Συνεχή ενημέρωση των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.

Το φετινό Συνέδριο διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία με δεδομένο ότι είναι ανοικτά σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο μέλλον του θεσμού της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού και κυρίως οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο Συνέδριο θα συζητηθούν σε ειδικές θεματικές ενότητες ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, τα οικονομικά των Δήμων και η πρόσβαση στα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης, η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στην τοπική ανάπτυξη, τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής που υλοποιούν οι Δήμοι αλλά και η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης και του ρόλου των αιρετών.

Γ. Μπουτάρης: Για να επιτευχθεί ανάπτυξη θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι

Η έλλειψη θεσμοθετημένων πόρων και η συνεχόμενη μείωση των εσόδων της Αυτοδιοίκησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό εμποδίζουν την επίτευξη των στόχων των δήμων, σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κατά τη διάρκεια του καλωσορίσματος του στους συνέδρους.

Όπως τόνισε το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο διεξάγεται  μια περίοδο κατά την οποία επικρατούν δύσκολες συνθήκες στη χώρα. Μια περίοδο κατά την οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν στηρίζεται έτσι όπως θα έπρεπε από την Κυβέρνηση. Η τάση μείωση των πόρων των δήμων είναι  φανερή, ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνεται και μία έλλειψη βούλησης να εξασφαλιστεί οικονομική αυτοδυναμία στους ΟΤΑ.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι στόχος του συνεδρίου θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση συγκεκριμένων θέσεων οι οποίες θα παρουσιαστούν στους πολίτες και θα κατατεθούν ως προτάσεις στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Ο Γ. Μπουτάρης αναρωτήθηκε στη συνέχεια πώς είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη με τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή. Αν δεν εξασφαλιστεί μια οικονομική αυτοδυναμία στην Αυτοδιοίκηση, τότε είναι αδύνατη η εξασφάλιση ανάπτυξης.

Η δήμαρχοι δεν πρέπει να βρίσκονται κάτω από πολιτική ομηρία αλλά να είναι ανεξάρτητοι προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί κάτω από άλλες συνθήκες σημείωσε και συμπλήρωσε ότι αν δεν αλλάξει η υπάρχουσα νοοτροπία, όσα χρήματα και να εξασφαλιστούν για την ΤΑ δεν θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν σωστά.

Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη διαδημοτικών συνεργασιών, κάτι το οποίο, όπως τόνισε έχει ξεκινήσει να υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Απ. Τζιτζικώστας: Αναγκαίο να υπάρχει συνεργασία μεταξύ Δήμων και Περιφερειών

Ο Πρώτος και Δεύτερος Βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά προκειμένου να ενισχυθεί η ενιαία στάση τους  απέναντι σε όλους όσους καταβάλλουν προσπάθειες να υποβαθμίσουν την Αυτοδιοίκηση, σημείωσε ο Α. Τζιτζικώστας Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Οι δύο θεσμοί θα πρέπει να διεκδικούν και να λειτουργούν ενωμένοι με κοινή δράση για να λύνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας με ενιαία δράση», σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι είναι σημαντική η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Γ. Πατούλης για τη διεξαγωγή κοινών συνεδριάσεων των Δ.Σ. των δύο ενώσεων.

Προς την κατεύθυνση αυτή πρότεινε αρχές του νέου έτους να πραγματοποιηθεί ένα κοινό συνέδριο δήμων και περιφερειών. Ο Α. Τζιτσικώστας υπογράμμισε ότι το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ γίνεται μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί νέα μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης, ενώ το προσφυγικό εξακολουθεί να υφίσταται  ως  πρόβλημα. Μάλιστα υπογράμμισε ότι αυτό μπορεί να ενταθεί από τη στιγμή που θα καταρρεύσει η συμφωνία με τη Τουρκία.

Αναφερόμενος στη διοικητική μεταρρύθμιση υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο των αλλαγών που θέλει να κάνει και επισήμανε την ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές σε επίπεδο φορολογικής αποκέντρωσης με στόχο την οικονομική αυτοδυναμία της αυτοδιοίκησης.  Δεν μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει σε αλλαγές του εκλογικού νόμου και να  μην διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά προβλήματα της ΤΑ.

Λάζαρος Κυρίζογλου πρόεδρος ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας:Αναμένουμε ειλικρινή διάλογο για  μια σύγχρονη και λειτουργική Αυτοδιοίκηση

Επτά χρόνια μετά τη διθυραμβική  καθιέρωση του Καλλικράτη, ο ιδρυτικός νόμος έγινε αγνώριστος απο τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, διορθώσεις, αντικαταστάσεις και συπληρώσεις των διατάξεών του, με δεκάδες διατάγματα και αποφάσεις,  που θα ενεργοποιούσαν υποτίθεται άλλες πτυχές του,δεν εκδόθηκαν ποτέ, είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Τα ποικιλώνυμα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα υποστήριζαν την υλοποίηση της νέας αρχιτεκτονικής έμειναν ανεφάρμοστα.«Δεν υπήρξε η οικονομική ευλογία και στήριξη του εγχειρήματος με πόρους, προσωπικό και μέσα, με αποτέλεσμα παρά τις ομολογουμένως θετικές πλευρές του να μην αποδώσει τα αναμενόμενα», είπε.

Η κρίση, πρόσθεσε, καταρράκωσε τα δημοτικά έσοδα, η τρομακτική μείωση τους, συνεχίζεται και την επόμενη χρονιά, όπως προβλέπει το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2017.

