Κυριακή, 18 Μαΐου, 2025
  • Ο Σταθμός
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Πολιτισμός

30 χρόνια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

από Ελίζα Λιμοντζόγλου
Πριν 2 έτη
σε Πολιτισμός
30 χρόνια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Share on FacebookShare on Twitter

Τριάντα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον χώρο της τέχνης συμπληρώνει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο, από τότε που η καταξιωμένη κριτικός τέχνης Μαρία Μαραγκού και ο Δήμος Ρεθύμνης μοιράστηκαν το κοινό όνειρο ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης.

Το θάρρος της καλλιτεχνικής του διευθύντριας Μαρίας Μαραγκού να ξεκινήσει πριν τριάντα χρόνια την οργάνωση μιας Δημοτικής Πινακοθήκης στην περιφέρεια με προίκα την δική της δωρεά έργων του αγαπημένου θείου της, ζωγράφου Λευτέρη Κανακάκι, καθώς και έργα από τη συλλογή του συλλέκτη συζύγου της, ήταν ένα εγχείρημα καθόλου αυτονόητο. Πολλώ μάλλον όταν στη συνέχεια η Δημοτική Πινακοθήκη «Λ.Κανακάκις» μετεξελίχθηκε με δική της επιμονή, πάθος, σχεδιασμό προγράμματος, πνεύμα συνεργασίας και με τη συμπαράσταση από τον Δήμο Ρεθύμνου σε μουσείο σύγχρονης τέχνης, εμπλουτισμένο με μια πλουραλιστική μόνιμη συλλογή 750 έργων Ελλήνων και διεθνών δημιουργών, από δωρεές, κυρίως των ίδιων των καλλιτεχνών, και με επιτυχημένη λειτουργία-περιοδικές εκθέσεις, συνεργασίες, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα.

Όλα τα παραπάνω δίνουν ουσία στον εορτασμό των 30 χρόνων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, που το γιορτάζει κατ’ αρχήν με την επετειακή έκδοση ενός καλαίσθητου, δίγλωσσου τόμου σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Σοφίας Κατόπη, που περιλαμβάνει τα έργα της μόνιμης συλλογής, από το 1950 έως σήμερα. Ενδεικτικά ονόματα της συλλογής είναι αυτά των Γιάννη Γαϊτη, Νίκου Κεσσανλή, Γιάννη Σπυρόπουλου, Μιχάλη Κατζουράκη έως Γρηγόρη Σεμιτέκολο, Γιάννη Μιγάδη, Σοφίας Πορταλάκη, Γιώργου Λάππα, Καλλιόπης Λεμού, έργα της Κορεάτισας Hijo Nam, του Αμερικανού Joan Giordano κ.ά. Ξεχωριστή ενότητα στο λεύκωμα αποτελεί η μελέτη του Αντώνη Βολανάκη στο έργο του Λευτέρη Κανακάκι, «μια γενναία ζωγραφική ήθους και ύφους».

Τα τριαντάχρονα του μουσείου σηματοδοτούν και οι δυναμικές εκθέσεις, που προγραμματίζονται για το 2024 ξεκινώντας τον Ιανουάριο με την έκθεση (σε συνεργασία με το φεστιβάλ Medphoto) φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ γύρω από τους πολέμους του κλίματος και την οικολογική καταστροφή σε μη δυτικές χώρες. Τον Απρίλιο, δύο ηγετικές φυσιογνωμίες της τέχνης της δεκαετίας του 70, η Ρένα Παπασπύρου και η Άσπα Στασινοπούλου επανέρχονται με επίκαιρη δουλειά στην έκθεση «Δυνατές στον χρόνο». Τον προσεχή Οκτώβριο αποκαλύπτονται οι «γυναικείες υπογραφές από χρόνο σε χρόνο» με έργα γυναικών από τη μόνιμη συλλογή του ΜΣΤΚ, ενώ τον Απρίλιο 2025 αναμένεται η έκθεση «Είσαι ό,τι φοράς», για τα στερεότυπα και τις ανατροπές με έργα καλλιτεχνών και σχεδιαστών μόδας, αφιερωμένη στην εμβληματική Σοφία Κοκοσαλάκη. Το φθινόπωρο του 2025 το μουσείο θα ξεναγήσει το κοινό σε μια έκθεση περίπατο «Στον κήπο του Βαγγέλη Παπιομύγλου», γνωστού μελετητή φυτών, του οποίου ο κήπος διαθέτει σπάνια φυτά, εξαιρετικά κατανεμημένα σε φυτά της Κρήτης, της Μεσογείου, φυτά του κόσμου.

Το όραμα της Μαρίας Μαραγκού και η συνέχεια του, συνοψίζονται με δικά της λόγια στον επετειακό τόμο, όπου σημειώνει μεταξύ άλλων: «Στρέφοντας το βλέμμα πίσω στο παρελθόν και σκεπτόμενη το μέλλον αυτού του χώρου συνειδητοποιώ ότι μάλλον έχει ευλογηθεί “από τις μοίρες της τέχνης” να ενηλικιωθεί διατρέχοντας τις αγωνίες και τις πιο έντονες χαρές. Το μοναδικό που δεν γεύτηκε ποτέ αυτός ο χώρος ήταν, και εξακολουθεί να είναι, η σιγουριά, ο ναρκισσισμός, η έπαρση. Μάλλον επιλογή συνειδητή η μόνιμη αμφιβολία σε μία υπόθεση που κινείται, αλλάζει, μεταλλάσσει εικόνες, παρακολουθώντας τον ιδεολογικό καρπό και διάλογο της συνεχώς παλλόμενης γεωπολιτικής δίνης. Στον κόσμο μας που απειλείται από τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την καταστολή και την απειλή της ολοκληρωτικής καταστροφής του περιβάλλοντος ας ευχηθούμε ότι η τέχνη και σκέψη σώζουν».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, αυτής της «δυναμικής καλλιτεχνικής εστίας που δικαίως αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Ελληνες και ξένους επισκέπτες του Ρεθύμνου».

Προηγ.

«Καταγράφοντας το παρελθόν, σχεδιάζοντας το μέλλον»: Καταγραφή συλλογών του κτήματος Τατοΐου

Επόμ.

Συνέντευξη: Κουτσούμπας -«Γιατί όχι με το ΚΚΕ και στη δεύτερη θέση;»

Επόμ.
Συνέντευξη: Κουτσούμπας -«Γιατί όχι με το ΚΚΕ και στη δεύτερη θέση;»

Συνέντευξη: Κουτσούμπας -«Γιατί όχι με το ΚΚΕ και στη δεύτερη θέση;»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τώρα στον αέρα

  • 94fm Eclectic Music
    00:00 - 23:59

Ροή ειδήσεων

Νέες ταυτότητες: Κατάργηση της τοπικής αρμοδιότητας και διευρυμένο ωράριο σε 81 αστυνομικά τμήματα

Νέες ταυτότητες: Κατάργηση της τοπικής αρμοδιότητας και διευρυμένο ωράριο σε 81 αστυνομικά τμήματα

16/05/2025
Ακρόπολη: Εισαγγελική παρέμβαση για το drone show της Adidas

Ακρόπολη: Εισαγγελική παρέμβαση για το drone show της Adidas

16/05/2025
Ένταση στη Βουλή για φράση του Καιρίδη για την Κύπρο

Ένταση στη Βουλή για φράση του Καιρίδη για την Κύπρο

16/05/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Επικοινωνία 94fm
Επικοινωνία 94fm
LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Διαύγεια
  • Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε
  • Διαφημιστείτε στον 94fm
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2024 94fm.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result