Σαν σήμερα, στις 12 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα, στις 12 Οκτωβρίου το 1928 γεννήθηκε στην Καισαριανή από γονείς μικρασιάτες πρόσφυγες, η τραγουδίστρια και μουσικολόγος Δόμνα Σαμίου, η οποία συνετέλεσε στη διάδοση του ελληνικού παραδοσιακού τραγουδιού.

Η Δόμνα Σαμίου, σε ηλικία μόλις 13 ετών, είχε την πρώτη διδακτική της επαφή με τη βυζαντινή και τη δημοτική μουσική, μαθητεύοντας κοντά στον Σίμωνα Καρά, στο «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής», ενώ παράλληλα φοιτούσε στο νυχτερινό Γυμνάσιο.

Το 1954 αρχίζει μια μακρά σχέση με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και μέσα από εκεί γνωρίζει τους σημαντικότερους λαϊκούς μουσικούς, οι οποίοι συρρέουν στην Αθήνα απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας, σε μία εποχή υψηλής εσωτερικής μετανάστευσης.

Το 1971 παραιτείται από την Ραδιοφωνία.
Την ίδια χρονιά, αποδέχεται την πρόσκληση του Διονύση Σαββόπουλου και πρωτοεμφανίζεται στο νεανικό και αντιχουντικό κλαμπ Ροντέο, κάνοντας μια μεγάλη έκτοτε στροφή, δίνοντας έμφαση στη σχέση των νέων με την παραδοσιακή μουσική.

Η λαμπρή καλλιτεχνική καριέρα της σπουδαίας ερμηνεύτριας έχει πια ξεκινήσει θριαμβευτικά. «Πέρασε η ντροπή που υπήρχε για το δημοτικό τραγούδι», δηλώνει σε συνέντευξή της η ίδια.

Ακολουθεί η συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Μπαχ στο Λονδίνο, ενώ το έργο της ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και την ελληνική γλώσσα. Δίσκοι της εκδίδονται στη Γαλλία και τη Σουηδία, ενώ επί σαράντα περίπου χρόνια πραγματοποιεί σειρά συναυλιών από την Αυστραλία μέχρι τη Νότια Αμερική.

Το 2006 της παραδίδεται το βραβείο Αρίων για τη συνολική προσφορά της στη διάσωση του δημοτικού τραγουδιού.

Η Δόμνα Σαμίου στην πολύχρονη σταδιοδρομία, συνεργάστηκε με τους πιο καταξιωμένους έλληνες και ξένους μουσικούς, μουσικολόγους, λαογράφους και εθνομουσικολόγους, διδάσκοντας και αναδεικνύοντας παράλληλα πρωτόβγαλτους νέους καλλιτέχνες.

Leave a Comment

1 + 8 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.