Ο κ. Κυρίζογλου, χαρακτήρισε  ασυνεπή την κυβέρνηση, σε σχέση με τις προεκλογικές της διακηρύξεις και υποσχέσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ωστόσο όπως είπε  παρά τις θεσμικές ανακολουθίες, την οικονομική εξαθλίωση, τους διοικητικούς διαγκωνισμούς, τους νομοθετικούς αιφνιδιασμούς, τις κρατικές προχειρότητες, οι δήμοι στο σύνολό τους,άντεξαν την κρίση, και έχουν αναδειχθεί ως ο πιο σταθερός και αξιόπιστος παράγοντας, που με τις κοινωνικοπρονοιακές δομές, τις υπηρεσίες και κυρίως με την αυτοθυσία  των αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών τους , διατηρούν, ενισχύουν και αναπτύσσουν περαιτέρω την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, τόσο στο επίπεδο των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όσο και σε επίπεδο των προσφυγικών πληθυσμών που ιδιαίτερα στην κεντρική Μακεδονία,συνιστούν μια εξαιρετικά δυσανάλογη για τα μεγέθη και τις δυνατότητές της ευθύνη.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, χαρακτήρισε την  κυβέρνηση και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ασυνεπείς σε σχέση με τις υποσχέσεις που έδωσαν για τη μετεγκατάσταση τριών τουλάχιστον κέντρων φιλοξενίας και για τη βελτίωση των απαράδεκτων συνθηκών υγιεινής στα κέντρα φιλοξενίας. Είναι θετική η μείωση του αριθμού των προσφύγων στην κεντρική Μακεδονία.

Αναφερόμενος στα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση, είπε ότι τα τελευταία χρόνια δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα. Οι δήμοι τα χρόνια της κρίσης έχουν υποστεί τις πλέον εκτεταμένες περικοπές πόρων και την πλέον δραματική μείωση εσόδων από κάθε άλλη περιοχή, κλάδο ή φορέα του δημόσιου τομέα.

Ειδικά για τα παρακρατηθέντα είπε ότι η μη απόδοση μέχρι τώρα της τελευταίας δόσης των 214 εκατ. Ευρώ από τα μέχρι 31/12/2008, παρακρατηθέντα έσοδα των ΟΤΑ, προκαλεί ασφυξία στους δημοτικούς προϋπολογισμούς. Η αποστέρηση των ετήσιων δόσεων των παρακρατηθέντων –τόνισε- από τους δημοτικούς προϋπολογισμούς των ετών 2017, κ.ε, σημαίνει ότι τα ήδη πενιχρά έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα υποστούν περαιτέρω μείωση. Γι’ αυτό  είναι αδήριτη η ανάγκη αναζήτησης και ανάκτησης των πόρων, που προέρχονται από τη νέα γενιά των μετά από το 2009, μέχρι σήμερα παρακρατηθέντων δημοτικών εσόδων.

Αναφερόμενος στη ραγδαία όπως χαρακτήρισε μείωση των υπέρ των δήμων διατιθέμενων πόρων από το Πράσινο Ταμείο, (από το 10% στο 2%) ισοδυναμεί ουσιαστικά με αχρήστευση αυτής της πηγής, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει διατεθεί ούτε καν αυτό το 2%.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είπε στη συνέχεια ο κ. Κυρίζογλου, έχει προτάσεις για τη Μεταρρύθμιση, που οφείλει να εισακούσει η κρατική διοίκηση, οι οποίες θεμελιώνονται στην άριστη γνώση των πραγματικών αναγκών των τοπικών κοινωνιών. Οι δημότες οι κάτοικοι, αλλά και φιλοξενούμενοι προσφυγικοί πληθυσμοί, έχουν συγκεκριμένες ανάγκες και προβλήματα στα οποία , λύση μπορεί να δώσει κατά κανόνα, μόνο ο οικείος δήμος.

Αναμένουμε την κρατική ανταπόκριση για ένα ισότιμο και ειλικρινή διάλογο για μια καλόπιστη και καρποφόρα συνεργασία, την οποία πάντοτε επιζητεί και στην οποία πάντοτε προσέρχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να κωδικοποιηθεί και να θεσπιστεί επιτέλους ένα σύγχρονο, σταθερό, λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο, που θα διαδεχθεί τα διαρκώς μεταβαλλόμενα και εμβαλωματικά τροποποιούμενα και πρόχειρα νομοθετήματα τα οποία μέχρι τώρα, ταλανίζουν όλες τις υπηρεσίες και τους πολίτες, επιτείνουν τη ρευστότητα και την αβεβαιότητα.

Γ. Παπαδόπουλος σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής: Η Ελλάδα και η Αμερική, ήταν, είναι και θα παραμείνουν φίλοι και σύμμαχοι

Χαιρετισμό στο συνέδριο της ΚΕΔΕ πραγματοποίησε και ο Γ. Παπαδόπουλος ο οποίος είναι σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως τόνισε «η Ελλάδα και η Αμερική, ήταν, είναι και θα παραμείνουν φίλοι και σύμμαχοι».

Αναλυτικά ο Γ. Παπαδόπουλος σημείωσε: Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον κύριο Πατούλη, ο καλός μου φίλος εδώ, ο διοργανωτής του συνεδρίου, για την ευγενή του πρόσκληση και τα εκλεκτά μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο.

Οι  Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προσβλέπουν σε μια στενή σχέση με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Η ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι μια γέφυρα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον ελληνισμό της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο ελληνισμός μεγαλούργησε στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Η ελεύθερη οικονομία και η δημοκρατία, επιτρέπουν στους Έλληνες να προοδεύσουν. Το μέλλον της Ελλάδας θα είναι λαμπρό, στηριζόμενο σε αυτές τις αξίες.

Η Ελλάδα και η Αμερική, ήταν, είναι και θα παραμείνουν φίλοι και σύμμαχοι. Σας εύχομαι ένα καλό συνέδριο και σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με δεχτήκατε εδώ να τα πω μπροστά σας.

Κώστας Αγοραστός πρόεδρος  Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας:  «Ιστορικό χρέος να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για τους συνανθρώπους μας»

Με την αναγνώριση ότι, «η κοινωνία έχει οδηγηθεί τόσο μακριά από τη φυσική της ισορροπία σε ότι αφορά στην εργασία, την κοινωνική ομοιογένεια, την ισότητα, την παραγωγικότητα, τις αγορές, που η επιστροφή στην κανονικότητα έχει κόστος, τόσο πολιτικό, αλλά και σε όρους κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, ελπίδας και προοπτικής», ξεκίνησε το χαιρετισμό του στο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας,Κώστας Αγοραστών.

