Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο για τον όσιο Ιωάσαφ Ούρεση Παλαιολόγο

Ο όσιος Ιωάσαφ γεννήθηκε σε αριστοκρατική οικογένεια με ελληνοσερβική καταγωγή, ως πρίγκιπας Ιωάννης Ούρεσης Παλαιολόγος, και ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Θεσσαλίας υπό σερβική επικυριαρχία

Ο όσιος Ιωάσαφ γεννήθηκε σε αριστοκρατική οικογένεια με ελληνοσερβική καταγωγή, ως πρίγκιπας Ιωάννης Ούρεσης Παλαιολόγος, και ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Θεσσαλίας υπό σερβική επικυριαρχία. Ο τίτλος του διεπιστημονικού συμποσίου («Μοναχικόν Τριβώνιον αντί Πορφύρας») αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό το διττό στοιχείο της προσωπικής του ιστορίας, ως κοσμικού άρχοντα, ο οποίος πολύ νωρίς εγκατέλειψε τη βασιλική πορφύρα για το μοναχικό σχήμα. Φιλοδοξεί δε να ανασυνθέσει πτυχές της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του και του ευρύτερου ιστορικού πλαισίου μέσα στο οποίο έζησε. Η πλούσια σε δράση ζωή του ανοίγει ένα παράθυρο στη μελέτη τόσο και των πνευματικών κινημάτων που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στη μορφοποίηση της παράδοσης του ορθόδοξου μοναχισμού, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, όσο και του ιστορικού μεταιχμίου της Θεσσαλίας, από το ύστερο Βυζάντιο στην οθωμανική εποχή. Για αυτά τα θέματα έχουν κληθεί για μιλήσουν ειδικοί ερευνητές από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σερβία και τη Ρουμανία, μεταξύ άλλων και ο σημαντικός ιστορικός του βυζαντινού πολιτισμού Antonio Rigo, τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστημίο Ca’ Foscari της Βενετίας και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Βυζαντινών Σπουδών.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο HOTEL DIVANI METEORA (Εθνική Οδός Τρικάλων – Ιωαννίνων, Καλαμπάκα) το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 (ώρα έναρξης: 09:30).

Πηγή Ναυτεμπορική

Επόμ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τώρα στον αέρα

Ροή ειδήσεων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 13