«Όχι» στον προστατευτισμό λένε οι ισχυροί του Ειρηνικού

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, μαζί με τους προέδρους Ρωσίας και Κίνας, επανεπιβεβαίωσαν την πρόθεση των χωρών τους μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του APEC να αντιταχθούν σε πολιτικές προστατευσμού -την ώρα που κινέζοι αξιωματούχοι μιλούσαν για προθυμία περισσότερων χωρών για ένταξη στο «κινεζοκρατούμενο» εμπορικό μπλοκ RCEP μετά τις ανησυχίες για τις προθέσεις του επόμενου αμερικανού προέδρου.
Στην κοινή τους δήλωση κατά την Σύνοδο του APEC (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού) στη Λίμα του Περού, οι ηγέτες των 21 μελών υπογράμμισαν τη «δέσμευση να κρατήσουμε ανοικτές τις αγορές και να καταπολεμήσουμε κάθε μορφή προστατευτισμού».
Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε κάνει προεκλογική εκστρατεία υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ έπρεπε να απομακρυνθούν από την -ακόμη υπό εφαρμογή- εμπορική συμφωνία δι-ειρηνικής συνεργασίας (TTP), πέραν της επιστροφής σε πολιτική δασμών σε βάρος Κίνας και Μεξικού.
Από τη σύνοδο του APEC, ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε τη θέση ότι αποχώρηση από την TTP θα ήταν πλήγμα για τα αμερικανικά συμφέροντα. «Πιστεύω ότι το να μην προχωρούσαμε θα υπονόμευε τη θέση μας στην περιοχή και την ικανότητα να διαμορφώσουμε το πεδίο του διεθνούς εμπορίου με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τις αξίες και συμφέροντά μας» είπε ο Ομπάμα.
Η Κίνα δεν είναι στην TTP και προωθεί αντ’ αυτής το λεγόμενο σχήμα RCEP, στο οποίο προς το παρόν δεν βρίσκονται χώρες από την αμερικανική ήπειρο.
Από τη Λίμα, κινέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters πως πλέον περισσότερες χώρες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το RCEP, μεταξύ των οποίων και το Περού και η Χιλή, «ώστε να αντιμετωπίσουν τον ενισχυόμενο προστατευτισμό».

Leave a Comment

11 + 18 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.