Σαν σήμερα, στις 15 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα, στις 15 Οκτωβρίου το 1902 ανακαλύφθηκε το Ασκληπιείο της Κω από το γερμανό αρχαιολόγο Ρούντολφ Έρτικ και τον ιστοριοδίφη στο νησί, Ιάκωβο Ζαρράφτη.

Το Ασκληπιείο της Κω, του οποίου τα σωζόμενα ερείπια χρονολογούνται μετά τον 4ο αιώνα π.Χ., βρίσκεται νοτιοδυτικά της σημερινής πόλης της Κω, σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων και είναι χτισμένο στις πλαγιές ενός λοφίσκου με πλούσια βλάστηση, με θέα τη θάλασσα.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του, από αρχαιολογικές ενδείξεις και τοπικές αφηγήσεις, ξεκίνησαν στα τέλη του 19ου αιώνα αλλά ο εντοπισμός του από τον Κώο αρχαιοδίφη και η ανασκαφή του από τον γερμανό αρχαιολόγο έγινε το 1902. Την έρευνα συνέχισαν αργότερα οι ιταλοί αρχαιολόγοι, οι οποίοι επιχείρησαν και την αναστήλωση του μνημείου, προβάλλοντας κυρίως την ρωμαϊκή του όψη.

Στο Ασκληπιείο της Κω δίδαξε ο Ιπποκράτης που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ιατρικής κατά την αρχαιότητα, στη σχολή που είχε ιδρύσει ο ίδιος μέσα στο χώρο.

Ασκληπιεία όταν λέμε σήμερα, εννοούμε τα ιερά νοσοκομεία, όπου εφαρμόζονταν οι μέθοδοι του Ασκληπιού για τη θεραπεία των ασθενών. Τα τρία σημαντικότερα ήταν κατά σειρά της Τρίκκης (γενέτειρας πόλης του Ασκληπιού), της Επιδαύρου και της Κω. Σε αυτό της Κω αναπτύχθηκε ιδιαίτερα η επιστημονική ιατρική.

Είναι από τα μακροβιότερα αξιοθέατα μνημεία της Ελλάδας, μαζί με εκείνα της Επιδαύρου και της Εφέσου στα παράλια της Τουρκίας και το σπουδαιότερο και επιβλητικότερο αρχαιολογικό μνημείο του νησιού.

Leave a Comment

one × 5 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.