Υπόθεση των πολλών κατέστη τελικώς η διαδικασία εκλογής ηγεσίας για τον υπό σύσταση νέο φορέα μετά τη μαζική συμμετοχή περισσοτέρων από 210.000 πολιτών στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου.

Μεγάλη νικήτρια το δίχως άλλο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, που εξασφάλισε ποσοστό άνω του 40%, και έχει πλέον τα προγνωστικά με το μέρος της για την τελική επικράτηση στην κάλπη της 19ης Νοεμβρίου. Σημαντικό ποσοστό και το 25%, που εξασφάλισε ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης, επιτυγχάνοντας ξεκάθαρο προβάδισμα από τον Δήμαρχο Αθηναίων, που συγκέντρωσε κάτι παραπάνω από 13% και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, που κατάφερε να συγκεντρώσει λίγο πάνω από το 10% των προτιμήσεων.

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στη στρατηγική, που θα ακολουθήσουν Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρώντας να προσελκύσουν τους “ορφανούς” ψηφοφόρους, ήτοι όλους όσοι ψήφισαν κάποιον από τους υποψηφίους, που δεν κατόρθωσαν να προκριθούν στον Β γύρο. Η ανησυχία είναι διάχυτη και στα δύο επιτελεία πως η προσέλευση στις εκλογές της 19ης Νοεμβρίου δεν θα πλησιάσει το μέγεθος της Α Κυριακής, εξ ου και θα καταβληθεί προσπάθεια καθ όλη την διάρκεια της εβδομάδος να διατηρηθεί ζωηρό το ενδιαφέρον των πολιτών, που συμμετείχαν στην διαδικασία και να μην δοθεί η εντύπωση πως η μάχη της επόμενης Κυριακής αφορά αποκλειστικά και μόνο το ΠΑΣΟΚ και τους κατά τόπους μηχανισμούς του.

Ερωτηματικό παραμένει πως θα συμπεριφερθούν τόσο ο Γιώργος Καμίνης όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκηςκαι πολύ περισσότερο το 24% των ψήφων , που κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν μαζί στον Α γύρο της διαδικασίας. Το απόγευμα της Τρίτης, συνεδριάζει σύμφωνα με πληροφορίες το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού και εκεί θα αποτιμηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς και οι επόμενες κινήσεις του κόμματος. Στη Σεβαστουπόλεως είναι φυσικό να επικρατεί βαρύ κλίμα, καθώς η υψηλή συμμετοχή δεν “επιβράβευσε” και με ένα ανάλογο ποσοστό τον Σταύρο Θεοδωράκη, που αφιέρωσε μεγάλο μέρος της στρατηγικής του στο στόχο της αύξησης της προσέλευσης του κόσμου στην κάλπη. Παράγοντες του Ποταμιού, επικαλούνται, εξάλλου, τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά του κ. Θεοδωράκη στην Περιφέρεια κάνοντας λόγο για οργανωτική αδυναμία του κόμματος. Στενοί συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη εκφράζουν, επίσης, την ελπίδα να μην κινηθεί η νέα ηγεσία σε λογικές αποκλεισμού.

