18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Μαρή συμπληρώνονται φέτος, και η επέτειος συνοδεύεται από έναν πολύ σημαντικό αφιερωματικό τόμο που τιτλοφορείται «18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή» που κυκλοφορει απο τις εκδόσεις Πατάκη.
Ο Γιάννης Μαρής θεωρείται ο «πατριάρχης της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας» ,πολλά  βιβλία του έχουν γίνει ταινίες  και σειρές κυρίως την δεκαετία του ’60 αλλά και το ’70, Αγαπημένος  ήρωάς του, ο δημοφιλής αστυνόμος Μπέκας, τον οποίο έχουν ενσαρκώσει κατά καιρούς από τον Τίτο Βανδή  μέχρι τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη
Στο βιβλίο συμμετέχουν πολλά και σημαντικά ονόματα από τον χώρο του βιβλίου: οι Ανδρέας Αποστολίδης, Βασίλης Βασιλικός, Νίκος Βατόπουλος, Αθηνά Κακούρη, Κώστας Θ. Καλφόπουλος , Νίνα Κουλετάκη, Γιώργος Α. Λεονταρίτης, Πέτρος Μάρκαρης, Loïc Marcou, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Νίκος Μπακουνάκης, Στράτος Μυρογιάννης, Σταύρος Πετσόπουλος, Γιάννης Ράγκος, Αναστάσης Σιχλιμίρης, Ριχάρδος Σ. Σωμερίτης, Άγγελος Τσιριμώκος και Φίλιππος Φιλίππου.
O Γιάννης Μαρής υπήρξε μαχητικός δημοσιογράφος στα χρόνια του αντικομουνισμού και της λογοκρισίας, σημαντικός παράγων στα εκδοτικά και δημοσιογραφικά πράγματα της χώρας για 25 χρόνια και ταυτόχρονα υποδειγματικός «αφηγητής» αλλά και προικισμένος συγγραφέας, που μπορούσε να πλάθει πειστικούς χαρακτήρες, με προεξάρχοντα τον αντι-ήρωα πρωταγωνιστή των αστυνομικών του ιστοριών, αστυνόμο Γιώργη Μπέκα.
Στον τόμο «18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή» συγκεντρώνονται πρωτότυπα κείμενα –γραμμένα ειδικά για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του– από συγγραφείς, λογοτέχνες και δημοσιογράφους που αναδεικνύουν σημαντικές πτυχές του δημοσιογραφικού και συγγραφικού του έργου. Παράλληλα παρουσιάζονται ανέκδοτα τεκμήρια (φωτογραφίες, χειρόγραφα, δακτυλόγραφα) από το αρχείο του συγγραφέα και το οικογενειακό αρχείο του γιου του, Άγγελου Τσιριμώκου.

Leave a Comment

9 + 20 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.