Σαν σήμερα, στις 14 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα, στις 14 Οκτωβρίου το 1906 γεννήθηκε στην πόλη Ανόβερο της Γερμανίας η γερμανοαμερικανίδα πολιτική επιστήμονας και φιλόσοφος, Χάνα Άρεντ.

Το πολιτικό και φιλοσοφικό της έργο επικεντρώθηκε στη μελέτη του ολοκληρωτισμού, ενώ έγραψε πολλά έργα σχετικά με το εβραϊκό Ολοκαύτωμα.

Η άνοδος των εθνικοσοσιαλιστών στην εξουσία και η κορύφωση του αντισημιτισμού στη Γερμανία έστρεψαν την εβραϊκής καταγωγής Χάνα Άρεντ στον πολιτικό ακτιβισμό και από τότε και στο εξής η κριτική της επικεντρώθηκε στη μελέτη για τα αίτια και τις επιπτώσεις της ανόδου των ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Το 1933 συνελήφθη από την Γκεστάπο, στην προσπάθειά της να συλλέξει στοιχεία που αποδείκνυαν την αντισημιτική προπαγάνδα του γερμανικού κράτους.

Μετά την απελευθέρωσή της απέδρασε και βρήκε καταφύγιο στο Παρίσι και μετά την εισβολή των γερμανών ναζί στο Παρίσι, έφτασε με τον σύζυγό της Χάινριχ Μπλίχερ στις ΗΠΑ, όπου ασχολήθηκε με την πανεπιστημιακή διδασκαλία και την συγγραφή φιλοσοφικών δοκιμίων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Νέα Υόρκη συνέγραψε μεταξύ άλλων τα βιβλία «Η ανθρώπινη κατάσταση», «Άνθρωποι σε ζοφερούς καιρούς», «Περί βίας» κ.α.

Το 1951 της δόθηκε η αμερικανική υπηκοότητα. Από το 1963 δίδαξε ως καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και από το 1968 στο New School for Social Research της Νέας Υόρκης.

Leave a Comment

three × five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.