Και τόνισε ότι , «έχουμε ιστορικό χρέος να κάνουμε όλοι ότι περνάει απο το χέρι μας για τους συνανθρώπους μας».

Απευθυνόμενος στους δημάρχους, είπε ότι αυτά που συνδέουν  και ενδυναμώνουν, την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’Βαθμού, είναι η ενότητα, η συνεργασία, η ειλικρίνεια, η κυριολεξία. «Έχουμε και το έχουμε αποδείξει, ότι μαζί στο ίδιο μετερίζι μπορούμε όχι απλά να δίνουμε,  αλλά και να αλλά και να κερδίζουμε μάχες».

«Χάρη στις κοινές μας προσπάθειες και στον κοινό μας αγώνα δεν προχώρησε τελικά το σχέδιο της κυβέρνησης να τοποθετήσει Διοικητικούς Γραμματείς στην Αυτοδιοίκηση, ένα σχέδιο το οποίο στην πράξη και με κατάλληλες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, θα μπορούσε να καταργήσει την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονα να γραφειοκρατικοποιήσει τη δυναμική της. Και να πάμε σε μια ελεγχόμενη δημοκρατική Αυτοδιοίκηση», είπε ο κ. Αγοραστός.

«Δώσαμε λοιπόν τη μάχη αυτή με την ισχύ των επιχειρημάτων μας, με τεκμηρίωση, επεξεργασμένες θέσεις, αλλά και με αποφασιστικότητα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι αυτή η νίκη πρέπει να είναι οδηγός για το παρόν και το μέλλον, διότι μπροστά είναι νέες προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν με την ίδια αποφασιστικότητα αλλά σε ένα ρευστό δύσκολο, επικίνδυνο και διαλυτικό περιβάλλον.

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό το 2017, είπε ότι για άλλη μια φορά θέτει ένα ασφυκτικό πλαίσιο στη χρηματοδότηση της λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης.

Ενώ η  Αυτοδιοίκηση, επιτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό έργο  στα χρόνια της κρίσης,  είναι αυτή που κυρίως στηρίζει και κρατά όρθια την κοινωνία και τη συνοχή της,  καλύπτει και το έλλειμμα του κεντρικού κράτους στην κοινωνική πολιτική, αυτό δεν αποτυπώνεται στο νέο προϋπολογισμό, όπως φυσικά δεν αποτυπωνόταν και στους προηγούμενους.

Πρόσθεσε επιπλέον ότι όλα αυτά τα χρόνια, η Τ.Α.,  ανέλαβε  πολλές αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, και όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα.

Βγαίνει μπροστά στα δύσκολα,  είπε και συμπλήρωσε ότι, αυτό δεν αναγνωρίζεται απο την Πολιτεία, η οποία πολλές φορές δίνει την εντύπωση ότι ακόμη και εκεί όπου υπάρχουν λύσεις, φροντίζει να δημιουργεί προβλήματα.Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε το νέο νόμο για τα δημόσια έργα και τις δημόσιες συμβάσεις, τον οποίο η κρατική μηχανή δεν είναι έτοιμη να εφαρμόσει  με αποτέλεσμα να παγώσουν οι δημοπρασίες.

Για την μεταρρύθμιση στον Καλλικράτη ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, σημείωσε ότι « εμείς έχουμε ανταποκριθεί  θετικά στο διάλογο με στόχο την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Αυτοδιοίκηση, έχοντας  ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων ότι συμφωνούμε στη βελτίωση του Καλλικράτη στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας και της άρσης των στρεβλώσεων που διατυπώθηκαν και διαπιστώθηκαν στη μέχρι σήμερα εφαρμογή του.

Σημείωσε εμφατικά όμως ότι για να είναι πραγματική μεταρρύθμιση και να αποδειχθεί αποτελεσματική, πρέπει να εκπονηθεί απο το αρμόδιο υπουργείο, μελέτη αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάσταση,  τόσο για τις θεσμικές όσο και για τις οικονομικές παραμέτρους.

Επιπλέον ανέφερε ότι πρέπει το υπουργείο να εξειδικεύσει τους άξονες μεταρρύθμισης,  που πρέπει να συνοδεύονται απο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αποτιμήσεις και δευσμεύσεις για το κόστος της επιχειρούμενης αλλαγής, αλλά και από που θα καλυφθεί καιο πόσο προσωπικό χρειάζεται για την εφαρμογή του. «Διαφορετικά, ελλοχεύει ο κίνδυνος, παρά τις όποιες καλές προθέσεις, δεν αμφισβητούμε τις προθέσεις κανενός, να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από όσα ήδη υπάρχουν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, αναφερόμενος σε  προκλήσεις που έχει μπροστά της η αυτοδιοίκηση, μίλησε και για την υποστελέχωση των υπηρεσιών, η οποία τείνει να λάβει δραματικές και σε κάποιες περιστάσεις εκρηκτικές διαστάσεις κυρίως στα νησιά.

Frederic Vallier- Γενικός Γραμματέας CEMR: Σημαντικός ο ρόλος δήμων και περιφερειών στην επίλυση της κρίσης

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, στην Ελλάδα συγκεντρώνονται οι περισσότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη, σημείωσε εμφατικά ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών- CEMR, για να προσθέσει ότι δεν μπορεί να τονίσει αρκετά, το πόσο σημαντικος είναι ο ρόλος τόσο των περιφερειαρχών όσο και των δημάρχων της χώρας, στην επίλυση της κρίσης.

Προσπαθούν να προωθήσουν λύσεις σε καίρια ζητήματα όπως για παράδειγμα η προσφυγική κρίση, κυρίως στα νησιά. Αλλά και να συνεργαστούν με την κοινωνία των πολιτών και τους φορείς, για να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η ανεργία και η μείωση των εισοδημάτων.

Το παράδειγμα που δίνει η Ελλάδα σ’ αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό για μας, τόνισε ο κ. Vallier. Και η συνεργασία με τους ομολόγους στην Ευρώπη είναι θετικής σημασίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δήμων και περιφερειών, θα συνεργάζεται στενά για την επίλυση θεμάτων και τη στήριξη των λύσεων.

