Τετάρτη, 21 Μαΐου, 2025
  • Ο Σταθμός
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Top News

Εξαφάνιση υποβρυχίου: Ερευνητές άκουσαν ήχους στο σημείο του ναυαγίου του Τιτανικού – Ελπίδες ότι οι επιβαίνοντες είναι ζωντανοί

από Άννα Μαχαίρα
Πριν 2 έτη
σε Top News
Εξαφάνιση υποβρυχίου: Ερευνητές άκουσαν ήχους στο σημείο του ναυαγίου του Τιτανικού – Ελπίδες ότι οι επιβαίνοντες είναι ζωντανοί
Share on FacebookShare on Twitter

Με λιγότερες από 30 ώρες να έχουν στη διάθεσή τους οι πέντε επιβαίνοντες του υποβρυχίου Titan και την αγωνία να φτάνει στα ύψη, μια πληροφορία από τις αμερικανικές αρχές γεννάει ελπίδες ότι τα ερευνητικά σκάφη που βρίσκονται στο σημείο των ερευνών μπορεί να είναι κοντά στον εντοπισμό τους.

Όπως μετέδωσε το CNN, ερευνητικά συνεργεία εντόπισαν ήχους χτυπημάτων με χρονική απόσταση μισής ώρας μεταξύ τους, γεγονός που αν ισχύει δείχνει ότι οι τουρίστες του Τιτανικού που είχαν καταδυθεί στο σημείο του διάσημου ναυαγίου με ένα μικρό, ιδιωτικό βαθυσκάφος, είναι εν ζωή και περιμένουν να τους σώσουν.

Σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, αναγνωριστικό αεροσκάφος P8 της Πολεμικής Αεροπορίας του Καναδά κατέγραψε «γδούπους στον τομέα για 30 λεπτά» και «μερικές ώρες αργότερα, αναπτύχθηκε κι άλλο σόναρ και οι γδούποι ακούγονταν ακόμη».

Η αμερικανική ακτοφυλακή από την πλευρά της επιβεβαίωσε πως καναδικό αεροσκάφος εντόπισε ήχους κάτω από το νερό στην έρευνα όπου πιστεύεται πως βρίσκεται το μικρό υποβρύχιο, αλλά χωρίς περαιτέρω αποτέλεσμα και πρόσθεσε πως η έρευνα συνεχίζεται.

Έρευνες στο σκοτάδι

O πυθμένας του Ατλαντικού Ωκεανού – ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης του Τιτανικού – είναι “κατάμαυρος και παγωμένος”, δήλωσε στο Reuters o εμπειρογνώμονας του Τιτανικού Tim Matlin επισημαίνοντας ότι «εν μπορείς να δεις το χέρι σου μπροστά από το πρόσωπό σου. Ο μόνος τρόπος για να βρεις πού βρίσκεσαι είναι με σόναρ. Ούτε το ραντάρ δεν λειτουργεί».Την ίδια στιγμή στην περιοχή συρρέουν ειδικά σκάφη που «χτενίζουν» μια περιοχή 30.000 τετραγωνικών μέτρων.

Οι έρευνες πλέον επεκτείνονται σε μεγαλύτερο βάθος, με τη χρήση σόναρ, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Γαλλία στέλνουν στο σημείο ωκεανογραφικό πλοίο, εξοπλισμένο με ρομπότ και ειδικό σκάφος ανάσυρσης βαρέων αντικειμένων από το βυθό. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε ότι στέλνει ένα FADOSS για να βοηθήσει στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης.

Το χρονικό της εξαφάνισης του Titan

Ομάδες έρευνας και διάσωσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν τουριστικό υποβρύχιο με τους πέντε επιβαίνοντες, που επρόκειτο να κάνει περιήγηση στο θρυλικό ναυάγιο. Η επαφή με τον Τιτάνα, όπως ονομάζεται το σκάφος, χάθηκε μία ώρα και 45 λεπτά με την κατάδυσή του το απόγευμα της Κυριακής.

Οι επιβάτες του μικρού υποβρυχίου που δεν είχε την έγκριση των επίσημων αρχών είχαν πληρώσει 250.000 δολάρια ο καθένας για να θαυμάσουν από κοντά το κουφάρι του Τιτανικού. Ανάμεσα τους ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος εξερευνητής Χάμις Χάρντινγκ, κάτοχος τριών ρεκόρ Γκίνες, ο Γάλλος εξερευνητής Πολ Ανρί Ναρζολέ κι ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του Πακιστάν, ο Σαχζάντα Νταβούντ με τον 19χρονο γιο του.

Συναρπαστική εμπειρία η κατάδυση στο ναυάγιο

Στη μοιραία κατάδυση του Τιτάνα πιστεύεται ότι βρισκόταν και ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της ιδιοκτήτριας εταιρείας του σκάφους Στόκτον Ρας. Σε παλαιότερο βίντεο ο ίδιος είχε αναλάβει την ξενάγηση στο εσωτερικού του, εστιάζοντας στο πόσο απλός είναι ο χειρισμό τους. Σύμφωνα με το FOX News o Στόκτον Ρας ήταν έτοιμος να διευρύνει τις εξερευνήσεις στο βυθό για τους λάτρεις της περιπέτειας.

