Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
  • Ο Σταθμός
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Πολιτισμός

Αποκατάσταση του Βουστασίου στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου

από Ελίζα Λιμοντζόγλου
Πριν 4 έτη
σε Πολιτισμός
Αποκατάσταση του Βουστασίου στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου
Share on FacebookShare on Twitter

Με προσήλωση στο πρόγραμμα και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, προχωρά η υλοποίηση του εμβληματικού σχεδίου ανάπλασης  του  τ. βασιλικού κτήματος στο Τατόϊ.

Με ομόφωνη γνωμοδότηση, του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, στη συνεδρίαση της 4ης Μαρτίου τ.ε., εγκρίθηκαν οι οριστικές μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανική), οι οποίες αφορούν στην αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου και τη μετατροπή του σε μουσείο.

Μετά την ένταξη του έργου, στις 15 Φεβρουαρίου 2021, που αφορά στην εκπόνηση «μελετών ωρίμανσης υποδομών λειτουργικότητας στο π. βασιλικό κτήμα» στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με προϋπολογισμό 1.485.578 ευρώ, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρεί στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για το κτήριο του νέου Βουστασίου, καθώς και στην εκπόνηση προκαταρκτικών μελετών για τα δίκτυα υποδομής στο κτήμα, προϋπολογισμού 106.000 ευρώ από το ΠΔΕ 2021 του ΥΠΠΟΑ.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε τα εξής: «Η αρχιτεκτονική μελέτη αποβλέπει στην αποκατάσταση και ανάδειξη του κτηρίου και του άμεσα περιβάλλοντος χώρου του, καθώς και τη διατήρηση, κατά το δυνατόν, των περισσότερων αυθεντικών αρχιτεκτονικών στοιχείων, με  τον δέοντα σεβασμό στις  μεταγενέστερες οικοδομικές φάσεις. Ο σωζόμενος σταθερός εξοπλισμός του κτηρίου θα διατηρηθεί και θα ενταχθεί αρμονικά στις νέες χρήσεις».

Το σύνολο των μελετών περιλαμβάνει αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική και γεωτεχνική μελέτη, αφού προηγηθεί ψηφιοποιημένη απεικόνιση του κτηρίου. Το προϊόν της ψηφιοποίησης είναι απαραίτητο για την εκτίμηση της στατικής κατάστασης του κτηρίου και τον ακριβή προσδιορισμό της έκτασης και της ποιότητας των φθορών του εσωτερικά και εξωτερικά.

Η ψηφιακή σάρωση και η γεωτεχνική μελέτη θα παραδοθούν σε διάστημα 30 ημερών, ενώ η αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη σε διάστημα 60 ημερών.

Το σύνολο των έργων «Εκπόνηση απαραίτητων μελετών για την αποκατάσταση του κτηρίου του νέου Βουστασίου στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου» και «Εκπόνηση προκαταρκτικών μελετών για τις μελέτες των Δικτύων Υποδομής στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου», θα πραγματοποιηθεί απολογιστικά και με αυτεπιστασία από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο τ.έ.

Το κτήριο του νέου Βουστασίου βρίσκεται στην επονομαζόμενη Αγροτική Ενότητα του κτήματος. Περατώθηκε το 1952 και αντικατέστησε το παλαιότερο κτίσμα του βουστασίου που βρίσκεται βορειότερα, καθώς το τελευταίο δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της αναπτυσσόμενης αγροτικής παραγωγής του κτήματος εκείνη την περίοδο. Αποτελεί σημαντικό μεταπολεμικό κτήριο του κτήματος και ως πιθανός δημιουργός του αναφέρεται ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Γκίνης.