Μιλώντας για την Ελλάδα ως λίκνο της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην τοπική Δημοκρατία και την ιδαίτερη θέση που αυτή κατέχει, για να προσθέσει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών στηρίζει την τοπική Δημοκρατία και την  ενδυνάμωση των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης.

Μαρία Κατούδη Μέλος Γ.Σ. Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τους εργαζόμενους μπορούν να πάνε τη χώρα μπροστά

Στη κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε αναφέρθηκε η εκπρόσωπος και μέλος της Γ.Σ. Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α Μαρία Κατούδη,  η οποία στη συνέχεια επισήμανε το καθοριστικό ρόλο των εργαζομένων στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Η ΠΟΕ ΟΤΑ αποτελεί τη μόνη ελπίδα και δύναμη για τη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων» σημείωσε και τόνισε ότι η αντίσταση των δημοτικών υπαλλήλων δεν πρόκειται να καμφθεί.

«Θα είμαστε γραμμή άμυνας απέναντι στις πιέσεις των δανειστών διεκδικούμε κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Λέμε όχι στις εναλλακτικές μορφές εργασίας και διεκδικούμε τη κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα,  ούτε να καπηλευτεί την αυτοδιοίκηση, ούτε να τη μειώσει».

Στη συνέχεια η εκπρόσωπος της ΠΟΕ -ΟΤΑ έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει μια καινούρια αρχή  με αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης των ΟΤΑ,  κατάργηση του οικονομικού παρατηρητήριου και απελευθέρωση των προσλήψεων.

Μάρκος Δαρδαμάνης: Η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή που μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά 

«Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών ανέδειξε την ανεπάρκεια του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Η οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία 6 χρόνια έχει μετατραπεί σε ανθρωπιστική», την επισήμανση αυτή έκανε  κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Μ Δαρδαμάνης πρόεδρος ΠΟΠ –ΟΤΑ.

Ο Μ. Δαρδαμάνης πρόσθεσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που μπορεί αν πάει μπροστά τη χώρα.

«Αιρετοί και εργαζόμενοι δείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε» επισήμανε οι Πρόεδρος της ΠΟΠ ΟΤΑ και συμπλήρωσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες της εποχής. Αναφερόμενος στην κεντρική εξουσία  τόνισε ότι θα πρέπει να εκχωρηθούν αρμοδιότητες στην ΤΑ με γενναιότητα.

Τέλος ζήτησε  να υποστηριχθεί το προσωπικό στην αυτοδιοίκηση, να καταργηθούν οι εναλλακτικές μορφές εργασίας και να δοθεί το πράσινο φως για την κάλυψη των κενών θέσεων στις υπηρεσίες.

Χαράλαμπος Πίττας: Είναι ανάγκη να γίνει η αυτοδιοίκηση διαμορφωτής του μέλλοντος

Ο Δήμαρχος Μόρφου – Εκπρόσωπος Ένωσης Δήμων Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας επισήμανε ότι οι δήμοι της Ελλάδας και της Κύπρου μπορούν να συνεργαστούν προς όφελος των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα για τη διοικητική μεταρρύθμιση τόνισε ότι αντίστοιχη διαδικασία έχει ξεκινήσει και στην Κύπρο.

Είναι ανάγκη να γίνουμε εμείς οι διαμορφωτές του μέλλοντος, είναι σημαντικό να μην υπάρξει συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων, θα πρέπει να υπάρξει μια μελέτη μέσω της οποία θα μπορούν να καταγραφούν οι ανάγκες.

Α. Κιτρομηλίδης: Αναγκαία η ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης

Ο  Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Α. Κιτρομηλίδης υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ενδυνάμωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης. Οι πολίτες, σημείωσε ότι  είναι ανάγκη  να έχουν ίσες ευκαιρίες και να έχουν τη δυνατότητα μέσα από την αυτοδιοίκηση να αναλαμβάνουν θέσεις που θα βελτιώνουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου ευχαρίστησε την αυτοδιοίκηση και τους έλληνες για τη συμπαράσταση στον κυπριακό λαό.

Γ. Κοντορίνης: Μέσα από το Δίκτυο Αιρετών Ευρώπης επιτυγχάνεται και η προώθηση σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τη χώρα μας

 Ο Πρόεδρος Δικτύου Αιρετών Ευρώπης Γιώργος Κοντορίνης, υπογράμμισε ότι μέσα από το δίκτυο εκπροσωπείται και ένα κομμάτι της ελληνικής ομογένειας.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι μέσα από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του δικτύου επιτυγχάνεται και η προώθηση σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τη χώρα μας.

Ο Γ. Κοντορίνης συμπλήρωσε ότι η ΚΕΔΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες του Δικτύου Αιρετών Ευρώπη . Το μήνυμα που φέρνουμε από την Ευρώπη είναι το μήνυμα της αισιοδοξίας ότι θα βγούμε από τις δυσκολίες και μέσα από τη συνεργασία θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

Κ. Μητσοτάκης: «Είστε ένας από τους σημαντικούς πυλώνες που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή»

