1η Διαδημοτική Εικαστική Διάδραση από τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Με στόχο να δώσει βήμα στην καλλιτεχνική έκφραση επαγγελματιών και ερασιτεχνών δημιουργών, που βρίσκονται σε μεγαλύτερα ηλικιακά στάδια της ζωής, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής διοργανώνει την 1η Διαδημοτική Εικαστική Διάδραση. Από τις 17 έως τις 21 Μαΐου, έργα καλλιτεχνών ηλικίας άνω των 50 ετών από ΚΑΠΗ, εργαστήρια αλλά και προγράμματα 14 δήμων από όλη την Αττική θα εκτεθούν στους πολιτιστικούς πολυχώρους του Δήμου, πλαισιωμένα από μια σειρά σχετικών παράλληλων δράσεων.

Τα εγκαίνια της 1ης Διαδημοτικής Εικαστικής Διάδρασης θα γίνουν την Τετάρτη 17 Μαΐου, στις 18.00 στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο “Ηλέκτρα Αποστόλου” (Κουντουριώτου & Νεότητος).

«Στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής έχουμε μάθει να λειτουργούμε χωρίς αποκλεισμούς, με έργο και δράσεις που πετυχαίνουν να καλύψουν τις περισσότερες ανάγκες, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Σε μια από αυτές τις κατευθύνσεις, δίνουμε ξεχωριστή σημασία στην πολιτιστική καλλιέργεια και έκφραση των συμπολιτών μας σε μεγαλύτερη ηλικία. Για αυτόν τον λόγο λειτουργούμε το Εικαστικό Εργαστήρι των ΚΑΠΗ του Δήμου μας, για αυτόν τον λόγο οργανώνουμε και την 1η Εικαστική Διάδραση ART3AGE, η οποία – όπως η τέχνη – ξεπερνά τα όρια της πόλης, έρχεται να ενώσει καλλιτέχνες από δήμους όλου του λεκανοπέδιου και να κάνει το Ηράκλειο κοιτίδα πολιτισμού και τόπο εικαστικής συνάντησης», το μήνυμα του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου.

Έκθεση δημιουργών – Τέχνη δίχως ηλικία

Την ευκαιρία να θαυμάσουν δεκάδες εικαστικά έργα, δημιουργίες ατομικές ή ομαδικές, θα έχουν οι επισκέπτες της  Έκθεσης από τις 17 έως τις 21 Μαΐου. Η Έκθεση θα λειτουργήσει παράλληλα σε τέσσερις χώρους: την Βίλα Στέλλα (Γαλήνης και Σοφίας), το Πολιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου και Νεότητος), το 1ο Δημοτικό Σχολείο (Νεότητος και Σοφίας) και την Πινακοθήκη Γρηγοριάδη (Μαρ. Αντύπα 18).

Ώρες επισκέψεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18.00 – 21.00, Σάββατο 11.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00 και Κυριακή 10.30 – 13.00.

Στην Έκθεση συμμετέχουν δημιουργοί από τους Δήμους: Αθηναίων, Αγ. Δημητρίου, Αρτέμιδος, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Λυκόβρυσης Πεύκης, Νίκαιας Ρέντη, Ν. Ιωνίας, Φιλοθέης Ψυχικού, Πετρούπολης, Χαλανδρίου, το ΚΑΠΗ του Ερυθρού Σταυρού και, φυσικά, το Εικαστικό Εργαστήρι του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Παράλληλες δράσεις

Την Έκθεση πλαισιώνουν παράλληλες δράσεις, σχετικές με την καλλιτεχνική ανησυχία και την θέση της στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Συγκεκριμένα:

Την Πέμπτη 18 Μαΐου στις 19.00 στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», λογοτεχνική βραδιά με ομιλητές τον Τίτο Πατρίκιο, τον Ανδρέα Μήτσου και την Άννα Γαληνού.

Την Παρασκευή 19 Μαΐου στις 17.00 στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», ενημερωτική ομιλία για την επίδραση και τα οφέλη της Τέχνης στην τρίτη ηλικία.

Το Σάββατο 20 Μαΐου στις 19.00 στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», μουσική βραδιά με χορωδίες των ΚΑΠΗ και του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Την Κυριακή 21 Μαΐου στις 11.00 στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», παραδοσιακοί χοροί από τις χορευτικές ομάδες των ΚΑΠΗ του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και του Ερυθρού Σταυρού.

Στην διοργάνωση της Διάδρασης βοηθά το Σώμα Εθελοντών του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Σημείωμα διοργανωτών

«Η ψυχή δεν σκέφτεται χωρίς εικόνα»,  Αριστοτέλης

Η Τέχνη σε κάθε μορφή της αποτελεί μία Πολιτισμική δύναμη. Μπορεί  να αναπτυχθεί και σε περιβάλλοντα ενηλίκων, τονίζοντας την ανάγκη η εκπαίδευση να γίνει Τέχνη και η ζωή η ίδια να γίνει Τέχνη.

Η εικόνα δημιουργεί έναν άλλο κόσμο για τον καλλιτέχνη και άλλο για τους θεατές, ο οποίος μπορεί να ανάγεται στην πραγματική, στην ονειρική ή και στην ουτοπική πραγματικότητα, ανάλογα με τη θεματική και την τεχνοτροπία που ακολουθείται.

Η εικαστική αφήγηση είναι ο ιδεώδης χώρος της ελευθερίας, διότι συνιστά ένα τρόπο, ένα δίαυλο όρασης και ερμηνείας.

Σκοπός αυτής της εικαστικής δράσης είναι η επικοινωνία, η συνεργασία, η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Δήμων και του κάθε συμμετέχοντος μέλους.

Στόχος είναι η κοινωνικοποίηση και το τέλος της περιθωριοποίησης και απομόνωσης των ατόμων τρίτης ηλικίας, ώστε να αισθάνονται χρήσιμοι, να δέχονται τον άλλον όπως είναι, να συνεργάζονται, να έχουν καλές διαπροσωπικές σχέσεις, ενδυναμώνοντας τη νόησή τους, την παρατήρησή τους, την κριτική και ερευνητική τους σκέψη και δράση, την απόκτηση δεξιοτήτων στη χρήση και εφαρμογή υλικών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ενισχύεται η έκφραση και η αυτοεκτίμηση όλων των συμμετεχόντων στην εικαστική διάδραση, που διοργανώνεται.

Η ποικιλομορφία των έργων Τέχνης,  του κάθε Δήμου, ως προς το είδος, τα υλικά, τον τρόπο δημιουργίας, συνθέτουν την αρμονία και την ισορροπία μέσα στον χώρο. Η ποικιλία στη θεματολογία των αναφερομένων έργων,  προσπαθεί να τονώσει την αισθητική και τη διάθεση του θεατή.

Η πραγμάτωση του έργου Τέχνης είναι ένας τρόπος έκφρασης της ατομικής αλήθειας, επομένως είναι σημαντικό να ακουστούν οι διαφορετικές απόψεις από ειλικρινείς δημιουργούς.

Η δράση αυτή αποτελεί δίδαγμα αισιοδοξίας, ελπίδας και διάθεση για ζωή από δημιουργούς μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς τονίζει την βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου  να ανήκει κάπου και όχι να είναι κάποιος.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΠΑΚΜ  Χρύσα Αγγελοπούλου

Ο Εντεταλμένος Δημ. Σύμβουλος των ΚΑΠΗ Γεώργιος Οικονομίδης  

Leave a Comment

17 + five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.