Επικαιρότητα

Ένας στους 3 ασθενείς με κορονοϊό καταλήγει λόγω ενδονοσοκομειακής λοίμωξης

Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά θα μπορούσε να είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το περιγράφει ως «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια και την ανάπτυξη σήμερα».

Βασική αιτία θανάτου για το 33% των ασθενών με COVID-19 αποτελούν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με τους ασθενείς να καταλήγουν μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με στοιχεία ευρωπαϊκής μελέτης που παρουσίασε η Ευαγγελία Δούκα, Εντατικολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της συζήτηση για την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών, στην Ελλάδα ο επιπολασμός των πολυανθεκτικών λοιμώξεων είναι στο 9%, τη στιγμή που στην ΕΕ ανέρχεται στο 6%.

Σύμφωνα με το ECDC, το 2019 η χώρα μας ήταν πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών πανευρωπαϊκά.

«Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο είναι πάρα πολύ ευάλωτοι. Η Ελλάδα έχει υψηλό ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, σε ποσοστό γύρω στο 9% με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουμε. Όμως, το πρόβλημα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Ευαγγελία Δούκα, στο πλαίσιο παρουσίασης των στοιχείων.

Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Σύψας, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ (Νοσοκομείο Λαϊκό) υπενθύμισε ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια λόγω κατάχρησης των αντιβιοτικών στο άμεσο μέλλον θα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μάλιστα, όπως τόνισε, στις μέρες μας, κάθε χρόνο 700.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή του λόγω πολυανθεκτικών λοιμώξεων.

«Συγκρίνοντας την εποχή προ Covid-19 και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρατηρήσαμε αύξηση στην κατανάλωση αντιβιοτικών, αλλά και δυστυχώς αύξηση στις αντοχές. Αν πάμε τώρα σε όλη την Ελλάδα, βλέπουμε ότι μετά τον Μάρτιο του 2020, στις μονάδες που άρχισαν να νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19, υπήρχε μια εκτόξευση των καλλιεργειών οι οποίες ήταν θετικές σε κάποια μικρόβια. Δυστυχώς υπήρξε και εκτόξευση στα μικρόβια τα οποία μας “καίνε” και δεν είναι άλλο από την κλεμπσιέλλα (klebsiella pneumoniae), την ψευδομονάδα κ.α.», όπως υπογράμμισε ο κ. Σύψας.

Η πολιτεία πρέπει να καταλάβει το πρόβλημα. Οι άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας των ανθεκτικών βακτηρίων» σημείωσε ο κ. Σύψας.

Σύμφωνα με την όσα τόνισε η κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ «Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας εξακολουθεί να έχει σταθερά αρνητική πρωτιά. Για κοινά συμπτώματα όπως ο βήχας, ο πονόλαιμος και το συνάχι το 66% των συμπολιτών μας θα. επιμείνει να πάρει αντιβιοτικό για να προλάβει κάτι άλλο, όπως ισχυρίζεται». Ενώ, όπως πρόσθεσε η κ. Γιαμαρέλλου, «Το 65% των αντιβιοτικών σήμερα συνταγογραφείται από. γιατρό -όπως ορίζει ο νόμος- και το υπόλοιπο ποσοστό αφορά σε πολίτες που ακόμα και. σήμερα «βρίσκουν τρόπο να το προμηθευτούν από το φαρμακείο».

Ενόψει του δύσκολου χειμώνα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι λοιμώξεις αυτού του είδους ενδέχεται να αυξηθούν.

ΠΗΓΗ:Αθήνα984

Ίσως σας ενδιαφέρει

Θεραπεία της κατάθλιψης χωρίς τη χρήση αντικαταθλιπτικών υπόσχεται ο επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός

Θεραπεία της κατάθλιψης χωρίς τη χρήση αντικαταθλιπτικών υπόσχεται ο επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (rTMS). Μια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.