 Τη βαθιά ανησυχία του για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος  είπε ότι η έκβαση της είναι αβέβαιη, μίλησε για τον κίνδυνο νέων επώδυνων μέτρων κι επανέφερε το αίτημα για πολιτική αλλαγή.
Το μίγμα ιδεοληψίας και ανικανότητας της κυβέρνησης δεν επιτρέπει να υπάρχει αισιοδοξία είπε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε: «Εκφράζω τη βαθιά ανησυχία μου γιατί έχει αποδειχθεί, μέχρι σήμερα, ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις οδηγούν πάντα σε νέα επώδυνα μέτρα. 14 μήνες διήρκεσε η πρώτη αξιολόγηση και μας προέκυψαν τελικά πρόσθετα φορολογικά μέτρα, ο δημοσιονομικός «κόφτης» και το «υπερταμείο». Και κάθε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας και θα καθυστερήσει και άλλο την απαραίτητη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκε στους δημάρχους και υπογράμμισε: «Είστε ένας από τους σημαντικούς πυλώνες που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή. Ποτέ στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης δεν είχαν οι πολίτες μεγαλύτερη ανάγκη από τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ποτέ δεν ήταν οι συνθήκες πιο αντίξοες για την άσκηση του έργου σας. Δυστυχώς, το κεντρικό κράτος, αντί να σας συμπαραστέκεται, σας περιορίζει, καθώς σας στερεί τις βασικές προϋποθέσεις για να φέρετε σε πέρας την αποστολή σας. Θέλω σε αυτό το σημείο να κάνω ειδική αναφορά στους δήμους του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το δυσανάλογο βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού, αλλά και γενικότερα σε όλους τους Δήμους, που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα. Έχετε επωμιστεί ευθύνες που δεν σας αναλογούν. Και η κυβέρνηση, όχι μόνο σας έχει εγκαταλείψει, αλλά δεν διστάζει να σας απαξιώνει, χρεώνοντας σε εσάς τις δικές της παραλείψεις, την δική της διαχειριστική αποτυχία».
Μακροπρόθεσμος στόχος μιας νέας αρχιτεκτονικής για τους ΟΤΑ είναι η ουσιαστική αποκέντρωση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα

Αναφερόμενος στα προβλήματα της Aυτoδιοίκησης είπε ότι τα κυριότερα είναι «η οικονομική στενότητα η οποία επιδεινώνεται από τη γενικότερη κατάσταση της χώρας, το δαιδαλώδες και αναχρονιστικό ελεγκτικό πλαίσιο, η υπερβολική γραφειοκρατία που στην πράξη αναιρεί την διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και η κατακερματισμένη νομοθεσία»
Τόνισε ότι αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν ριζικά προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αυξηθεί η αυτοτέλεια και η ελευθερία της και αναφέρθηκε στους στόχους της ΝΔ λέγοντας: «Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί άμεσα ένα πλαίσιο λειτουργίας πιο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό με συγχώνευση και κατάργηση διοικητικών οργάνων και απλοποίηση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μακροπρόθεσμος στόχος μιας νέας αρχιτεκτονικής για τους ΟΤΑ είναι η ουσιαστική αποκέντρωση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου η Αυτοδιοίκηση διαθέτει επαρκή διοικητική, οργανωτική και αναπτυξιακή δομή με οικονομική αυτοτέλεια, ενώ το κεντρικό Κράτος ασκεί τον στρατηγικό, επιτελικό ρόλο. Στην κατεύθυνση της πλήρους επίτευξης του στόχου αυτού, στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος, θα ήταν απαραίτητη η αναθεώρηση του άρθρου 102 ώστε να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της «τοπικής υπόθεσης» και να διευρυνθεί αποφασιστικά ο κύκλος των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ».
Bραχυπρόθεσμα δεν θα είναι εφικτή η δυνατότητα αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ

Σχετικά με τα οικονομικά των ΟΤΑ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι αν γίνει κυβέρνηση θα μπορέσει να αυξήσει αμέσως τη χρηματοδότηση και τόνισε: «Σε ό,τι αφορά στους οικονομικούς πόρους, γνωρίζετε όλοι καλά ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα είναι εφικτή η δυνατότητα αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης. Δεν θα σας έλεγα την αλήθεια αν θα υποσχόμουν κάτι διαφορετικό. Θα μπορέσουμε, όμως, να αναθεωρήσουμε το μηχανισμό χορήγησης των ΚΑΠ και ταυτόχρονα να διευκολύνουμε τους δήμους να αυξήσουν τους πόρους τους αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία τους. Ως προς τους ΚΑΠ, σε συνεννόηση με την αυτοδιοίκηση θα επαναξιολογήσουμε τα κριτήρια χορήγησής των. Πιστεύω έντονα ότι, ακόμη και όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι, η αποδοτικότητά τους μεγιστοποιείται όταν κατανέμονται βάσει αξιολογικών κριτηρίων. Ως προς τη δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας από τους Δήμους, αυτή θα διευκολυνθεί με την απλοποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, αλλά και την απλοποίηση του υπάρχοντος πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού».
Ως προς τον τομέα της άσκησης ελέγχου των ΟΤΑ από το κεντρικό κράτος υπογράμμισε: «Ασφαλώς θα εποπτεύεται η κατάρτιση και εκτέλεση αξιόπιστων προϋπολογισμών και θα διεξάγεται απολογιστικός έλεγχος. Ο έλεγχος όμως θα πρέπει να γίνεται δίχως να παρακωλύεται η λειτουργία των ΟΤΑ και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επεκτείνεται στη σκοπιμότητα των πράξεων. Η διαδικασία αυτή θα επιβλέπεται από το ενιαίο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης».
Τάχθηκε υπέρ ενός συστήματος αξιολόγησης στο Δημόσιο, λέγοντας ότι αυτό δεν σημαίνει απολύσεις και σημείωσε: «Η αξιολόγηση δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, δεν οδηγεί σε απολύσεις -για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό-, αλλά είναι ένα εργαλείο το οποίο δίνει τη δυνατότητα της επιβράβευσης στον δημοτικό υπάλληλο που κάνει καλά τη δουλεία του και δίνει και τη δυνατότητα γι αυτούς τους υπαλλήλους που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους να υπάρχει ένας μηχανισμός συμμόρφωσης. Δεν είναι όλοι οι υπάλληλοι το ίδιο».
Για την κινητικότητα είπε ότι είναι «ένα απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό».
Απόλυτη και κατηγορηματική η αντίθεση της ΝΔ στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε σαφή την απόλυτη και κατηγορηματική αντίθεση της ΝΔ σε κάθε σκέψη αλλαγής του εκλογικού συστήματος της αυτοδιοίκησης και αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι χρησιμοποιεί το κράτος ως «κομματικό λάφυρο» επισήμανε: «Έχουμε ανάγκη από την εμπειρία και τις απόψεις σας προκειμένου να σχεδιάσουμε μαζί τη νέα εποχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Και βήμα- βήμα να δουλέψουμε μαζί για να αποκαταστήσουμε τη διαταραγμένη σχέση πολίτη- κράτους. Μια σχέση, που, ούτως ή άλλως, ήταν προβληματική, αλλά που επιδεινώθηκε πολύ τα τελευταία δύο χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ».

