Μια παγκόσμια πρωτοτυπία επιτεύχθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον κινηματογράφο Ολύμπιον της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Την τελετή έναρξης του 58ου κινηματογραφικού φεστιβάλ, έκανε μια κωφή ηθοποιός με ταυτόχρονη διερμηνεία _και όχι το αντίθετο όπως κανείς θα περίμενε. Η ηθοποιός λέγεται Mαρία Χριστοφορίδου και χάρη σε αυτήν το φεστιβάλ πετύχε την ομορφότερη και πιο ανθρώπινη έναρξη, η οποία συνοδεύτηκε με την πανελλήνια πρώτη της βραβευμένης με την Χρυσή Αρκτο ουγγρικής ταινίας «Η ψυχή και το σώμα» της Ίλντικο Εντιέντι που ήταν παρούσα στην αίθουσα.
Από πολύ νωρίς εφέτος, το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μέσω του καλλιτεχνικού διευθυντή του κ. Ορέστη Ανδρεαδάκη, μιλούσε με ιδιαίτερη υπερηφάνεια για τις «καθολικά προσβάσιμες προβολές» που έχει στο πρόγραμμά του. Δυο κλασικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, το «Προξενιό της Άννας» του Παντελή Βούλγαρη (1972) και ο «Θου – Βου φαλακρός πράκτωρ, Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ» του Θανάση Βέγγου (1969), θα προβληθούν με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους θεατές.
Κανείς ωστόσο δεν περίμενε ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν και στην τελετή έναρξης, όπου έχουν γίνει τα πάντα, αλλά ποτέ κάτι τόσο βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό.