Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το κρίσιμο έργο για την οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και την ίδρυση και λειτουργία διαδημοτικής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας και όμορων δήμων.

Σήμερα, στα γραφεία της Περιφέρειας υπέγραψαν τη σχετική Προγραμματική Σύμβαση η περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας Σωτήρης Μεθενίτης, ο δήμαρχος Παιανίας Σπύρος Στάμου, ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς και ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου.
Πρόκειται για δράση που εντάσσεται στην οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και βασίζεται στη «νέα οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη πολιτική στη διαχείριση των αποβλήτων, όπως αυτή αποτυπώνεται στο νέο, αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Αττικής».
Από την πλευρά της η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η συνεργασία αυτή, που είναι «επωφελής για τους πολίτες», «στέλνει και ένα σαφές μήνυμα: ότι το σημερινό, πλήρως αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης θα πάψει, μόνο όταν όλοι – Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολίτες – συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο. Αυτή η Μονάδα μας δείχνει τον δρόμο».
Συγκεκριμένα, η Σύμβαση, με ισχύ 28 ετών, προβλέπει, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της διαλογής στην πηγή και της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, την κατασκευή της διαδημοτικής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων μεγέθους 45.000 τόνων ετησίως. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 14.320.000 ευρώ. Στην εγκατάσταση θα εξυπηρετούνται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα οι συμβαλλόμενοι δήμοι για το σύνολο των συλλεγόμενων μέσω προγραμμάτων «Διαλογής στην Πηγή» βιοαποβλήτων με δυνατότητα εξυπηρέτησης και άλλων δήμων, με τους όμορους να έχουν προτεραιότητα.
Σημειώνεται ότι τα βιοαπόβλητα είναι βιολογικά απόβλητα, η εκτροπή των οποίων από την υγειονομική ταφή βρίσκεται στο επίκεντρο της ολοκληρωμένες διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.