Η Νέα Δημοκρατία είπε ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί ζωτικό χώρο από τους πιστωτές μέσα από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και είναι έτοιμη να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

 

Φώφη Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένο πλαίσιο θέσεων και προτάσεων για την  επόμενη μέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Δεν υπάρχει ιστορική μεταρρύθμιση που να εφαρμόστηκε στο χώρο σας, και στην ελληνική δημόσια διοίκηση γενικότερα, που να μην φέρει τη σφραγίδα ΠΑ.ΣΟ.Κ. τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Παρατήρησε πως οι σημερινές συνθήκες για την Αυτοδιοίκηση είναι πολύ δύσκολες, καθώς οι δήμοι έχουν φτάσει σε οριακό σημείο οικονομικής, θεσμικής και λειτουργικής ασφυξίας.

 

«Την επόμενη εβδομάδα, τόνισε,  θα ψηφιστεί από την Κυβέρνηση, ο δυσμενέστερος για την αυτοδιοίκηση προϋπολογισμός των τελευταίων ετών. Και αυτό μετά τη βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή που έχετε ήδη υποστεί, τόσο οι Δήμοι όσο και εσείς προσωπικά. Μετά την  συνεισφορά σας, κυριολεκτικά εθνικής αξίας, στο πλεόνασμα της Χώρας όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι «εδώ και καιρό έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο υπονόμευσης ενός θεσμού που αδυνατεί να ελέγξει.  Δεν φτάνει δε που σας υπονομεύουν, σας εξαπατούν και σας εμπαίζουν. Το Νομοσχέδιο -“σκούπα” περιμένετε εδώ και πολλούς μήνες. Αντί γι αυτό όμως σε κάθε ν/σ, σε κάθε τροπολογία , σας “σκουπίζουν” θεσμοθετημένους πόρους και αρμοδιότητες.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αφαίρεση της αρμοδιότητας αδειοδοτήσεων».

Και συμπλήρωσε:

  • Χρυσό Αιώνα της Αυτοδιοίκησης ακούσατε και ζήσατε την απόπειρα να μπουν τοποτηρητές της Κυβέρνησης στους Δήμους. Με  το δε νόμο περί κινητικότητας μετέτρεψαν  το Δήμαρχο σε απλό παρατηρητή. Κυβέρνηση με αριστερό κοινωνικό προφίλ υποσχέθηκαν και οι κοινωνικές δομές των δήμων βρέθηκαν στον αέρα μέχρι και το και πέντε.  Χιλιάδες παιδιά βρέθηκαν εκτός των παιδικών σταθμών με τους  γονείς τους σε απόγνωση.
  • Ριζική μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης εξήγγειλαν, για να αποκαλυφθεί τελικά, πως μέλημά τους είναι να αλλάξουν το εκλογικό σύστημα. Μικροκομματικά παιχνίδια χωρίς σοβαρή επεξεργασία και ουσιαστικό διάλογο».

Η κ. Γεννηματά  υποστήριξε ότι οι λύσεις ξεκινούν από την ίδια την Αυτοδιοίκηση και  πως αν τολμήσει αυτό το συνέδριο μπορεί να γίνει ορόσημο.

Αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ έχει επεξεργαστεί και θέσει διαβούλευση ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο θέσεων και προτάσεων για την  επόμενη μέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που περιλαμβάνει:

 

  • Τολμηρή αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, με ενίσχυση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
  • Επαναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων όλων των επιπέδων διοίκησης με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.
  • Ενίσχυση της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο βαθμών.
  • Εφαρμογή κινήτρων επιβράβευσης Δήμων, οργάνων, υπαλλήλων, σχεδίων, που αποδεδειγμένα πέτυχαν σημαντικά αποτελέσματα.
  • Δυνατότητα θεσμικής υποβολής στη Βουλή νομοθετικών προτάσεων και από τους Ο.Τ.Α.
  • Εισαγωγή σταδίου πιλοτικής-πειραματικής εφαρμογής αυτοδιοικητικών ρυθμίσεων, πριν την καθολική εφαρμογή τους.
  • Μετεξέλιξη της μητροπολιτικής διακυβέρνησης βάσει των διεθνών προτύπων.
  • Επανασχεδιασμός της καταστατικής θέσης των αιρετών, ώστε να μην περιλαμβάνει αντικίνητρα συμμετοχής.

Σταύρος Θεοδωράκης- πρόεδρος Κόμματος «Το Ποτάμι»: Αυτοχρηματοδότηση και αυτοέλγχος θα οδηγήσουν σε μια καινούργια Αυτοδιοίκηση

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει το κύτταρο της δημοκρατίας που τη βασανίζουμε και το κίνητρο για τοπική ανάπτυξη που δεν υπάρχει, τόνισε στο χαιρετισμό του στο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος Θεοδωράκης.

Ξεκίνησε την ομιλία του με όσα κατέγραψε από την  περιοδεία του στο Κιλκίς, παρουσιάζοντας  ένα πρόβλημα -παρωνυχίδα  στα όσα  αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση, αλλά  ενδεικτικό για το πως τη βλέπει το κεντρικό κράτος.

Η κεντρική διοίκηση ζητά απο το  Δήμο Κιλκίς με 116 χωριά και 122 κοιμητήρια, τα περισότερα απο τη δεκαετία του ’20 ή του 30,  γεωργικές και περιβαλλοντικές μελέτες για τα κοιμητήρια.

«Λεφτά για μελέτες υπάρχουν. Κάποιος βέβαια πρέπει να μιλήσει  στην κεντρική διοίκηση για το Google Earth, γιατί αν είναι να χωροθετηθεί βέβαια ένας καινούργιος χώρος, προφανώς θα χρειαστούν μελέτες και πρέπει να γίνουν. Αλλά για τα προπολεμικά κοιμητήρια, πού θα βοηθήσουν οι μελέτες»;

Μιλώντας για τις αρμοδιότητες, ο επικεφαλής του Ποταμιού , ανέφερε ότι το κεντρικό κράτος έχει 23.142 αρμοδιότητες και η Αυτοδιοίκηση 543, λέγοντας οτι είναι η τελευταία σε αρμοδιότητες παγκοσμίως.

