Σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου το 1979 η Σουηδική Ακαδημία ανακοινώνει ότι το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1979 θα απονεμηθεί στον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη «για την ποίησή του, η οποία με φόντο την ελληνική παράδοση, περιγράφει με αισθητική δύναμη και υψηλή πνευματική διακριτικότητα, τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για την ελευθερία και τη δημιουργία».

Στην ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας επισημαίνεται επίσης ότι το έργο «Άξιον Εστί» αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της ποίησης του 20ου αιώνα.

Ο Οδυσσέας Ελύτης, ο «Ποιητής του Αιγαίου» ο οποίος αποτέλεσε ένα από τα επίλεκτα μέλη της λεγόμενης «γενιάς του τριάντα» στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, παρίσταται τον Δεκέμβριο της ίδια χρονιάς στην καθιερωμένη τελετή απονομής των βραβείων στη Στοκχόλμη, γνωρίζοντας παγκόσμια δημοσιότητα αλλά και γράφοντας μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της ελληνικής γραμματείας.

«Η φετινή απόφασή σας να τιμήσετε στο πρόσωπό μου την ποίηση μιας μικρής χώρας δείχνει σε πόσο αρμονική ανταπόκριση βρίσκεστε με την χαριστική αντίληψη της τέχνης, την αντίληψη ότι η τέχνη είναι η μόνη εναπομένουσα πολέμιος της ισχύος που κατάντησε να έχει στους καιρούς μας η ποσοτική αποτίμηση των αξιών», σημείωσε ο ίδιος ο ποιητής στην ομιλία του κατά την παραλαβή του βραβείου του.

Τα επόμενα χρόνια που ακολουθούν το βραβείο Νόμπελ θα είναι εξόχως δημιουργικά για τον Οδυσσέα Ελύτη, καθώς οι διακρίσεις και οι τιμές για το έργο του, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, εντός και εκτός της Ελλάδας.

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 4 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.