Ένα μπρούτζινο σπαθί που χρονολογείται εδώ και 3.000 έτη εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Γερμανία

Σε μία εντυπωσιακή ανακάλυψη προέβησαν αρχαιολόγοι στη Βαυαρία της Γερμανίας καθώς εντόπισαν σε χώρο ταφής ένα μπρούτζινο σπαθί που χρονολογείται εδώ και 3.000 έτη και το οποίο ήταν διατηρημένο σε τόσο καλή κατάσταση που «σχεδόν ακόμα έλαμπε». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κρατικής υπηρεσίας διατήρησης ιστορικών μνημείων της Βαυαρίας θεωρείται πως το σπαθί χρονολογείται στα τέλη του 14ου αιώνα π.Χ., στη Μέση Εποχή του Χαλκού και εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Νόρντλινγκεν που βρίσκεται μεταξύ Νυρεμβέργης και Στουτγκάρδης.

Το σπαθί έχει οκταγωνική λαβή και βρέθηκε σε έναν τάφο τριών ατόμων, ενός άνδρα, μίας γυναίκας και ενός παιδιού, οι οποίοι είχαν ταφεί διαδοχικά μαζί με μπρούτζινα αντικείμενα, ανέφερε ακόμα η υπηρεσία.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν τα τρία άτομα σχετίζονταν μεταξύ τους και αν ναι με ποιον τρόπο, ενώ θεωρούν πως το σπαθί αποτελούσε δώρο ταφής.

«Ένα εύρημα όπως αυτό είναι πολύ σπάνιο»

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας διατήρησης ιστορικών μνημείων της Βαυαρίας, Ματίας Πφάιλ, δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian πως το «σπαθί και το ταφικό μνημείο πρέπει να εξεταστούν από τους αρχαιολόγους μας για να μπορέσουν να ταξινομήσουν αυτή την ανασκαφή με μεγαλύτερη ακρίβεια».

Ωστόσο, όπως επεσήμανε «η κατάσταση διατήρησης είναι εξαιρετική! Ένα εύρημα όπως αυτό είναι πολύ σπάνιο», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σπαθί ήταν ένα πραγματικό όπλο. «Το κέντρο βάρους στο μπροστινό μέρος της λεπίδας δείχνει ότι ήταν ισορροπημένο και προορίζονταν για κοπή», αναφέρει η ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Είναι ασυνήθιστο να βρίσκεις σπαθιά από αυτή την περίοδο, ωστόσο έχουν ανακαλυφθεί σε τύμβους που εντοπίστηκαν τον 19ο αιώνα ή ως μεμονωμένα ευρήματα.

Επόμ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τώρα στον αέρα

Ροή ειδήσεων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 13