H συνολική επιφάνεια του κτηρίου είναι περίπου 1500 τ.μ. και διαμορφώνεται σε σχήμα «Π», του οποίου το κεντρικό τμήμα (κεραία) είναι διώροφο και επίμηκες, ενώ τα δύο σκέλη είναι ισόγεια και μικρού μεγέθους. Το κτήριο έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Η κάτω στάθμη φιλοξενούσε τα βοοειδή­ με τις ταΐστρες και τον λοιπό εξοπλισμό, ο οποίος διασώζεται μέχρι σήμερα. Η άνω στάθμη του μεσαίου σκέλους χρησιμοποιούνταν ως χώρος παρασκευής των τροφών που διοχετεύονταν με κατάλληλα κανάλια στην κάτω στάθμη. Είχε χωρητικότητα 90 ζώων, με τον αριθμό αυτό να φτάνει ενίοτε τα 100, κι απασχολούσε 4 σταυλίτες.

Το νέο Βουστάσιο έχει κατασκευαστεί από περιμετρική φέρουσα λιθοδομή με πλάκα και υποστυλώματα από οπλισμένο σκυρόδεμα και καλύπτεται με δίρριχτες στέγες (ξύλινες και οπλισμένου σκυροδέματος). Στην εξωτερική πλευρά (βόρεια) του μεσαίου σκέλους του κτηρίου προστέθηκε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, μικρό ισόγειο πρόσκτισμα με δίρριχτη στέγη, στο οποίο διαμορφώθηκε τοξωτή είσοδος.  Στο άνω μέρος της τοιχοποιίας διαμορφώνεται ενισχυμένο γείσο – δοκάρι. Οι εσωτερικές τοιχοποιίες είναι κατασκευασμένες με οπτοπλινθοδομή και είναι επιχρισμένες.

Η τετράριχτη στέγη του διώροφου μεσαίου τμήματος του κτηρίου είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και καλύπτεται με γαλλικά κεραμίδια. Τα δύο σκέλη φέρουν δίρριχτες στέγες με ξύλινους φορείς και επικεράμωση επίσης από γαλλικά κεραμίδια. Η περιμετρική λιθοδομή του κτηρίου είναι ανεπίχριστη και τα εξωτερικά κουφώματα του ισογείου είναι μεταλλικά, με σταθερά και κινητά υαλοστάσια. Στον όροφο, στο τμήμα του μεσαίου σκέλους του κτηρίου, τα ανοίγματα καλύπτονται εξωτερικά με κλωστρά από προκατασκευασμένα στοιχεία σκυροδέματος. Χαρακτηριστικό στοιχείο του κτηρίου είναι οι μεταλλικοί ανεμοδείκτες στις απολήξεις των αεραγωγών της στέγης που έχουν το σχήμα αγελάδας.

Τα τελευταία χρόνια εντός του κτηρίου φυλάσσονται αντικείμενα, υπό την εποπτεία της Δ/νσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, τα οποία τώρα απομακρύνονται, ώστε να καταστεί δυνατή η εκπόνηση των μελετών.

Πηγή:in.gr

Προηγ.

Η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας στο επίκεντρο της συνάντησης Μπάμπαλου – Βορίδη

Επόμ.

Aποκατάσταση και ανάδειξη του Ασκληπιείου Δαφνούντος, στον Άγιο Κωνσταντίνο

Επόμ.
Aποκατάσταση και ανάδειξη του Ασκληπιείου Δαφνούντος, στον Άγιο Κωνσταντίνο

Aποκατάσταση και ανάδειξη του Ασκληπιείου Δαφνούντος, στον Άγιο Κωνσταντίνο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τώρα στον αέρα

  • 94fm Eclectic Music
    00:00 - 14:00

Ροή ειδήσεων

ΣτΕ: Συνταγματικός ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

ΣτΕ: Συνταγματικός ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

30/05/2025
Ν. Ανδρουλάκης: Το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σκάνδαλο βαθιάς διαφθοράς με τη σφραγίδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ν. Ανδρουλάκης: Το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σκάνδαλο βαθιάς διαφθοράς με τη σφραγίδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

30/05/2025
Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη

30/05/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Επικοινωνία 94fm
Επικοινωνία 94fm
LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Διαύγεια
  • Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε
  • Διαφημιστείτε στον 94fm
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2024 94fm.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result