Πρέπει, να υπάρξει ένα ορθολογικό σύστημα πεδίων πολιτικής.  Δηλαδή αρμοδιότητες χωρίς αστερίσκους, με τους αντίστοιχους πόρους.

Αυτοχρηματοδότηση, αυτοέλεγχος, αυτοδιοίκηση.

Αναφερόμενος στην αυτοχρηματοδότηση, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμένος φόρος ακινήτων με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης ο οποίος θα εισπράττεται απο αυτή ώστε να καλύπτει τις δαπάνες της.

«Και αυτοέλεγχος βέβαια σημαίνει διάφανη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, σημαίνει αξιολόγηση αποτελεσμάτων, για να βγάζουμε και την απόδοση ευθυνών, αλλά για να βγάλουμε και τα εύσημα. Αυτά θα οδηγήσουν σε μια καινούργια Αυτοδιοίκηση.  Χρειαζόμαστε να αναπτύξουμε όλες αυτές τις μορφές, που και στην Ευρώπη οδηγούν σε περαιτέρω χρηματοδοτήσεις και τις ξέρετε καλά, ανοιχτή πόλη, έξυπνη πόλη, βιώσιμη πόλη, δημιουργική πόλη, και θα πρέπει κυρίως να πειστεί η κεντρική διοίκηση και το πολιτικό σύστημα στην Αθήνα, αυτός είναι ο μόνος δρόμος της ανάπτυξης» πρόσθεσε .

Αναφερόμενος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, πρότεινε   το 50% της δαπάνης  για τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών να  το απορροφούν οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικοί επιχειρηματίες.

Ο κ. Θεοδωράκης  κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι  «Η δημοκρατία και η ανάπτυξη θα βοηθηθούν από μια ενισχυμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση».Θα το κάνουν αυτοί που δεν το έκαναν όταν είχαν όλη την εξουσία; Έχω πολλές αμφιβολίες. Ή θα το κάνουν αυτοί που πιστεύουν σε ένα κρατικίστικο μοντέλο; Εννοώ κυρίως τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που σήμερα κυβερνούν. Η δική μου άποψη είναι ότι δεν θα το κάνουν και το μέλλον θέλει συγκρούσεις και κυρίως θέλει τόλμη από τη μεριά σας. Και εμείς, το ΠΟΤΑΜΙ, θα είμαστε παρόντες για να ενισχύσουμε τους τολμηρούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Βασίλης Λεβέντης- πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων: Ναι στην εφαρμογή της απλής αναλογικής 

Υπέρ του να αποκτήσουν οι Δήμοι πλήρη εξουσία, δηλαδή να εισπράττους και τους φόρους τάχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, προσθέτοντας ότι, για να γίνει αυτό πρέπει να προηγηθεί υπηρεσιακή οργάνωση, και έλεγχος.

«Χρειάζονται λοιπόν θεσμοί για να μεταφέρουμε τις αρμοδιότητες στους Δημάρχους. Εκτός αν σας αρέσει έτσι να έχετε αυτές τις λίγες, τις ελάχιστες αρμοδιότητες, και να εκλιπαρείτε τη γενική κυβέρνηση να σας δίνει ψίχουλα και να δηλώνετε ότι κινδυνεύετε να πτωχεύσετε» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η γενική κυβέρνηση πρέπει να έχει επιτελική και μόνο παρουσία και να ελέγχει.

Ο κ. Λεβέντης τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου και υπέρ της απλής αναλογικής.

Π. Λαφαζάνης: Φτάσαμε εδώ γιατί στη χώρα δεν υπάρχει δημοκρατία

Για έναν «κόμπο με τετραπλό πρόβλημα, του χρέους, του εθνικού νομίσματος, του ιδιωτικού χρέους και των τραπεζών, που πρέπει να λυθεί για να σταθεί στα πόδια της η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να αποκτήσει ένα όραμα», έκανε λόγο ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην τοποθέτησή του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Λαφαζάνης έκανε αναφορά, τόσο στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, όσο και στον σημερινό πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο Σαμαράς είπε ότι τα μνημόνια θα τα σκίσει σελίδα- σελίδα. Ο Τσίπρας δεν βγήκε στις εκλογές με το τρίτο μνημόνιο, αλλά με την κατάργησή του. Σε μια νύχτα έλεγαν πως θα το καταργήσουν».

Ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας διερωτήθηκε: «Αυτοί που έφεραν τη χώρα ως εδώ, που την πρόδωσαν, που τη λεηλάτησαν, την κατέκλεψαν, πού πρέπει να πάνε επιτέλους; Και λέγεται ότι φυλακή πρέπει να πάνε αυτοί που έχουν πολιτική, σοβαρή και εναλλακτική άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στο εθνικό της νόμισμα. Αυτή είναι η δικτατορία του ευρώ που ζούμε».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Φτάσαμε εδώ, γιατί στη χώρα δεν υπάρχει δημοκρατία. Ακόμη κι αν θεωρείται μια άποψη ριζοσπαστική, δεν την ακούμε. Στο τέλος θα έχουν φύγει όλοι από το ευρώ στην ευρωζώνη και θα είμαστε εμείς κολλημένοι δορυφόροι στη Γερμανία».

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Δεσμευόμαστε για δημοκρατική μεταρρύθμιση και διοικητική αναδιοργάνωση

Ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της καταστροφής του τόπου, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Αναφερόμενος στον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη, καθώς στα 6 χρόνια μνημονιακών πολιτικών,  είπε ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς πρόβλεψη των αναγκαίων πόρων,  μετέτρεψαν έναν κατεξοχήν θεσμό άσκησης πρωτογενούς λαϊκής εξουσίας και κοινωνικού ελέγχου, σε διοικητή τοπικών υποθέσεων και διαμεσολαβητή με την κεντρική πολιτική εξουσία, τόνισε ο κ.  Μηταφίδης.

