Το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες κινείται στην κατεύθυνση των προτάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, λίγο πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου από την ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι παρατείνεται ο χρόνος αποστολής των στοιχείων για τα σχέδια των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις στην Κτηματολόγιο ΑΕ μέχρι τις 18 Ιουνίου για όλους τους ΟΤΑ της χώρας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι επεκτείνεται και η ανάρτηση των δασικών χαρτών της χώρας στους πέντε μήνες συνολικά. Ωστόσο ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι  δεν πρόκειται να συνηγορήσει σε πρόταση για  αναστολή της ανάρτησης των δασικών χαρτών. Επίσης, όπως είπε, με υπουργικές αποφάσεις εντός της εβδομάδας, οι αντιρρήσεις των ΟΤΑ θα υποβάλλονται ατελώς.

Όσον αφορά το ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων, οι οποίες, όπως είπε ο κ. Φάμελλος δεν ήταν δυνατόν να εξαιρεθούν, αυτό «πρόκειται να αντιμετωπιστεί σε δεύτερο χρόνο με συνδυασμό χρήσης πολεοδομικών και περιβαλλοντικών εργαλείων, έτσι ώστε να διατηρηθεί το δασικό ισοζύγιο», όπως είπε.

«Δεν είναι δυνατόν οι ΟΤΑ να αδυνατούν να προσδιορίσουν τα όρια των πολεοδομικών πράξεων», ανέφερε ο κ. Φάμελλος, καλώντας τους δήμους να επισπεύσουν στην κατάθεση των ορίων των οικισμών τους, προκειμένου να πάψει να υπάρχει ανησυχία μεταξύ των πολιτών σε σχέση με την ιδιοκτησία τους. Σε σχέση με το τέλος αντιρρήσεων, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι μηδενικό, αλλά προβλέπεται δυνατότητα πρόσληψης επιστημόνων για την υποβοήθηση της ολοκλήρωσης του έργου.

Για  τα πρόδηλα λάθη, είπε ότι με επερχόμενη υπουργική απόφαση, αυτά θα προσδιορίζονται και θα επιλύονται χωρίς κόστος αντιρρήσεων. Επίσης, θα υπάρξει η παραχώρηση χρήσης ή κυριότητας, με αξιοποίηση υφιστάμενης νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία δεν αποτελεί αντίρρηση, αλλά τακτοποίηση εκχέρσωσης που έγινε από το 1945 μέχρι το 1975 ή από το 1975 μέχρι το 2007. «Δημιουργούμε ένα πολύ ευέλικτο περιβάλλον και για του ΟΤΑ, καθώς δε θα απαιτούνται πλέον οικονομοτεχνικές μελέτες για κάτι που είναι εκχερσωμένο», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Μάλιστα, όπως είπε, αρκεί το έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ για να εξαιρεθεί των γραφειοκρατικών απαιτήσεων, και με αυτόν τον τρόπο κυρώνεται μετά την παραχώρηση χρήσης ως αγροτεμάχιο, άρα η επιδότηση μέχρι και δέκα χρόνια πίσω είναι ασφαλής. Παράλληλα μειώνεται στο 1/3 το κόστος παραχώρησης χρήσης ή κυριότητας, ξεκινώντας από 70 ευρώ το στρέμμα, ενώ η αποπληρωμή μπορεί να γίνει σε εκατό δόσεις. «Για την αγροτική χρήση προβλέπονται παραχωρήσεις και από το Σύνταγμα», ανέφερε ο κ. Φάμελλος, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «δεν μπορούν να γίνουν παραχωρήσεις για εμπορική αξιοποίηση δασών, για πισίνες ή βίλες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

fourteen − 5 =