Σάββατο, 17 Μαΐου, 2025
  • Ο Σταθμός
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Πολιτισμός

Η αρχοντική Οικία Φρόντζου στα Ιωάννινα γίνεται μουσείο

από Ελίζα Λιμοντζόγλου
Πριν 2 έτη
σε Πολιτισμός
Η αρχοντική Οικία Φρόντζου στα Ιωάννινα γίνεται μουσείο
Share on FacebookShare on Twitter

Αντιπροσωπευτικό της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου, ένα από τα λιγοστά σωζόμενα κτήρια στην πόλη των Ιωαννίνων, η Οικία Κωνσταντίνου Φρόντζου, δικηγόρου και πολιτικού, μετά από τέσσερις 10ετίες , άνοιξε – πλήρως ανακαινισμένο- και πάλι τις πόρτες του.

Είναι μια οικία γεμάτη συμβολισμούς, ένας μουσειακός χώρος, που βρίσκεται στον ομώνυμο δρόμο στην καρδιά της πόλης.

Ο Κωνσταντίνος Φρόντζος υπήρξε εμπνευστής και ιδρυτής της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και του θυγατρικού της Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (ΙΜΙΑΧ), το οποίο αποβλέπει με τη λειτουργία του, στην επιστημονική έρευνα της πνευματικής Ιστορίας της Ηπείρου και των σχέσεων της, με την ευρωπαϊκή παράδοση των ιδεών και των νοοτροπιών.

Ο Κωνσταντίνος Φρόντζος κληροδότησε στο ΙΜΙΑΧ, εκτός από την πλούσια σε Παλαίτυπα και Αρχεία Βιβλιοθήκη που στεγάζεται στο κτίριο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, το Λαογραφικό Μουσείο και την «Οικία» του, η οποία ανακαινίσθηκε πρόσφατα, με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων και εγκαινιάσθηκε στις 27 Οκτωβρίου, από τον πρόεδρο της Κωνσταντίνο Τασούλα.

«Η βούληση του Κωνσταντίνου Φρόντζου, όπως την ορίζει στη διαθήκη του, ήταν να λειτουργήσει η “ Οικία” του, ως Μουσείο, αφιερωμένο στην μνήμη της μητέρας του Πηνελόπης και να αποτελεί ενιαίο, από την άποψη του περιεχομένου των εκθεμάτων, σύνολο με το ήδη υφιστάμενο Λαογραφικό Μουσείο το οποίο ο ίδιος δημιούργησε», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Φιλοσοφίας της Ιστορίας και πρόεδρος του ΙΜΙΑΧ Κωνσταντίνος Πέτσιος.

Η «Οικία» του Κωνσταντίνου Φρόντζου, όπου έζησε εκεί μέχρι τον θάνατο του, το 1986, είναι διώροφη και κατασκευάσθηκε την περίοδο 1936-1937. Διαθέτει εξωτερική και εσωτερική αυλή. Ο χαρακτηριστικός διάκοσμος των επιμέρους δωματίων, συνδυάζεται με την παραδοσιακή επίπλωση και την έκθεση σημαντικών έργων Τέχνης, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και πίνακες του Κενάν Μεσαρέ. Σε ιδιαίτερο χώρο, εκτίθενται οι υφαντές ενδυμασίες της συζύγου του Κωνσταντίνου Φρόντζου Αμαλίας, οι οποίες αξιοποιούν στοιχεία αστικής φορεσιάς των δεκαετιών 1960 και 1970.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΜΙΑΧ καθηγητή Πέτσιο, το οίκημα, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο, «θα είναι ελευθέρως προσβάσιμο στο κοινό και με την διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιδιώκεται να καταστεί ένας χώρος πολιτισμικής διάδρασης και επικοινωνίας με την ιστορικότητα της συντελούμενης πνευματικής δημιουργίας».

Προς την κατεύθυνση αυτή, συμβάλλει η διοργάνωση Διεθνών και Πανελληνίων Συνεδρίων, καθώς και οι εξειδικευμένες εκδόσεις πηγών, αναφέρει ο κ. Πέτσιος και σημειώνει:

«Το ΙΜΙΑΧ, σύμφωνα και με τις καταστατικές του αρχές αποβλέπει στην έρευνα και ανασύσταση του διανοητικού πεδίου που μορφοποιείται με όρους διαχρονίας και συγχρονίας στην πόλη των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, καθώς και στην ανασύσταση των πνευματικών συναφειών ανάμεσα στην επιμέρους “ τοπικότητα” και το ευρωπαϊκό της πλαίσιο».

Η φιλοδοξία του Δ.Σ. του ΙΜΙΑΧ είναι να αποτελέσει η «Οικία Κωνσταντίνου Φρόντζου» μία εστία ανάδειξης των πολύπτυχων μορφών της πολιτισμικής δημιουργίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ιδρύματος τονίζει, πως αυτός ο στόχος, είναι δυνατόν να επιτευχθεί με την πραγματοποίηση επιστημονικών ημερίδων και συνεδρίων, την έκδοση αθησαύριστων κειμένων που αφορούν την ταυτότητα της πόλης των Ιωαννίνων, τη δημοσίευση πρωτότυπων μελετών, τη διοργάνωση Εκθέσεων και μουσικών εκδηλώσεων, καθώς και την ανάδειξη της σύγχρονης διάστασης της πνευματικής παραγωγής.

Ο Κωνσταντίνος Φρόντζος γεννήθηκε το 1904 στην Πυρσόγιαννη Ιωαννίνων και έφυγε από την ζωή το 1986. Διετέλεσε βουλευτής Ιωαννίνων κατά τις περιόδους 1955-1958, 1958-1962, με την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και μετείχε ενεργώς στα δρώμενα ως πολιτευτής, με το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Θεμιστοκλή Σοφούλη την περίοδο 1931-1952, καθώς και με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου το 1964.Το 1978 εξελέγη δήμαρχος Ιωαννίνων.

Πηγή Αθήνα 984

Προηγ.

Γ. Πατούλης: «Βασική μας προτεραιότητα οι υποδομές που ενισχύουν την ασφάλεια των πολιτών της Αττικής»

Επόμ.

Επεμβάσεις προστασίας του Πεισιστράτειου Τείχους της Ελευσίνας

Επόμ.
Επεμβάσεις προστασίας του Πεισιστράτειου Τείχους της Ελευσίνας

Επεμβάσεις προστασίας του Πεισιστράτειου Τείχους της Ελευσίνας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τώρα στον αέρα

  • 94fm Eclectic Music
    16:00 - 20:59

Ροή ειδήσεων

Νέες ταυτότητες: Κατάργηση της τοπικής αρμοδιότητας και διευρυμένο ωράριο σε 81 αστυνομικά τμήματα

Νέες ταυτότητες: Κατάργηση της τοπικής αρμοδιότητας και διευρυμένο ωράριο σε 81 αστυνομικά τμήματα

16/05/2025
Ακρόπολη: Εισαγγελική παρέμβαση για το drone show της Adidas

Ακρόπολη: Εισαγγελική παρέμβαση για το drone show της Adidas

16/05/2025
Ένταση στη Βουλή για φράση του Καιρίδη για την Κύπρο

Ένταση στη Βουλή για φράση του Καιρίδη για την Κύπρο

16/05/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Επικοινωνία 94fm
Επικοινωνία 94fm
LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Διαύγεια
  • Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε
  • Διαφημιστείτε στον 94fm
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2024 94fm.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result