Ο κ. Μηταφίδης επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα δεσμεύτηκαν για μια τριετή εκ βάθρων μεταρρύθμιση του κεντρικού κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην πορεία προς την ίδια τη συνταγματική μεταρρύθμιση και μέσα από ένα στρατηγικό πλαίσιο για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση και τη διοικητική αναδιάρθρωση, που θα ανατρέψει τους ρόλους και τις σχέσεις κεντρικού κράτους και τοπικών δημόσιων θεσμών.

Τέλος αναφέρθηκε επιγραμματικά στις  οκτώ αρχές που πρέπει να διέπουν τη μεταρρύθμιση και την ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η αποκέντρωση, η ισχυρή αυτοδιοίκηση, η επικουρικότητα και ο δημοκρατικός προγραμματισμός. Δημοκρατία, συμμετοχή, τοπική αυτονομία. Ενδοπεριφερειακή και ενδοδημοτική αποκέντρωση. Οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Δημοκρατικός και κοινωνικός έλεγχος. Ενίσχυση κοινωνικών πολιτικών των ΟΤΑ. Ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αξιοποίηση της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Γιάννης  Δελλής- εκπρόσωπος ΚΚΕ: Κάλπικη λίρα για τις λαϊκές ανάγκες μια συζήτηση για ανάπτυξη, χωρίς το ερώτημα από ποιον και για ποιον

«Μια συζήτηση σήμερα για την ανάπτυξη στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς να μπαίνει το κύριο ζήτημα, ανάπτυξη από ποιον και για ποιον, είναι μια κάλπικη λίρα για τις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου.

Ο κ. Δελής είπε ότι τα μεγάλα λόγια που ακούστηκαν και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για την αποκέντρωση και τη λαϊκή συμμετοχή, δεν μπορούν να κρύψουν ότι ο «Καλλικράτης» δεν είναι παρά ο δρόμος για την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, την εμπορευματοποίηση της πρόνοιας, της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και κάθε σύγχρονης κοινωνικής ανάγκης του λαού.

Σημείωσε παράλληλα ότι η ταυτόχρονη αποχώρηση του κράτους από αυτούς τους τομείς είναι ο δρόμος της συγκέντρωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους αντίστοιχους τομείς, γεγονός που, όπως είπε, ανοίγει το χάσμα της φτώχειας, της ανεργίας και της αναδουλειάς για τα μικρομάγαζα.

Γ. Μοίρας, ΑΝΕΛ: Οι δήμοι ατμομηχανή στην ολική επανεκκίνηση της οικονομίας

«Να αποτελέσουν οι δήμοι την ατμομηχανή στην ολική επανεκκίνηση της οικονομίας», υπογράμμισε  ο γραμματέας των ΑΝΕΛ, Γιάννης Μοίρας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Μοίρας υποστήριξε πως δεν υπάρχει επάρκεια προσωπικού στους δήμους και πως χρειάζονται προσλήψεις, ενώ όσον αφορά τον «Καλλικράτη» σημείωσε ότι «έγιναν λάθη, καθώς πολλές επιλογές απέτυχαν, αφού δήμοι σε νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές στερούνται συνέχεια στη λειτουργία τους».

Ο γραμματέας των ΑΝΕΛ υπεραμύνθηκε του ευρώ, τονίζοντας: «Το καλοκαίρι του 2015 κάποιοι αποσκοπούσαν στην εφαρμογή του σχεδίου Σόιμπλε. Επιστροφή σε δραχμή κι έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με 1,5 εκατ. πρόσφυγες εγκλωβισμένους στη χώρα».

Π. Σκουρλέτης: Επιτελικό Κράτος, Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, Διαβαθμιδική Συνεργασία με τριετές πρόγραμμα αναβάθμισης της Τ.Α.

«Δεν υποτιμούμε τα οικονομικά προβλήματα. Δεν κλείνουμε μάτια και αυτιά στις αγωνίες σας. Πολύ  θα θέλαμε γενναίες ενισχύσεις για τους Δήμους, αλλά χρειάζεται να συνεννοηθούμε, επειδή στο τέλος της ημέρας θα κληθούμε να δώσουμε πρακτικές λύσεις, η εφαρμογή των οποίων θα απαιτήσει τη στενή συνεργασίας μας με όσα μέσα διαθέτουμε», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, συμπληρώνοντας, ότι   η κυβέρνησή του κληρονόμησε μια δυσβάστακτη κληρονομιά, όπως είναι  η περικοπή κατά 60% των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για «την οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να αποποιηθούμε και ωστόσο κάποιοι επιμένουν να δηλώνουν περήφανοι για αυτή».

Γ. Πατούλης: «Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Η ΚΕΔΕ προτείνει 12 μεγάλες μεταρρυθμίσεις-τομές για την αλλαγή του Καλλικράτη»

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση πως η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά την κεντρική του ομιλία στη σημερινή έναρξη του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β’ και του Διευθυντή του Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Κ. Δήμτσα

 Το σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελεί ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με τους Δήμους περιέγραψε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’ στην ομιλία του με τίτλο «Εξουσία και Διακονία-Συγκλίσεις και Αποκλίσεις» που απηύθυνε στο ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Ειδικότερα ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών λειτουργούν από την Εκκλησία, μεταξύ άλλων, 13 γηροκομεία, 5 Στέγες φιλοξενίας αστέγων, 3 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δύο Κοινωνικά Φαρμακεία, Κοινωνικά Φροντιστήρια και πολλές ακόμα δομές και προγράμματα.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, σε συνεργασία με τούς δήμους λειτουργούν κοινωνικά παντοπωλεία και κοινωνικά ιατρεία. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην πολύ γόνιμη συνεργασία της Εκκλησίας με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, όπου περισσότεροι από 400 εθελοντές ιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ιατρείο της κοινωνικής αποστολής.

Μετά την ομιλία του Αρχιεπισκόπου οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσίαση του έργου του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

 

Leave a Comment

15 − 14 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.