Διμερείς σχέσεις και διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν σήμερα στη Βιέννη ο Νίκος Δένδιας και ο Αυστριακός ομόλογος του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.
Αμέσως μετά στις κοινές δηλώσεις ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να επεκταθούν και σημείωσε ότι θα ήταν ευπρόσδεκτες επενδύσεις από την Αυστρία
Ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας ότι η ηλεκτρική διασύνδεση της Αυστρίας και της Γερμανίας με την Ελλάδα, μέσω των Δυτικών Βαλκανίων, είναι ένας σημαντικός τομέας συνεργασίας
Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον Αυστριακό ομόλογό του και θέματα σχετικά με την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και στάθηκε ιδιαίτερα στην παράδοση δύο θραυσμάτων από τα γλυπτά του Παρθενώνα, ενός 25 και ενός 65 cm.
Ευχαρίστησε τέλος τον Αυστριακό ομόλογό του για τη στήριξη της Βιέννης προς την Ελλάδα στο μεταναστευτικό, στην υποψηφιότητα για τη θέση του μη μόνιμου μέλους του συμβουλίου Ασφαλείας και για την συμμετοχή της Αυστρίας στην ειρηνευτική δύναμη ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.
Ο Νίκος Δένδιας ρωτήθηκε και για την συνάντηση που είχε με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαελ Γκρόσι και αν αυτή σχετίζεται με το νέο τουρκικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής
Ο Έλληνας υπουργός αρνήθηκε ότι αποκάλεσε το Ακούγιου Τσερνομπίλ, προσθέτοντας ότι απλώς εξέφρασε την αγωνία του αν οι κανόνες σύμφωνα με τους οποίους λειτουργεί κάθε πυρηνικός σταθμός είναι στο υψηλότερο επίπεδο. Πρόσθεσε πάντως ότι το γεγονός πως ο Ραφαέλ Γκρόσι ήταν εκεί μειώνει τις ανησυχίες και ότι θα ήθελε να μάθει από τον ίδιο για την κατάσταση αυτού του πυρηνικού αντιδραστήρα.
Πρόσθεσε επίσης ότι ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια αποτελεί άμεση απειλή για τη συνολική περιοχή, αλλά και για την Ελλάδα και την Αυστρία και γι αυτό θα ήθελε να ενημερωθεί για το τι συμβαίνει εκεί από τον κ Γκρόσι.
Τέλος, ο Νίκος Δένδιας ρωτήθηκε και για το αν η Ελλάδα φοβάται προσφυγικό κύμα από το Σουδάν, καθώς ο ΟΗΕ αναμένει 800.000 πρόσφυγες, και εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα, ώστε να διευκολύνουμε τους Σουδανούς πρόσφυγες να παραμείνουν δίπλα στα σουδανικά σύνορα.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984