Κυριακή, 18 Μαΐου, 2025
  • Ο Σταθμός
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Τεχνολογία

Google Doodle: 30 χρόνια Παγκόσμιος Ιστός – World Wide Web

από tastickakiatou94fm
Πριν 6 έτη
σε Τεχνολογία
Share on FacebookShare on Twitter
Η Google αφιερώνει το doodle της 12ης Μαρτίου 2019 στην επέτειο του ίντερνετ.

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού, γνωστού ως «World Wide Web», που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο.

Ήταν 12 Μαρτίου 1989 όταν ο «πατέρας» του WWW, Tim Berners Lee, 34χρονος τότε μηχανικός λογισμικού στο CERN, παρουσίασε την εργασία του με τίτλο «Διαχείριση Πληροφοριών: Μια πρόταση». Δύο Έλληνες, όμως, συνέβαλλαν τα μέγιστα στην υλοποίηση μίας «ημιτελούς τρελής ιδέας» και στη θεμελίωση του Διαδικτύου. Ο αείμνηστος Μιχάλης Δερτούζος και ο καθηγητής Γιώργος Μητακίδης, Πρόεδρος του Φόρουμ Ψηφιακού Διαφωτισμού και στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, επικεφαλής του Συμβουλίου RISEPTIS (Research and Innovation for Security, Privacy and Trustworthiness in the Information Society).

Το όνομα που έδωσε στην εφεύρεσή του ο ίδιος ο Lee είναι World Wide Web, όρος γνωστός στους περισσότερους από το “www”.

Αυτό που οδήγησε τον Lee στην εφεύρεση του Παγκόσμιου ιστού ήταν το όραμά του για έναν κόσμο όπου ο καθένας θα μπορούσε να ανταλλάσσει πληροφορίες και ιδέες άμεσα προσβάσιμες από τους υπολοίπους.

Το 1993, ο Lee και το CERN ανακοίνωσαν ότι ο κώδικας που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του διαδικτύου θα είναι ελεύθερα διαθέσιμος για χρήση από οποιονδήποτε.

Αυτή η επινόηση του Tim Berners Lee μεταμόρφωσε τον κόσμο, αφού άλλαξε τα στάνταρ όχι μόνο στην ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και σε θέματα της καθημερινότητας, όπως διακίνηση και εμπόριο αγαθών, εκπαίδευση, ταξίδια, ενημέρωση, χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Είναι αυτή που πραγματικά άνοιξε το Διαδίκτυο σε πολύ ευρεία μάζα χρηστών, σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η ιστορία πίσω από το WWW – Η συμβολή των 2 Ελλήνων

Αναπολώντας τα γεγονότα, ο κ. Μητακίδης θυμάται ότι «ήταν μία ιδέα που άλλαξε τον κόσμο. Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι εγώ έβλεπα ένα μικρό κομμάτι της. Ο Μιχάλης έβλεπε κάτι παραπάνω από μένα, πάντα έβλεπε κάτι παραπάνω από μένα. Ο Tim Berners Lee μας εξηγούσε τις σκέψεις του αλλά ήταν δύσκολο τότε να τον κατανοήσουμε. Ήταν μία συζήτηση που μας έκανε και τους δύο να καταλάβουμε ότι πρόκειται για κάτι μεγάλο, αλλά δεν μπορούσαμε να δούμε καθαρά τις διαστάσεις. Είδαμε, όμως αρκετά για να κάνουμε αυτά που έπρεπε να γίνουν έτσι ώστε η βασική ιδέα του Tim να αρχίσει να υλοποιείται. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία».

Μέρος αυτής της ιστορίας είναι και τα όσα ακολούθησαν. Ο Μιχάλης Δερτούζος ενήργησε μέσω του Λευκού Οίκου και ο κ. Μητακίδης μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ήταν στέλεχος στον τομέα της τεχνολογίας. Μετά από πολλές προσπάθειες και χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ιδρύθηκε το World Wide Web Consortium και το Ίντερνετ έγινε κοινό αγαθό. Η ιδέα του Tim Berners Lee παντρεύτηκε με τον οραματισμό του Δερτούζου αλλά και τη μεθοδικότητα του κ. Μητακίδη, για την υλοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών με κυβερνήσεις, οργανισμούς.

Ο κ. Μητακίδης στην εξιστόρησή του ρίχνει φως και σε μία ακόμη πτυχή της δημιουργίας του Διαδικτύου. Εστιάζει σε μία μικρή, εκείνη την εποχή απόφαση του Βρετανού επιστήμονα, η οποία έμελλε να καθορίσει την εξέλιξη των πραγμάτων. «Ο Tim Berners Lee πίστευε ότι αυτή η ιδέα ανήκει στον κόσμο και όχι σε κάποια εταιρεία. Θα μπορούσε να είχε πουλήσει τότε την ιδέα του, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν σήμερα θα είχαμε το Διαδίκτυο. Μάλλον θα είχαμε πολλά και διαφορετικά: κάθε κοινωνικό δίκτυο θα είχε το δικό του…»

Ποιος είναι ο Tim Berners Lee

Ο εφευρέτης του World Wide Web γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1955 και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το 1973 έως το 1976. Από το 1984 έως το 1994, εργάστηκε στο Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής CΕRN στη Γενεύη όπου και έγραψε το πρώτο πρόγραμμα δημιουργίας και ανάγνωσης υπερκειμένου (hypertext). Η απόφασή του να συσχετίσει το πρόγραμμά του με το Internet τον έφερε στο προσκήνιο και συνέβαλε αποφασιστικά στην αλματώδη δημοτικότητα του ίδιου του Internet. Το 1994, ίδρυσε τον οργανισμό World Wide Web Consortium (www.w3.org), ο οποίος τυποποιεί όλα τα πρωτόκολλα επικοινωνίας και τις απαραίτητες γλώσσες προγραμματισμού για την ανάπτυξη του Διαδικτύου. Στο W3 συμμετέχουν οι σημαντικότεροι φορείς παγκοσμίως (εταιρείες και ερευνητικά κέντρα) που δραστηριοποιούνται στο Internet.

Προηγ.

Ο Βασίλης Καπερνάρος στο «Briefing» του 94FM: «Ο πύραρχος πήγε βόλτα με το ΙΧ του…»

Επόμ.

Οδυσσέας Καμπόλης στον Επικοινωνία 94FM: «Στόχος μας να βγει ο Δήμος από το παρατηρητήριο»

Επόμ.

Οδυσσέας Καμπόλης στον Επικοινωνία 94FM: «Στόχος μας να βγει ο Δήμος από το παρατηρητήριο»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τώρα στον αέρα

  • 94fm Eclectic Music
    00:00 - 23:59

Ροή ειδήσεων

Νέες ταυτότητες: Κατάργηση της τοπικής αρμοδιότητας και διευρυμένο ωράριο σε 81 αστυνομικά τμήματα

Νέες ταυτότητες: Κατάργηση της τοπικής αρμοδιότητας και διευρυμένο ωράριο σε 81 αστυνομικά τμήματα

16/05/2025
Ακρόπολη: Εισαγγελική παρέμβαση για το drone show της Adidas

Ακρόπολη: Εισαγγελική παρέμβαση για το drone show της Adidas

16/05/2025
Ένταση στη Βουλή για φράση του Καιρίδη για την Κύπρο

Ένταση στη Βουλή για φράση του Καιρίδη για την Κύπρο

16/05/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Επικοινωνία 94fm
Επικοινωνία 94fm
LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Διαύγεια
  • Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε
  • Διαφημιστείτε στον 94fm
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2024 94fm.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result