Σαν σήμερα, στις 16 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα, στις 16 Οκτωβρίου το 2002 εγκαινιάζεται στην Αλεξάνδρεια η «Νέα Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη», παρουσία εκπροσώπων από 180 χώρες.

Με τον όρο «Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας» εννοείται η προσπάθεια αναβίωσης της αρχαίας Βιβλιοθήκης στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου υπό την αιγίδα της UNESCO και της αιγυπτιακής κυβέρνησης, 1.360 ολόκληρα χρόνια μετά την οριστική διακοπή της λειτουργίας της αρχαίας βιβλιοθήκης, κατά την πυρκαγιά του λιμανιού, η οποία υπήρξε από τις φωτεινότερες εστίες πολιτισμού που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

Στόχος της ίδρυσής της είναι να αναδειχτεί η βιβλιοθήκη σε πεδίο διαλόγου και συνάντησης πολιτισμών, αλλά και να συντελέσει ώστε η Αλεξάνδρεια να ανακτήσει τη θέση της ως μεγάλο διεθνές πολιτισμικό κέντρο.

Από το 2002 που έγινε η έναρξή της η Νέα Βιβλιοθήκη προμηθεύει την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε ενδιαφερόμενο που μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία της, με μοναδικές συλλογές γνώσης πάνω σε θέματα αρχαίων και μεσαιωνικών πολιτισμών, καθώς και σύγχρονων επιστημών.

Η θέση της βιβλιοθήκης βρίσκεται στον ανατολικό λιμένα της πόλης, κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν και η αρχαία βιβλιοθήκη.

Έχει 13 ορόφους μέσα στους οποίους υπάρχουν μεταξύ άλλων 3.500 θέσεις μελέτης, συνεδριακό κέντρο, πλανητάριο, σχολή πληροφορικής, ινστιτούτο καλλιγραφίας και μουσείο επιστημών.

Leave a Comment

19 − nineteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.