Ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν διατέθηκαν από εθνικούς πόρους τόσα χρήματα για την υλοποίηση των προγραμμάτων για τους παιδικούς σταθμούς, ανέφερε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη.

Συνολικά φέτος, από εθνικούς πόρους θα διατεθούν 277 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση των τριών προγραμμάτων που τρέχουν (χρηματοδότηση με voucher, δημιουργία νέων δομών με αύξηση της διαθεσιμότητας και εναρμόνιση με το νέο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών) ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ωφελούμενων θα φτάσει στα 125.000 παιδιά. «Δεν είμαστε ακόμη στην ιδανική κατάσταση, αλλά δεδομένων των οικονομικών δυνατοτήτων, η πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ενισχύσει σημαντικά τους εθνικούς πόρους για το πρόγραμμα αυτό, αποτυπώνεται με στοιχεία» είπε ο κ. Χαρίτσης.

Την ίδια ώρα και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, που είχε κληθεί να απαντήσει σε συναφή ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Στάθη Παναγούλη, δήλωσε πως στο πλαίσιο του προγράμματος με το voucher, θα καλυφθούν όλες οι προσφερόμενες θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε μείζον κοινωνικό ζήτημα την απορρόφηση των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αναγάγει το θέμα σε ύψιστη προτεραιότητα και γι’ αυτό υλοποιεί ένα πλέγμα δράσεων. Έτσι, ο κ. Χαρίτσης παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης μέσω των voucher, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, φέτος τα voucher που δόθηκαν στην πρώτη κατανομή είναι 94.000 και ακολουθεί 2η κατανομή που θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Ήδη μέσω της 1ης κατανομής καλύφθηκαν όλα τα παιδιά οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και το σύνολο των αιτούντων για ΚΔΑΠ, άτομα με αναπηρία, ανεξάρτητα από εισόδημα ή ηλικία. «Δέσμευσή μας είναι ότι με τη 2η κατανομή που θα ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα, θα χορηγηθούν voucher σε όλες τις οικογένειες που θα βρουν θέση σε βρεφικούς, παιδικούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς» είπε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε ότι φέτος θα διατεθούν συνολικά 125.000 με 126.000 voucher, δηλαδή αύξηση 6,5% σε σχέση με πέρυσι.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι άλλαξαν τα κριτήρια που ίσχυαν για την πρόσβαση των παιδιών, προκειμένου το σύστημα να γίνει δικαιότερο κοινωνικά και αποδοτικότερο σε πρακτικό επίπεδο, με μοριοδότηση που ευνοεί συγκεκριμένες κατηγορίες οικογενειών – κυρίως αυτές τις οικογένειες που έχουν χαμηλά εισοδήματα και τις οικογένειες που έχουν παιδιά με αναπηρίες. Υπενθύμισε εξάλλου πως το συγκεκριμένο σύστημα παρέχει ελεύθερη επιλογή στους γονείς μεταξύ των διαθέσιμων δομών, χωρίς απώλεια του voucher στην περίπτωση αλλαγής δομής.

Ο κ. Χαρίτσης έσπευσε να επισημάνει ότι το 2014, οι εθνικοί πόροι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανέρχονταν στα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος έχουμε φτάσει μέχρι στιγμής στα 138 εκατομμύρια ευρώ από τους εθνικούς πόρους. Με τη 2η κατανομή εκτιμάται ότι το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 167 εκατομμύρια ευρώ, η δε συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος (εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι) βαίνει συνεχώς αυξανόμενη σε σχέση με το σχολικό έτος 2013-2014. Ο κ. Χαρίτσης κατέθεσε πίνακες που δείχνουν ότι τα κονδύλια από εθνικούς πόρους, έχουν αυξηθεί σημαντικά για το πρόγραμμα αυτό.

Αναφορικά με το ζήτημα της έλλειψης θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια, και προχωρά και η χρηματοδότηση προς τους δήμους για την ίδρυση νέων τμημάτων. Μάλιστα, κατόπιν προτάσεων 104 δήμων, για το 2018, για τμήματα συνολικής δυναμικότητας περίπου 2.500 παιδιών, έχει προσδιοριστεί προϋπολογισμός 15.000.000 ευρώ, από εθνικούς πόρους.

Ο κ. Χαρίτσης δεν παρέλειψε να επισημάνει την πρωτοβουλία για τη θέσπιση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, με την έκδοση του ΠΔ που ορίζει τεχνικές προδιαγραφές και τη διαδικασία ελέγχου των παιδικών σταθμών. Στην κατεύθυνση αυτή εκδόθηκε και ο νέος κανονισμός λειτουργίας των σταθμών και έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 95 εκατομμυρίων ευρώ , με χρηματοδότηση ανά σταθμό μέχρι 50.000 ευρώ.

Συνολικά λοιπόν για φέτος, το ποσό χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους, φτάνει και για τρία προγράμματα στα 277 εκατομμύρια ευρώ και «είναι ένα ποσό που δεν έχει διατεθεί ποτέ για αντίστοιχα προγράμματα».

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 − 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.