Μετά την ενεργητική κινητοποίηση των πολιτών στα νησιά της Σερίφου και της Πάρου κατά των αυθαιρεσιών που διαπράττουν τουριστικές επιχειρήσεις καταπατώντας μεγάλες εκτάσεις των παραλιών, στο «Κίνημα της Πετσέτας» μπαίνει και η Νάξος ενώ αναμένεται η δραστηριοποίηση και άλλων ομάδων πολιτών από διάφορες περιοχές της χώρας.
Το κίνημα για την απελευθέρωσή των παραλιών από την ιδιωτική αυθαιρεσία ενισχύεται άλλωστε από την χθεσινή παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που ζήτησε την άμεση εξέταση του πλήθους των καταγγελιών.
Διεκδικώντας την αρχική ιδέα της οργάνωσης και με κεντρικό σύνθημα «Επανακτούμε τις παραλίες» η Κίνηση Πολιτών της Πάρου συνεχίζει καθημερινά τις παρεμβάσεις της με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του αιγιαλού.
Όπως ανέφερε η Φωτεινή Λύρα, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες, έχει ξεκινήσει ένας σημαντικός αγώνας διεκδικώντας το δικαίωμα στο δημόσιο χώρο κόντρα σε οποιαδήποτε παρατυπία που τον καταπατά.
Σημείωσε δε , ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που υπερβαίνουν τα όρια έως και εκατό φορές περισσότερο από την έκταση που νομίμως μισθώνουν, πρακτικές που τείνουν να γίνουν καθεστώς και «κανονικότητα» σε όλα τα μεγάλα τουριστικά νησιά με την κατάσταση στις περισσότερες περιπτώσεις να έχει φτάσει στο απροχώρητο.
«Είναι από τις λίγες φορές που μια κίνηση διεκδικεί την εφαρμογή του νόμου και όχι την αλλαγή του. Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση στις παραλίες της Πάρου είναι ασφυκτική .Οι περισσότερες είναι γεμάτες με ξαπλώστρες και δεν τηρείται η νομιμότητα ως προς τα τετραγωνικά που θα έπρεπε να χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις, δηλαδή να καλύπτουν το 50% της παραλίας και να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων μακριά από το κύμα, αφήνοντας ελεύθερο τον υπόλοιπο χώρο. Ουσιαστικά, καταλαμβάνουν το 100% της παραλίας ενώ υπάρχουν καταγγελίες πολιτών ότι δεν τους αφήνουν να τοποθετήσουν πουθενά την πετσέτα τους», ανέφερε.
Σύμφωνα με την κ. Λύρα, η συγκεκριμένη κατάσταση δεν παρουσιάζεται μόνο στις παραλίες της Πάρου αλλά πανελλαδικά και γι αυτό το «κίνημα της πετσέτας» που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην απελευθέρωση των παραλιών κόντρα σε κάθε μορφής αυθαιρεσία και κερδοσκοπία, εξαπλώνεται σταδιακά και σε άλλα μέρη της χώρας.
«Πρόκειται για ένα πανελλαδικό φαινόμενο και γι’ αυτό και ο κόσμος έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται και σε άλλα μέρη. Δυστυχώς παλεύουμε για το αυτονόητο αλλά αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε.
Ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος, σημείωσε ότι η αρμοδιότητά του ελέγχου των όρων παραχώρησης υπάγεται στο Υπ. Οικονομικών και την Κτηματική Εταιρεία του Κράτους και υπογράμμισε ότι η ΚΥΑ του περασμένου Μαρτίου δεν δίνει αρμοδιότητες στον Δήμο για τον έλεγχο της εφαρμογής του νόμου στην εφαρμογή της παραχώρησης .
“Ο Δήμος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι συστάσεις σε όσους αυθαιρετούν” δήλωσε ο Δήμαρχος Πάρου .
Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες των πολιτών
Όπως είναι εύλογο, μετά τις καταγγελίες των πολιτών, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη παρενέβη για τις παρανομίες στις παραλίες. Η νέα επικεφαλής της Εισαγγελίας, παρενέβη για τις δύο καταγγελίες που αφορούν την Πάρο, για παράνομη κατάληψη παραλιών σε πολλά σημεία του νησιού με την τοποθέτηση ξαπλώστρας και ομπρέλας για παρεμπόδιση των κατοίκων.
Μάλιστα, η κα Αδειλίνη ζητεί εγγράφως με την παραγγελίας της από τις εισαγγελικές αρχές, την τήρηση του νόμου και επαναλαμβάνει την εγκύκλιο για την ανάγκη ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών σε παραλίες, που είχε εκδοθεί, τον περασμένο Μάιο από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλος.
Ειδικότερα, η εισαγγελέας αναφέρει: «Ως προς τις καταγγελίες που αναφέρονται σε κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο, χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες, σας υπενθυμίζουμε τη με αριθμό 10/4-5-2023 εγκύκλιό μας και παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της».
Τι λέει η νομοθεσία για τον αιγιαλό και τις παραλίες
Αιγιαλός είναι «η ζώνη ξηράς που βρέχεται από τη θάλασσα κατά τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της». Θεωρείται ουσιώδες στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, που προστατεύεται από την πολιτεία η οποία το διαχειρίζεται σύμφωνα με τη φύση του και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του. Παραλία είναι η ζώνη της ξηράς που ξεκινά από τον αιγιαλό και «συνδέει» την ξηρά με τη θάλασσα. Το πλάτος της καθορίζεται (από το κράτος) σε τουλάχιστον 30 και μέχρι 50 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι αιγιαλοί και οι παραλίες είναι δημόσια (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστα. Κύριος προορισμός τους, ως κοινόχρηστα, είναι «η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού σε αυτά, καθώς και η επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα, λιμνοθάλασσα, λίμνη ή ποταμό». Εξαίρεση επιτρέπεται μόνο για την εξυπηρέτηση επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι επιτρέπεται η παραχώρηση της «απλής» χρήσης τους, αλλά όχι η κατασκευή μονίμων εγκαταστάσεων. Η απλή χρήση περιλαμβάνει τα γνωστά ομπρελοκαθίσματα, πλωτές εξέδρες για θαλάσσια σπορ, φουσκωτές «παιδικές χαρές». Σε κάθε περίπτωση, η παραχώρηση (που γίνεται έναντι τιμήματος) δεν πρέπει να επηρεάζει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους.
Η παραχώρηση πραγματοποιείται είτε απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών ή από τον δήμο. Η μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια δεν μπορεί να ξεπερνά το 50%.
Η υποχρέωση ελεύθερης ζώνης δεν ισχύει για τις περιπτώσεις χρήσης της παραλίας από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε επαφή με αυτήν. Το σημείο αυτό άλλαξε με τον νέο νόμο και θα εφαρμοστεί από το 2020.
πηγές: athina984.gr/in.gr