην καθαριότητα, εκτίμησε ότι «τα Κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα κρίνουν την εισήγηση της Ολομέλειας, δεν θα φτάσουν στο σημείο να αφήσουν τους εργαζόμενους απλήρωτους για δουλειά την οποία έχουν κάνει. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πληρωθούν».

Ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε, ακόμη ότι «ο αριθμός των εργαζομένων στην καθαριότητα, των οποίων οι συμβάσεις έχουν παραταθεί, και που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της διακοπής της σύμβασής τους –  που ήταν μέχρι 31/12/2017 – με βάση την Εισήγηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι περίπου στις 6.500, λίγο παραπάνω. Δεν είναι μικρός ο αριθμός. Από κει και έπειτα οι διαδικασίες μπορούν να επιταχυνθούν έτσι ώστε να μην έχουμε πρόβλημα στο θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών. Επαναλαμβάνω ότι πρόθεση της κυβέρνησης  στον τομέα της καθαριότητας, είναι να καλύψει τις ανάγκες με μόνιμο τακτικό προσωπικό».

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ υπογράμμισαν ότι οδηγούνται άμεσα στην ανεργία 10.000 εργαζόμενοι (ο υπουργός έκανε λόγο για 6.500), έκαναν λόγο για προσπάθεια «κάτω από το τραπέζι» να ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες των Δήμων όλης της χώρας, ενώ προανήγγειλαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, κάτι που θα καθοριστεί την προσεχή Πέμπτη, ανήμερα της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.