Σαν σήμερα, στις 21 Οκτωβρίου το 1907 γεννήθηκε στην Αθήνα ο σπουδαίος ζωγράφος και ποιητής, Νίκος Εγγονόπουλος.

Θεωρείται ένας από τους μείζονες εκπροσώπους της γενιάς του ’30, ενώ αποτέλεσε και έναν από τους κύριους εκφραστές του υπερρεαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα.

Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών κοντά στον καθηγητή, Κωνσταντίνο Παρθένη και παράλληλα στο εργαστήριο του Φώτη Κόντογλου, με συμφοιτητή τον Γιάννη Τσαρούχη.

Τα πρώτα δείγματα της ζωγραφικής του παρουσιάστηκαν το 1938, στην Έκθεση Τέχνη της Νεοελληνικής Παράδοσης και αποτελούσαν έργα που απεικόνιζαν παλαιά σπίτια της Δυτικής Μακεδονίας.

Λίγο αργότερα ο Νίκος Εγγονόπουλος θα κάνει την είσοδό του και στα ελληνικά γράμματα, με την κυκλοφορία της πρώτης του ποιητικής συλλογής με τον τίτλο “Μην ομιλείτε χωρίς τον οδηγό” με την οποία δέχτηκε μεγάλη δυσμενή κριτική.

Φίλοι του ήταν ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος και ο ζωγράφος, Βολιώτης, Γεώργιος ντε Κίρικο .

Το 1941, πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο. Το 1945, αποσπάστηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ως βοηθός στην έδρα Διακοσμητικής και Ελευθέρου Σχεδίου. Τα επόμενα χρόνια συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις, ενώ το 1954 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 27η Μπιενάλε της Βενετίας, με συνολικά 72 έργα του.

Πίνακές του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, στις Δημοτικές Πινακοθήκες Αθηνών, Ρόδου και Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Θεάτρου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σε ιδιωτικές συλλογές.

Το έτος 2007 ανακηρύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, ως “Έτος Νίκου Εγγονόπουλου”.

«Αν η ζωή μου είναι αφιερωμένη στη ζωγραφική και την ποίηση είναι γιατί είναι γιατί η ζωγραφική και η ποίηση με παρηγορούν και με διασκεδάζουν, μέσα μου όμως πρώτα είμαι ζωγράφος» είχε ο ίδιος δηλώσει.

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.