Να στηρίξουμε κοινωνικά τους συνανθρώπους μας μεγαλύτερης ηλικίας που ζουν μόνοι ή βιώνουν μοναξιά και να μην τους ξεχνάμε: Αυτό είναι το μήνυμα του Ινστιτούτου Prolepsis και της ομάδας του προγράμματος Φιλία σε κάθε Ηλικία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας.
Από το 2019, το Ινστιτούτο Prolepsis ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην ανάγκη για στήριξη και κοινωνική ενεργοποίηση των ατόμων Τρίτης Ηλικίας, που βιώνουν μοναξιά ή/και κοινωνική απομόνωση. Έως σήμερα, στο πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία έχουν συμμετάσχει περισσότερα από 470 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ περισσότερες από 14.170 κλήσεις έχουν απαντηθεί στην Τηλεφωνική Γραμμή που λειτουργεί για τη Μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία.
Φιλία σε κάθε ηλικία
Λόγω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, άνω του 50% των ωφελούμενων αναφέρουν ότι αισθάνονται λιγότερο μόνοι. Επιπλέον, 8 στους 10 θα σύστηναν το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία σε κάποιον φίλο, γνωστό ή συγγενή που πιθανώς αισθάνεται μοναξιά. Παράλληλα, οι προσωπικές ιστορίες των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αναδεικνύουν τον σημαντικό του αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους.
«Σε κάποιον που δεν συμμετέχει ακόμη στο πρόγραμμα, θα έλεγα να βγει από τη μοναξιά του και να έρθει να ενωθεί με την παρέα μας».
«Ευχαριστώ και ευγνωμονώ που γνώρισα την κυρία Γ.Κ.…με γεμίζει χαρά και αισιοδοξία η επικοινωνία μαζί της. Νομίζω ότι ως εθελόντρια παίρνω περισσότερα απ’ όσα προσφέρω».
Το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία υλοποιείται με την πολύτιμη υποστήριξη της NN Hellas, Μέγα Δωρητή του προγράμματος, και του καφέ Λουμίδης® Παπαγάλος®, Χρυσό Χορηγό του προγράμματος. Ιδρυτικός Δωρητής είναι το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα.
Η υποχρηματοδότηση πλήττει τους ηλικιωμένους
Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, με αφρμή τον εορτασμό της ημέρας, τονίζει ότι ένα βασικό πρόβλημα για τη χώρα μας είναι η χρόνια υποχρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία με αποτέλεσμα οι ιατρικές δαπάνες να πρέπει να καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο τον πολίτη.
Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά και ευάλωτοι συμπολίτες μας με πολυνοσηρότητα και ανάγκη υψηλής φαρμακευτικής δαπάνης είναι αδύνατον προφανώς να ανταποκριθούν σε αυτή τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση λόγω και της χαμηλής ως επί το πλείστον σύνταξής τους, με συνέπεια τη χαμηλή ποιότητα ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης των μεγαλύτερων ηλικιακά ανθρώπων και ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας.
Η Ελλάδα μοναδική χώρα στην ΕΕ που δεν έχει αναγνωρίσει τη Γηριατρική
Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών της δραστηριοτήτων, έχει εντάξει και την επιμόρφωση όλων των επαγγελματιών υγείας και πρόνοιας στην αναγνώριση και αντιμετώπιση της κακοποίησης της ιδιαίτερα ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας των ηλικιωμένων. Παράλληλα, συνεργάζεται με άτομα και φορείς για την επίτευξη αλλαγών και σε θεσμικό επίπεδο, με σκοπό την καλύτερη προάσπιση των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων ατόμων.
Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία αγωνίζεται πάνω από τρεις δεκαετίες για τη θεσμοθέτηση της ειδικότητας της Γηριατρικής και στη χώρα μας που είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία δεν είναι αναγνωρισμένη η Γηριατρική ως ιατρική ειδικότητα ή εξειδίκευση.
Παρά την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ήδη από το 2011, ποτέ δεν προχώρησε η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, εξηγεί ο ο Πρόεδρος της Εταιρείας, Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός Αμ. Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν τ. Συντονιστής Διευθυντής Ογκολογικής Χειρουργικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».
Σύμφωνα με την Ελληνική Γηριατρική και Γεροντολογική Εταιρεία, η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα των Μεγαλύτερων Ηλικιακά Ανθρώπων εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, δίδοντας στην παγκόσμια κοινότητα την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθεί πάνω στα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις ανάγκες της κοινωνικής αυτής ομάδας και την καταπολέμηση του ηλικιακού ρατσισμού.
Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών τριπλασιάστηκαν από 280 εκατομμύρια το 1980 σε 761 εκατομμύρια το 2021. Μέχρι το 2050 το ποσοστό των ηλικιωμένων ατόμων παγκοσμίως θα αυξηθεί από το σημερινό 10% σε 17% και συγκεκριμένα θα παρατηρηθεί αύξηση κατά 188% στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, 351% στις ηλικίες άνω των 85 ετών και οι αιωνόβιοι θα αυξηθούν κατά 1004%!!! Αυτές οι εντυπωσιακές αυξήσεις των ατόμων προχωρημένης ηλικίας βρίσκονται σε αντιδιαστολή με μία μέτρια ποσοστιαία αύξηση του γενικού πληθυσμού ηλικίας 0-64 ετών κατά μόλις 22% για το ίδιο χρονικό διάστημα.
πηγή: cnn.gr