«Μιλούσαμε πριν από την κατάδυση εκεί έξω για το πώς θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το ταξίδι… γιατί το ταξίδι είναι ένα απίστευτο μέρος της ιστορίας», δήλωσε ο Τομ Ζάλερ, πρόεδρος της Imagine ExhibitionsZaller. Ο ίδιος ο οποίος έχει κατέβει στο ναυάγιο με άλλο βαθυσκάφος περιέγραψε την εμπειρία: «Ο Τιτανικός είναι αυτό που αγγίζει τις καρδιές των ανθρώπων, αλλά η περιπέτεια του να κατέβεις εκεί είναι επίσης συναρπαστική ιστορία.”

Με μήκος 6,7 μέτρων και βάρος 10 τόνων το υποβρύχιο σκάφος διαθέτει κάμερες, φώτα και σαρωτές ενώ χρησιμοποιεί τη δορυφορική τεχνολογία Starlink του Ιλον Μασκ για την επικοινωνία του. Χρειαζόταν περίπου δύο ώρες για να καταδυθεί 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού, όπου βρισκόταν το ιστορικό ναυάγιο.

Με καθυστέρηση οκτώ ωρών η ενημέρωση

Η ηλεκτρονική έκδοση της Daily Mail ανέφερε ότι η εταιρεία OceanGate στην οποία ανήκει το υποβρύχιο που αναζητείται στον Ατλαντικό χρειάστηκε οκτώ ώρες για να δηλώσει την εξαφάνιση του στην Ακτοφυλακή αφότου έχασε επαφή μαζί του.

Κατά το δημοσίευμα: «Το υποβρύχιο Titan της εταιρείας βυθίστηκε στις 8 το πρωί της Κυριακής περίπου 400 μίλια νοτιοανατολικά του Σεντ Τζονς, στη Νέα Γη. Στις 9.45 π.μ. – μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυση – έχασε την επαφή με το μητρικό του πλοίο, το Polar Prince. Όμως δεν αναφέρθηκε ότι αγνοείται στην αμερικανική ακτοφυλακή μέχρι τις 5.40 μ.μ., οκτώ ώρες αργότερα. Η ακτοφυλακή του Καναδά ειδοποιήθηκε ακόμη αργότερα, στις 9.13 μ.μ. το βράδυ της Κυριακής» με τους ειδικούς να λένε ότι το πλήρωμα έχει μόλις 1% πιθανότητες επιβίωσης.

Ανησυχίες για την ασφάλεια του Τιτάνα

Όπως έγινε γνωστό υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου των υποβρύχιων σκαφών ανησυχούσαν τόσο πολύ για την “πειραματική”, όπως την αποκαλούσαν, προσέγγιση της OceanGate, της εταιρείας της οποίας το σκάφος έχει εξαφανιστεί, ώστε έγραψαν επιστολή το 2018 προειδοποιώντας για πιθανά “καταστροφικά” προβλήματα με την ανάπτυξη του υποβρύχιου σκάφους και την προγραμματισμένη αποστολή του να περιηγηθεί στα συντρίμμια του Τιτανικού.

Η επιστολή, που περιήλθε στην κατοχή των New York Times, εστάλη στον διευθύνοντα σύμβουλο της OceanGate, Stockton Rush, από την επιτροπή επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων της Marine Technology Society, ενός εμπορικού ομίλου 60 ετών που έχει ως στόχο την προώθηση της ωκεάνιας τεχνολογίας και την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με αυτήν.

Οι υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων ωκεανογράφοι, στελέχη εταιρειών υποβρυχίων και εξερευνητές, προειδοποιούσαν ότι είχαν “ομόφωνη ανησυχία” σχετικά με την ανάπτυξη από την OceanGate του υποβρύχιου σκάφους Titan, του σκάφους που αγνοείται τώρα στον Βόρειο Ατλαντικό με πέντε επιβαίνοντες.

 

 

 

 

 

 

πηγή: ertnews.gr

Προηγ.

Αμετάβλητα τα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούλιο – Αναλυτικά οι τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι

Επόμ.

Εκλογές 2023: Στην τελική ευθεία οι πολιτικοί αρχηγοί – Κορυφώνονται με ομιλίες οι “μάχες”

Επόμ.
Εκλογές 2023: Στην τελική ευθεία οι πολιτικοί αρχηγοί – Κορυφώνονται με ομιλίες οι “μάχες”

Εκλογές 2023: Στην τελική ευθεία οι πολιτικοί αρχηγοί – Κορυφώνονται με ομιλίες οι “μάχες”

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τώρα στον αέρα

  • 94fm Eclectic Music
    00:00 - 08:00

Ροή ειδήσεων

Συνελήφθη ο Χρ. Μαυρίκης μετά την καταγγελία για απόπειρα δωροδοκίας Αρεοπαγίτη

Συνελήφθη ο Χρ. Μαυρίκης μετά την καταγγελία για απόπειρα δωροδοκίας Αρεοπαγίτη

20/05/2025
ΕΟΔΥ: Σοβαρή η κατάσταση του μαθητή – Νοσηλεύεται με ιογενή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα

ΕΟΔΥ: Σοβαρή η κατάσταση του μαθητή – Νοσηλεύεται με ιογενή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα

20/05/2025
Πρόταση προανακριτικής κατέθεσε το ΚΚΕ: Κακουργήματα για Καραμανλή, Σπίρτζη – Στο κάδρο και ο πρωθυπουργός

Πρόταση προανακριτικής κατέθεσε το ΚΚΕ: Κακουργήματα για Καραμανλή, Σπίρτζη – Στο κάδρο και ο πρωθυπουργός

20/05/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Επικοινωνία 94fm
Επικοινωνία 94fm
LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Διαύγεια
  • Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε
  • Διαφημιστείτε στον 94fm
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2024 94fm.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result