Στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ θα αναμετρηθούν σήμερα, για πρώτη φορά, οι πέντε κυριότεροι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σε μία προσπάθεια να αναδείξουν τις διαφορές τους και να πείσουν τους αναποφάσιστους.
Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, ο πρώην υπουργός Οικονομίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, Εμανουέλ Μακρόν, και η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, αναμένεται να συγκεντρώσουν τα βέλη των συνυποψηφίων τους: του συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν, του σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν και του υποψήφιου της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Οι άλλοι έξι επίσημοι υποψήφιοι, οι οποίοι λαμβάνουν πολύ μικρά ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, δεν θα λάβουν μέρος στο ντιμπέιτ.
Οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν τις θέσεις τους σε τρία θέματα: «Ποιο κοινωνικό μοντέλο;» «Ποιο οικονομικό μοντέλο;» και «ποια η θέση της Γαλλίας στον κόσμο;», αφού αρχικά θα έχουν περιγράψει με τη σειρά του ο καθένας «τον πρόεδρο που θέλει να είναι» μέσα σε ενάμιση λεπτό.
Ένα μήνα πριν από τις εκλογές, που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους (στις 23 Απριλίου και στις 7 Μαΐου), αυτό που διακυβεύεται είναι κυρίως η ψήφος των αναποφάσιστων. Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 40% των ψηφοφόρων «ενδέχεται ακόμη να αλλάξουν άποψη» και μόνο τα δύο τρίτα των εκλογέων είναι σίγουροι ότι θα πάνε να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο.

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 2 =