“Τολμήσαμε – πετύχαμε – συνεχίζουμε” . Με αυτό το τρίπτυχο πορεύονται πλέον στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά, που σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου μιλούν για καθαρή νίκη, που θα ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή. Στενοί συνεργάτες της κας Γεννημάτα εξακολουθούν να υπογραμμίζουν πως η υποψηφιότητα της εξακολουθεί να επιδιώκει τους στόχους της ενότητας, της ανανέωσης και της διεύρυνσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κάλπη της 12ης Νοεμβρίου περιείχε τριπλό μήνυμα: τη σαφή αποδοκιμασία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, την απόρριψη του μονοδρόμου της Νέας Δημοκρατίας και την αναπτέρωση των ελπίδων για την εφεξής θετική προοπτική της παράταξης. Η κα Γεννηματά δεν θα κάνει περιοδείες τις εναπομείνασες ήμερες έως την επόμενη Κυριακή, ενώ θα παρεμβαίνει δημοσίως μόνο μέσω συνεντεύξεων της. Στενοί της συνεργάτες διαμηνύουν πως δεν θα αλλάξει κάτι σχετικά με τη στρατηγική, που επέλεξε να ακολουθήσει πριν από τις 12 Νοεμβρίου, ήτοι δεν θα εμπλακεί σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και θα εξακολουθήσει να μιλά για την επόμενη ημέρα του νέου φορέα και την επαναθεμελίωση της παράταξης. Τα ίδια πρόσωπα, δεν δέχονται, εξάλλου, τη λογική του ΠΑΣΟΚplus εξ αιτίας της παρουσίας στον δεύτερο γύρο δύο πράσινων υποψηφιοτήτων επιμένοντας ότι οι υποψηφιότητες Καμίνη και Θεοδωράκη είναι αυτές, που οριοθέτησαν πολιτικά την παράταξη και “σφράγισαν” την εν εξελίξει επιχείρηση της διεύρυνσης. Από την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Γεννηματά θα επιδιώξει επικοινωνίες με τους υποψηφίους, που δεν κατόρθωσαν να προκριθούν στον δεύτερο γύρο, ενώ θα πραγματοποιήσει κ κατ ιδίαν συναντήσεις με τους επικεφαλής των συνιστωσών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Αισιοδοξία για την έκβαση του Β γύρου εκφράζει ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης, που δεν θεωρεί πως το αποτέλεσμα της 12ης Νοεμβρίου οδηγεί αυτόματα σε επικράτηση της κας Γεννηματά στην κάλπη της επόμενης Κυριακής. Και ο έτερος διεκδικητής του θρόνου του νέου φορέα θα παρεμβαίνει τις επόμενες ημέρες μέσω των συνεντεύξεων, που θα παραχωρεί ή των επίσημων ανακοινώσεων του. Ο ίδιος τόνισε σε συνέντευξη του την Δευτέρα πως θα συνομιλήσει με τους υποψηφίους, που δεν προκρίθηκαν στον β γύρο, ωστόσο, τις επόμενες ημέρες θα επιδιώξει, όπως λένε συνεργάτες του, να απευθυνθεί χωρίς μεσάζοντες στους ψηφοφόρους τους και να τους πείσει για την αναγκαιότητα να περάσει η παράταξη στα χέρια της επόμενης γενιάς. “Οι ψηφοφόροι δεν είναι κλακαδόροι αλλά συνιδρυτές και ως εκ τούτου συνδιαμορφωτές του νέου φορέα”, λέει χαρακτηριστικά ο Κρητικός πολιτικός. Στο στρατηγείο του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρούν πως το στοίχημα της συμμετοχής κερδήθηκε και με το παραπάνω και πως πλέον απομένει ακόμη ένα βήμα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναβάπτισης της παράταξης. Ο ευρωβουλευτής της Ελιάς επέμεινε πως η νέα ενότητα δεν θα βασιστεί στην διανομή της εξουσίας ανάμεσα στους παλαιούς πρωταγωνιστές, χαρακτηρίζοντας βαρίδια της παράταξης, που δεν έχουν θέση στο νέο φορέα – όλους όσοι αντιτέθηκαν στο παρελθόν σε μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες του Κινήματος, όπως η πρόταση Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό αρχές του 2001. “Η παράταξη πρέπει να είναι έτοιμη να συγκρουστεί με κάθε κατεστημένο συμφέρον, το νέο κόμμα δεν θα έχει κηδεμόνες” σημείωσε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, που άφησε, πάντως, αιχμές για άνισο αγώνα, υπονοώντας πως δεν είχε πρόσβαση στις ίδιες δομές με την κα Γεννηματά.

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × 4 =