fbpx

Εργαζόμενοι στο “Βοήθεια στο Σπίτι”: Οι ρυθμίσεις του ΥΠΕΣ οδηγούν στον αφανισμό των δομών του προγράμματος

Την κάθετη αντίθεσή του  εκφράζουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» που συζητείται από σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ζητούν την απόσυρσή τους.

Συγκεκριμένα, με επιστολή τους στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο εκφράζουν την έκπληξή τους για την πρόβλεψη του άρθρου 70 του νομοσχεδίου που προβλέπει να ασκούν παράλληλα καθήκοντα, ενώ με άλλο άρθρο (άρθρο 18) τους ανατίθεται και η διεκπεραίωση του νέου προγράμματος «Πρόληψη στο Σπίτι». Τονίζουν δε ότι μια τέτοια εξέλιξη, και με δεδομένη  την έλλειψη προσωπικού, «θα οδηγήσει στη συρρίκνωση και σταδιακά στον αφανισμό των δομών Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση απόσυρση των άρθρων που τους αφορούν και νέα συνάντηση με τον υπουργό, «όπου θα συζητηθούν εκ νέου καινοτόμες ιδέες και λύσεις για τη μετεξέλιξη του Βοήθεια στο Σπίτι αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του.

Αναλυτικά η επιστολή του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου «Βοήθεια στο Σπίτι» στον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Φέρατε  προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο με θέμα: Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των οργανισμών Τ.Α. ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις. Στο εν λόγω νομοσχέδιο ,θεσπίζεται πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής με τίτλο «πρόληψη στο σπίτι» ,τμήμα όπως αναφέρεται του ΒΣΣ ,όπου, καθίσταται το προσωπικό του ΒΣΣ  υπεύθυνο για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος.

Επίσης ,στο νομοσχέδιο αυτό και στο άρθρο 70,αναθέτετε στο προσωπικό του το ΒΣΣ επιπλέον καθήκοντα όπως λέτε συναφή με τον κλάδο μας, στα πλαίσια των υπηρεσιακών αναγκών.

Ως εργαζόμενοι επί  δεκαεπτά συνεχόμενα χρόνια στο ΒΣΣ , έχοντας την μέγιστη πλέον εμπειρία τόσο για την εργασία μας αλλά και για την λειτουργία των Δήμων  αναρωτιόμαστε για  τα εξής :

Γιατί στα πλαίσια της αγαστής έως τώρα συνεργασίας μας, δεν έχουμε ενημερωθεί ως Πανελλήνιο Συντονιστικό Συλλόγων και Σωματείων ΒΣΣ, για τις προωθούμενες  αλλαγές, που δρομολογείτε, οι οποίες μας αφορούν άμεσα ως εργαζόμενους, αφού εμείς θα υποχρεωθούμε να τις εφαρμόσουμε;

Τη στιγμή μάλιστα που έχουμε βάλει μια σειρά από θέματα αναβάθμισης και καλύτερης λειτουργίας του ΒΣΣ όπως διατυπώθηκαν στις συναντήσεις μας τόσο μαζί σας όσο και με τον Γενικό Γραμματέα κ. Σταυριανουδάκη. Θα περιμέναμε λοιπόν ενημέρωση κατόπιν συνάντησης μας, πράγμα που δεν έγινε, για το περιεχόμενο και τις λεπτομέρειες αυτών των αλλαγών.

Επίσης, με έκπληξη διαπιστώσαμε στο άρθρο 70 ,να μιλάτε για παράλληλα καθήκοντα, και τη δυνατότητα ανάθεσης καθηκόντων στους εργαζόμενους συναφή με το κλάδο τους.

Νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να πούμε τις επιπτώσεις από μια τέτοια πρακτική. Η εμπειρία μας τόσα χρόνια, έχει δείξει ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο, παρεμβάσεις, που πάντα έχουν στόχο την ανάθεση μιας άλλης εργασίας,  με αποτέλεσμα τελικά την αποδόμηση της υπηρεσίας ΒΣΣ.

Θα περιμέναμε λοιπόν, από τη στιγμή που υπάρχουν ήδη τρομερές ελλείψεις προσωπικού να υπάρξει πρόβλεψη  ως προς την κάλυψη αυτών των θέσεων και όχι την ανάθεση παράλληλων  καθηκόντων που θα οδηγήσει στον αποδεκατισμό των υπαρχόντων δομών ΒΣΣ ,διότι η εμπειρία έχει δείξει ότι  ήδη γίνεται από τους εκάστοτε Δημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες κατάχρηση των καθηκόντων των εργαζομένων εις βάρος της Υπηρεσίας. (αλλότρια καθήκοντα).

Άλλωστε, στη συνάντηση με τον κ. Σταυριανουδάκη είχαμε θίξει μεταξύ άλλων το συγκεκριμένο θέμα και είχαμε επισημάνει ακριβώς το γεγονός, ότι οι εργαζόμενοι μπορούμε να βοηθήσουμε Δήμους που δεν έχουν προνοιακές δομές για συγκεκριμένα πράγματα και όχι γενικώς και αδιακρίτως.

Εν ολίγοις, η επικαιροποίηση του άρθρου αυτού  με νόμο θα οδηγήσει στη συρρίκνωση  και σταδιακά στον αφανισμό των δομών ΒΣΣ.

Κύριε Υπουργέ,  εδώ και 17 χρόνια το ΒΣΣ παρέχει αδιαλείπτως τις υπηρεσίες του και δεν αρνήθηκε ποτέ συνεργασία σε οποιαδήποτε Κυβέρνηση ,για το καλό όλων ,τόσο των εργαζομένων ,όσο και των εξυπηρετούμενων μας. Δεν μπορούμε όμως ,να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος.Το ΦΕΚ για τις μόνιμες οργανικές θέσεις του ΒΣΣ, έχει ψηφιστεί από το 2018 (νόμος 4583,18/12/18) και ακόμα μέχρι σήμερα 25/2/20 δεν έχει γίνει κάτι, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία και την αντοχή τόσο των εργαζομένων που ζουν σε μια διαρκή ανασφάλεια.

Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στο πρωτεύον που είναι η άμεση , τάχιστη και ομαλή μετάβαση σε ένα μόνιμο θεσμό, και όχι ως πρόγραμμα που λειτουργούμε μέχρι σήμερα.

Ως τότε, παρακαλούμε να  αποσύρετε άμεσα τα άρθρα που μας αφορούν, και  να μας  ορίστε ένα νέο ραντεβού ,όπου θα συζητηθούν εκ νέου καινοτόμες ιδέες και λύσεις  για την μετεξέλιξη του Βοήθεια στο Σπίτι αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του.

Με εκτίμηση

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΣΟ

Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Αττικής

Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Σωματείο Εργαζομένων Κοινωνικώς Δομών  Ν. Σερρών

Ένωση Προσωπικού Υπηρεσιών ΒΣΣ  Κεντρικής  Μακεδονίας

Σύλλογος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ν. Καστοριάς

Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Καρδίτσας

Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Μαγνησίας

Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές και Προνοιακές Δομές Λευκάδας

Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Ζακύνθου

Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Άργους

Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Χίου

Σωματείο Εξυπηρέτησης και Φροντίδας Ευπαθών Ομάδων Κρήτης

Σύλλογος Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Λέσβου

Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Σάμου

Σωματείο εργαζομένων Κέρκυρας

Ίσως σας ενδιαφέρει

Ασ. Παναγιωτακοπούλου: «Ομαλό το άνοιγμα των σχολείων μας!»

Με τα απαραίτητα μέτρα και εξοπλισμό για την προστασία της υγείας των μαθητών και των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

15 − five =