Η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Έφη Αχτσιόγλου εξέρχεται από τη συνάντηση με τους θεσμούς σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Σε πεδίο κοινωνικής αντιπαράθεσης τείνει να μετατραπεί ο υπό εξέλιξη διάλογος μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις για τις εργασιακές σχέσεις, εν όψει της προγραμματισμένης για τον Αύγουστο επαναφοράς των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου κατά την χθεσινή συνάντηση της με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), εισέπραξε… δύο “όχι” και δύο “ίσως”.

Τα “αγκάθια”

Οι εκπρόσωποι του βιομηχανικού κλάδου, εμφανίστηκαν αρνητικοί απέναντι στην επαναφορά της ισχύος της ευνοϊκότερης για τους εργαζόμενους συλλογικής ρύθμισης.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, ο Σύνδεσμος δεν έκρυψε την επιφυλακτικότητά του, απέναντι στο ενδεχόμενο να αυξηθεί το κατώτατο όριο, που σήμερα είναι 586 ευρώ μικτά και ειδικά για νέους έως 25 ετών, στα 511 ευρώ.

Ως προς την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, οι αμφιβολίες που εκφράστηκαν εστιάζονται στο μηχανισμό της αντιπροσωπευτικότητας, που θέλει να δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας, με βάση το ηλεκτρονικό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”.

“Αγκάθι” και η δυνατότητα των εργαζομένων να προσφεύγουν μονομερώς στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), με τον ΣΕΒ να επιθυμεί το “πάγωμα” της.

Στις Βρυξέλλες η Αχτσιόγλου…

Μεθαύριο, Πέμπτη, η Έφη Αχτσιόγλου, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στην Σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Απασχόλησης, μεταφέροντας στις αποσκευές της τους βασικούς πυλώνες του κυβερνητικού σχεδιασμού για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού, τους οποίους θα παρουσιάσει στους ομολόγους της.

…στους δρόμους τα συνδικάτα

Παράλληλα, τα συνδικάτα, προετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Το ΠΑΜΕ, έχει ήδη ανακοινώσει την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου, την Τρίτη 20 Μαρτίου, στις 6.30 το απόγευμα, στην Ομόνοια, διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις και επαναφορά της Εθνικής Σύμβασης και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.

Η ΓΣΕΕ, ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την χώρα, με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του προστατευτικού πλαισίου για τους εργαζόμενους, επισημαίνοντας ότι η επικείμενη κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης, θα οδηγήσει στην παγίωση της αντεργατικής πραγματικότητας που έχουν δημιουργήσει οι μνημονιακές ρυθμίσεις.

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 5 =