fbpx

Ανοιχτές εκκλησίες για Ανάσταση και Επιτάφιο – Νωρίς το Μ. Σάββατο το «Χριστός Ανέστη»

Ο τρόπος λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών, την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Στην συνάντηση δεν ελήφθησαν αποφάσεις ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση, πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Σήμερα συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) ώστε να συζητήσει για τον τρόπο λειτουργίας των ναών και των μονών κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και της Διακαινησίμου.

Ιερώνυμος: Να κάνουμε έναν συμψηφισμό, ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα

«Βρήκαμε μία λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό, ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας», απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν υπήρξε κοινός τόπος με την πολιτεία και τον πρωθυπουργό με τον οποίο είχε σύντομη συνομιλία στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 για το πως θα γιορτάσουμε το φετινό Πάσχα.

«Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τον ναό» διασαφήνισε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε (σ.σ. στο χωριό) και δεν μας αφήνουνε αλλά και το ότι οι κάτοικοι ιδίως των νησιών φοβούνται την επιδρομή προς τα εκεί, για τη διασπορά του κορονοϊού. «Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος» εκτίμησε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες προεξοφλείται ότι θα επιτραπούν όλες οι θρησκευτικές τελετές (Επιτάφιος, Ανάσταση) αλλά σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικούς όρους και τήρηση όλων των μέτρων.

Ο επιτάφιος θα γίνει το βράδυ της Μ. Παρασκευής,  όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος,  με την περιφορά γύρω από τον ναό.  Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ  και αφορά στα  «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας» για το διάστημα έως και τη M. Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00, στους ναούς, επιτρέπεται 1 πιστός ανά 25 τμ, με όριο 20 πιστούς. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας, ενώ θα γίνονται και self test σε ιερείς και ψάλτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”  η ΔΙΣ προτείνει, με επιστολή της προς το αρμόδιο υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των ναών έως 1.500 τ.μ. να είναι τα 100 άτομα, δηλαδή να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ. κλειστού χώρου.

Επίσης,  η ηγεσία της Εκκλησίας ζήτησε να «χαλαρώσει» το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς οι συγκεκριμένες ακολουθίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ολοκληρώνονται κατά τις 23.00 ή και 12 τα μεσάνυχτα.

Από την άλλη η ΔΙΣ φέρεται να συμφωνεί στην  διευθέτηση του«Χριστός Ανέστη» πριν τις 12, ίσως στις 10 η ώρα το βράδυ του Μ. Σαββάτου, δεν υπάρχει όμως επ’ αυτού τελική απόφαση.

ΠΗΓΗ:Αθήνα 984

Ίσως σας ενδιαφέρει

Κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος του συνδικαλιστή της αστυνομίας, Σταύρου Μπαλάσκα

Κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος του συνδικαλιστή αστυνομικού Σταύρου Μπαλάσκα διατάχθηκε από το Αρχηγείο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *