Στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και σε επιχειρήσεις που πωλούν διαδικτυακά προϊόντα πάσης φύσεως χρησιμοποιώντας ως «κράχτες» διάσημους καλλιτέχνες, τηλεπαρουσιαστές, μοντέλα αλλά ακόμη και αθλητές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους τα ελεγκτικά κλιμάκια της ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς ορισμένες εταιρείες λειτουργούν «εικονικά» δηλαδή χωρίς φυσική παρουσία, μη εκδίδοντας φορολογικά παραστατικά για τις πωλήσεις τους, ενώ άλλες δεν έχουν καν κάνει έναρξη λειτουργίας στην Εφορία.
Αυτό σημαίνει ότι δεν καταβάλλουν φόρο εισοδήματος,ΦΠΑ και γενικότερα δεν υπάγονται σε εταιρική φορολόγηση.
Πρόσφατα ελεγκτές της εφορίας ζήτησαν από εταιρεία ταχυμεταφορών τα τιμολόγια μεταφοράς προϊόντων μιας εταιρείας τηλε-πωλήσεων την οποία διαφήμιζε τηλεοπτικός παρουσιαστής.
Όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο η εν λόγω εταιρεία τηλε-πωλήσεων δεν είχε εκδώσει για πωλήσεις προϊόντων της, 12.000 αποδείξεις παροχής υπηρεσιών για 4 χρόνια, αξίας 400.000 ευρώ και της επιβλήθηκαν βαρύτατα πρόστιμα.
Μάλιστα ο τηλεοπτικός παρουσιαστής είχε τοποθετήσει στην εταιρεία αυτή ως κύριο μέτοχο τη μητέρα του.
Επίσης πρόσφατα, μέσω ειδικού λογισμικού, εντοπίστηκε άλλη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου να πουλά ρούχα και αξεσουάρ, χωρίς να εκδίδει φορολογικά παραστατικά , χρησιμοποιώντας, με το αζημίωτο, για την προβολή τους, ένα γνωστό, στο πλατύ κοινό, μοντέλο.
Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τα δύο τελευταία χρόνια η παραπάνω εταιρεία δεν είχε εκδώσει για τις πωλήσεις της παραστατικά ύψους 350.000 ευρώ και της καταλογίστηκε πρόστιμο 270.000 ευρώ. Οι «μαύρες» πωλήσεις των επιτηδείων που δραστηριοποιούνται μέσω εταιρειών-«μαϊμού» στον αναπτυσσόμενο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, χρησιμοποιούν για τις διαφημιστικές τους αναρτήσεις πασίγνωστα social media όπως το Facebook, το Instagram και το TikTok.
Στο μικροσκόπιο των φορολογικών ελέγχων μπαίνουν αναρτήσεις φυσικών προσώπων, αλλά και επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου που έχουν μεγάλη απήχηση στα social media, ώστε να ελεγχθεί τι εταιρικό τζίρο δηλώνουν στην εφορία και τι ως προσωπικά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οι ιδιοκτήτες των εταιρειών αλλά τα φυσικά πρόσωπα που μεσολαβούν για την προβολή των προς πώληση προϊόντων. Εκτός της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης οι εταιρείες- «μαϊμού» προκειμένου να κάνουν υψηλές πωλήσεις χρησιμοποιούν και προιόντα απομίμησης εξαπατώντας τους πελάτες τους ,στους οποίους τα διακινούν σε χαμηλές τιμές.
Σε πολλές περιπτώσεις η φοροδιαφυγή από τις κρυφές πωλήσεις ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, καθώς λειτουργώντας και ως εικονικές εταιρείες πωλούν προϊόντα στα social media που εισήχθησαν παρανόμως και χωρίς να εκτελωνιστούν στη χώρα μας.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984