Η Εισαγγελία των Βρυξελλών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Παρασκευή την απόφασή της στο αίτημα της Εύας Καϊλή, αλλά και του Βέλγου ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, για αποφυλάκιση. Οι δύο εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο που έχει προκαλέσει τριγμούς στο Ευρωκοινοβούλιο, άσκησαν έφεση στην απόφαση για προφυλάκισής τους, η οποία εξετάστηκε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.
Αν η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική, η Εύα Καϊλή θα παραμείνει στη φυλακή των Βρυξελλών ακόμη δύο μήνες, έως ότου έχει πάλι δικαίωμα να υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης.
Οι συνήγοροι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή υποστηρίζουν ότι η Εύα Καϊλή πρέπει να αποφυλακιστεί με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Βασικό επιχείρημα των συνηγόρων της είναι ότι έχει ένα μικρό παιδί και πρέπει να βρίσκεται κοντά του.
Αφιέρωμα στο Politico
Με αφορμή τις εξελίξεις στο Qatargate, η πολιτική επιθεώρηση Politico έχει κάνει ένα αφιέρωμα στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή και την πορεία της από τα φοιτητικά της χρόνια έως την κορύφωση της πολιτικής της καριέρας στη θέση της αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, από την οποία όπως γράφει το ρεπορτάζ «συνετρίβη» και βρέθηκε στη φυλακή.
Βασική παραδοχή του δημοσιεύματος είναι ότι από τα πρώτα βήματά της στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε, η Εύα Καϊλή φρόντισε να βρίσκεται κοντά στην εξουσία και πως ολοκληρώνοντας τη δεύτερη θητεία της στο Ευρωκοινοβούλιο είχε κάθε λόγο να πιστεύει ότι σύντομα θα μπορούσε να έχει θέση «στην πρώτη σειρά της εξουσίας».
Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Politico, η Εύα Καϊλή, κάνοντας lobbying και ασκώντας πιέσεις κατόρθωσε να αποκτήσει ακαδημαϊκούς τίτλους στην Ελλάδα χωρίς καν να έχει ολοκληρώσει τα απαιτούμενα μαθήματα.
Επίσης, αναφέρει ότι τα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα της ίδιας και της αδερφής της, Μανταλένας, στις Βρυξέλλες αλληλεπικαλύπτονταν συχνά. Και φυσικά αναλύεται πώς άσκησε πίεση, με μεγάλο δυναμισμό, υπέρ του Κατάρ τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της σύλληψής της. Και φυσικά, πώς η ευρωβουλευτής, την οποία το δημοσίευμα χαρακτηρίζει φιλόδοξη και «μαγνητική προσωπικότητα», είχε δημιουργήσει για τον εαυτό της την εικόνα της «πρωταθλήτριας» σε θέματα τεχνολογίας.
Όσον αφορά τον ρόλο της στο Qatargate, το Politico σημειώνει ότι «παραμένει ανεπαρκώς καθορισμένος» και πως, σε αντίθεση με τον Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος σημειωτέον συνεργάζεται με τις δικαστικές αρχές, δεν έχει παραδεχτεί τίποτα.
Επιπλέον, σημειώνεται, η Εύα Καϊλή παραμένει στη φυλακή περισσότερο από δύο μήνες μετά τη σύλληψή της, με τις δικαστικές αρχές να αρνούνται να την αποφυλακίσουν υπό όρους, καθώς πιστεύουν ότι είναι ύποπτη φυγής και επίσης ότι θα μπορούσε να παραποιήσει στοιχεία σχετικά με τη δικογραφία.
Από τη δική τους πλευρά, οι συνήγοροί της, σημειώνει το Politico, την περιγράφουν ως το αθώο θύμα άλλων υπόπτων για το σκάνδαλο, δηλαδή του Αντόνιο Παντσέρι και του Φραντσέσκο Τζόρτζι, υποστηρίζοντας ότι αυτοί εκμεταλλεύτηκαν τη θέση της στο Ευρωκοινοβούλιο και την κατάστασή της για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους εν αγνοία της. Και υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι η Καϊλή, η οποία έχει μια κόρη 24 μηνών, κρατείται εδώ και δύο μήνες με περιορισμένη πρόσβαση στο παιδί ισοδυναμεί με «βασανιστήριο».
Ωστόσο, το ένταλμα σύλληψής της, το οποίο εξασφάλισε το Politico, είναι πολύ αυστηρό: Τη χαρακτηρίζει «βασικό μέλος της συνωμοσίας», αναφέροντας ότι γνώριζε ότι στο σπίτι της φυλάσσονταν παρανόμως μετρητά, ότι προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συνεργούς μετά τη σύλληψη του Τζόρτζι, ενώ «φλέρταρε» τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Άλι μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι, που θεωρείται βασικό πρόσωπο στην υπόθεση.
πηγή: efsyn.gr