Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης έχει εισέλθει η χώρα μας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες.

Ενδεικτικό της έντασης, είναι πως καταγράφεται διπλασιασμός σε δύο επιδημιολογικές παραμέτρους: στον αριθμό όσων επισκέπτονται τα νοσοκομεία με συμπτώματα γρίπης και στο ποσοστό των «ύποπτων» δειγμάτων για γρίπη τα οποία βγαίνουν θετικά έπειτα από την εργαστηριακή ανάλυση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περίπου μία στις δέκα επισκέψεις στο νοσοκομείο αφορά ανθρώπους με συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της  λοίμωξης του αναπνευστικού. Το ποσοστό ήταν κατά 50% μικρότερο την περασμένη εβδομάδα. Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα, οι νοσοκομειακοί γιατροί έστειλαν 117 «ύποπτα» δείγματα για ανάλυση από τα οποία το 39,3% βγήκαν θετικά.

Το στέλεχος που κυριαρχεί φέτος είναι το Α Η3Ν2, γνωστό και από παλιότερα στην χώρα μας, το οποίο σε αντίθεση με πέρυσι (ΑΗ1Ν1 που προτιμούσε νέες ηλικίες), χτυπά κυρίως ηλικιωμένους.

Την ίδια ώρα, περισσότερο προετοιμασμένη από πέρυσι, δηλώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο θέμα της γρίπης, ενώ είναι πολύ πιθανόν να ανοίξουν σύντομα 40 με 45 κλίνες Εντατικής Θεραπείας και για τον λόγο αυτόν, αναμένεται προκήρυξη θέσεων από το ΚΕΕΛΠΝΟ (185 νοσηλεύτριες και 45 γιατροί).

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά,μιλώντας στο ΑΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, «Φέτος είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το κύμα της εποχικής γρίπης. Πέρυσι οι αναπτυγμένες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν 438, φέτος αγγίζουν τις 554 στα δημόσια Νοσοκομεία και επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 100 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ.
Αναμένεται προκήρυξη θέσεων από το ΚΕΕΛΠΝΟ (185 νοσηλεύτριες και 45 γιατροί) ώστε να ανοίξουν ακόμη 40- 45 κλίνες».

Αναφορικά τέλος με την εμβολιαστική κάλυψη, σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, έχουν παραγγελθεί επιπλέον 35.000 εμβόλια, εκ των οποίων τα 10.000 αφορούν σε πρόσφυγες.

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty − fourteen =