Το ταξίδι της documenta 14 ξεκινά από την Αθήνα με φιλοσοφικές, πολιτικές, ανθρωπολογικές, ψυχαναλυτικές αναζητήσεις ως προς το θεωρητικό υπόβαθρό της.
Οι επισκέπτες καλούνται να περιηγηθούν στην πόλη με πολλές παρακάμψεις σε μεγάλα και μικρά σημεία και να ανακαλύψουμε τις δημιουργίες και δράσεις 160 καλλιτεχνών, σε περισσότερα από 40 δημόσια ιδρύματα, πλατείες, κινηματογράφους, βιβλιοθήκες.
«Τι μάθαμε από την Αθήνα; Ότι όλοι πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προκαταλήψεις και να βυθιστούμε στο σκοτάδι της μη γνώσης. Από αυτά τα βήματα ξεκινήσαμε πριν τρία χρόνια, προετοιμάζοντας την documenta 14 στην Αθήνα και φτάσαμε ως εδώ, στα εγκαίνιά της» είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14, Άνταμ Σίμτζικ.

Στη συνέντευξη Τύπου, οι συντελεστές της documenta, μαζί με τους καλλιτέχνες πάνω στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής, έδωσαν την εικόνα μιας μεγάλης ορχήστρας που αφουγκράζεται ήχους και δημιουργεί για τα μικρά και μεγάλα της παναθρώπινης ιστορίας, στην τροχιά του «Επίκυκλου» του Γιάννη Χρήστου.

Το έργο του μεγάλου συνθέτη, που είχε παρουσιαστεί την χρονιά που γράφτηκε, το 1968, σε μορφή χάπενινγκ, στο ξενοδοχείο Χίλτον, επανήλθε πολλές φορές στις τοποθετήσεις των διοργανωτών της documenta, σήμερα στη συνέντευξη Τύπου.

Όπως και ο όρος continuum, για μια έκθεση σε εξέλιξη, με πληθώρα από περφόρμανς μουσικής, χορού, εγκαταστάσεις, συμμετοχικές δράσεις, εργαστήρια, σε εμβληματικούς χώρους της πόλης ή σε μικρές γωνιές, αλλά με «εξίσου μεγάλη ενέργεια» όπως είπε ο Άνταμ Σίμτζικ, εκφράζοντας δημόσια τις ευχαριστίες του σε όλους τους πολιτιστικούς φορείς της Αθήνας, που συμμετέχουν και βοήθησαν στην διαδικασία της documenta.

Μια «προνομιούχα στιγμή για τον ίδιο» όπως χαρακτήρισε τα εγκαίνια, αφού «η πρότασή του όταν ανέλαβε την documenta, να συνδιοργανώσει την έκθεση στο Κάσελ και στην Αθήνα, εν μέσω δύσκολων συνθηκών, ολοκληρώνεται».

Η διεθνής εικαστική διοργάνωση Documenta 14 ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αθήνα και επισήμως, με τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης που τελέστηκαν το Σάββατο στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Το παρόν έδωσαν οι δήμαρχοι των δύο πόλεων που μοιράζονται τη φιλοξενία της διοργάνωσης, Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και του Κάσελ, Μπέρτραμ Χίλγκεν.

Στην Αθήνα η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 8 Απριλίου έως τις 16 Ιουλίου και στο Κάσελ από τις 10 Ιουνίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2017. Η πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην πλ. Κοτζιά), η πλατεία Συντάγματος, η πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, αλλά και ο πεζόδρομος του Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα φιλοξενήσουν πρωτότυπα έργα και κατασκευές κορυφαίων εικαστικών απ’ όλο τον κόσμο. Πολλαπλές δράσεις, εγκαταστάσεις και εικαστικά έργα θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα.

 

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 4 =